[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Oczyszczon¹ i drobno posiekan¹ cebulê usma¿yæ na rozgrzanym w szybkowarze oleju, dodaæ pokrojone pomidory, kalmary i oczyszczone, starte na tarce do jarzyn warzywa.Wlaæ wino, posoliæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Podawaæ z bia³ym pieczywem i mas³em. Kalmary nadziewane ryb¹ 20 min – kuchnia z szybkowaru50 dag niedu¿ych tuszek kalmarów20 dag filetów rybnych1 cebula1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku1 ¿Ã³³tko1 ³y¿ka siekanej natki pietruszki4 z¹bki czosnku1 kostka roso³owa6 dag t³uszczu1 szklanka bia³ego wytrawnego wina1 szklanka wody1 ³y¿ka oleju aromatyzowanego (olej zlany z liœci bazyliiestragonu i majeranku)1 marchewsól i pieprz do smakuKalmary sparzyæ, œci¹gn¹æ skórê, umyæ i na godzinê przed gotowaniem w³o¿yæ do marynaty z rozcieñczonego wod¹ wina (zastêpczo mo¿na u¿yæ wodê z octem winnym), oleju i oczyszczonej, startej na tarce marchwi.Filety rybne posiekaæ, dodaæ utart¹ cebulê i odciœniêt¹ z miêkk¹ bu³kê.Wymieszaæ z posiekanymi 2 z¹bkami czosnku, natk¹ pietruszki, ¿Ã³³tkiem, sol¹ i pieprzem.Wszystko dobrze wyrobiæ.Kalmary wyj¹æ z zalewy, nape³niæ przygotowanym farszem, wyloty spi¹æ szpilkami.W szybkowarze rozgrzaæ t³uszcz, obrumieniæ na nim nafaszerowane tuszki, wlaæ marynatê, w której moczy³y siê kalmary, wrzuciæ 2 pozosta³e z¹bki czosnku w ca³oœci, posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, polaæ kalmary aromatyzowanym olejem roztartym z wyjêtymi z potrawy z¹bkami czosnku i jeszcze gotowaæ oko³o 5 minut dla odparowania sosu. Kalmary po grecku 20 min – kuchnia z szybkowaru50 dag mro¿onych tuszek kalmarów1 szklanka octu winnego1 szklanka oleju sojowego4-6 cebul3 z¹bki czosnku2 goŸdzikisól i pieprz do smakuTuszki kalmarów rozmroziæ, umyæ, zbiæ t³uczkiem i pokroiæ na kawa³ki.Oczyszczony czosnek i cebulê posiekaæ.Do szybkowaru w³o¿yæ wszystkie sk³adniki, szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Podawaæ na gor¹co. Karp duszony 12 min – kuchnia z szybkowaru1 kg karpia (lub wêgorza)3 ³y¿ki oleju (np.sojowego)0,5 szklanki bia³ego wytrawnego wina (lub tyle¿ wody z octem winnym)1 cebula2 ³y¿ki m¹ki1 p³aska ³y¿ka przyprawy chiñskiejwêgierskiej lub "Sapor"sól i pieprz do smakuRybê oczyœciæ i pokroiæ na porcje, obtoczyæ w m¹ce.Rozgrzaæ w szybkowarze t³uszcz, obrumieniæ na nim rybê i rozkrojon¹ na 4 czêœci cebulê.Wlaæ na to wino, wsypaæ przyprawê, posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 12 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Tak przyrz¹dzonego karpia podaje siê najczêœciej ze szpinakiem i kartoflami.Karp w groszku 15 min 1 karp (1 kg), 3 ³y¿ki oleju (np.sojowego), 6 ma³ych cebul, 1 z¹bek czosnku, 4 szklanki zielonego groszku (1 kg w str¹kach); sól i pieprz do smaku, mo¿na dodaæ trochê przyprawy "Jarzynka" Rozgrzaæ w szybkowarze t³uszcz, w³o¿yæ do niego oczyszczone cebulki i rybê i obrumieniæ z obu stron.Wrzuciæ czosnek, posypaæ rybê przypraw¹, dooko³a niej u³o¿yæ groszek.Posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 12 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Miêtus w pomidorach 75 min – kuchnia z szybkowaru1 kg miêtusa.6 ³y¿ek dobrego olejunp.sojowego2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego (lub 25 dag pomidorów)1 kieliszek koniaku (lubzastêpczotyle¿ wody z octem winnym)1 cebula1 z¹bek czosnkukawa³ek ostrej papryki1 kostka maggi1 szklanka gor¹cej wodyRybê sprawiæ, pokroiæ na kawa³ki, obtoczyæ w m¹ce.Rozgrzaæ w szybkowarze po³owê t³uszczu, obrumieniæ na nim rybê wraz z cebul¹.Wlaæ koniak i wino, wrzuciæ koncentrat pomidorowy, czosnek, ostr¹ paprykê, kostkê maggi rozpuszczon¹ w gor¹cej wodzie.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Resztê t³uszczu rozmieszaæ z pozosta³¹ m¹k¹, po czym, zaraz po otwarciu szybkowaru, zaci¹gn¹æ tym sos, w którym znajduje siê ryba.Uwaga.Mo¿na tê potrawê przyrz¹dziæ bez alkoholu, lecz wówczas bêdzie silniej dawa³ siê odczuæ charakterystyczny dla miêtusa zapach b³ota. Miêtus w zielonym sosie 15 min – kuchnia z szybkowaru80 dag miêtusa3-4 ³y¿ki dobrego oleju (np.sojowego)2 ³y¿ki m¹ki1 szklanka bia³ego wytrawnego wina (lubzastêpczotyle¿ wody z octem winnym)4 pory2 z¹bki czosnkukilka liœci szpinakuselera i szczawiusiekana natka pietruszkisól i pieprz do smakuPory, czosnek i ca³¹ zieleninê posiekaæ, poddusiæ przez chwilê w szybkowarze na t³uszczu, wrzuciæ, mieszaj¹c, m¹kê, rozcieñczyæ winem i mieszaæ a¿ do uzyskania jednolitego sosu.Oczyszczonego z oœci miêtusa pokroiæ na kawa³ki i w³o¿yæ do sosu.Posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Miêtus z grzybami 15 min – kuchnia z szybkowaru1 kg miêtusa6 ³y¿ek dobrego oleju (np.sojowego)3 ³y¿ki m¹ki3 szklanki bia³ego albo czerwonego wytrawnego wina (lub zastêpczo tyle¿ wody z octem winnym)15 dag dowolnych grzybów10 niewielkich cebul1 p³aska ³y¿ka przyprawy typu "Vegeta"sól i pieprz do smakuRybê sprawiæ, usun¹æ oœci, pokroiæ na kawa³ki, posoliæ i popieprzyæ.Obtoczyæ w m¹ce.Rozgrzaæ w szybkowarze po³owê t³uszczu, obrumieniæ na nim rybê.Wsypaæ resztê m¹ki, wlaæ wino, wrzuciæ cebulê, pokrojone grzyby i przyprawê.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, wyj¹æ rybê na pó³misek, a sos w szybkowarze odparowywaæ przez 5 minut na du¿ym ogniu.Wrzuciæ do niego resztê mas³a i wylaæ na rybê. Morszczuk z kartoflami 12 min – kuchnia z szybkowaru50 dag filetów z morszczuka80 dag kartofli10 dag mas³a lub 6 ³y¿ek dobrego oleju (np.sojowego)2 cebule2 szklanki bia³ego wytrawnego wina (lub zastêpczo tyle¿ wody z octem winnym)sól i pieprz do smakuFilety pokroiæ na kawa³ki, kartofle oczyœciæ, cebule oczyszczone posiekaæ.Wszystko w³o¿yæ do szybkowaru wraz z t³uszczem i winem, posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 12 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Podawaæ ze œwie¿ym ogórkiem
[ Pobierz całość w formacie PDF ]