[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Naleœniki bez piany1/2 szklanki mleka1 dag mas³a, smalcu lub margaryny1 jajosól15 dag m¹kiok.¾ szklanki wodyStopiæ t³uszcz.Jajo, mleko, t³uszcz i m¹kê wyrobiæ starannie m¹tewk¹, aby nie by³o grudek, w litrowym garnuszku, dodaæ wodê i sól, dok³adnie wymieszaæ.Nalaæ trochê ciasta na gor¹c¹ patelniê nie smaruj¹c.jej t³uszczem, przechylaj¹c patelniê rozlaæ ciasto po dnie, zlaæ resztê, która nie przylgnê³a, ¿ powrotem do garnuszka.Naleœniki sma¿yæ na niezbyt silnym ogniu, od razu na dwu patelniach jednakowej wielkoœci, pod³o¿ywszy pod nie, p³ytki azbestowe, aby naleœniki równomiernie siê rumieni³y i nie przypala³y siê (lub sma¿yæ na niezbyt nagrzanej p³ycie kuchennej).Gdy ciasto przestanie parzyæ, tak ¿e naleœnik mo¿na uchwyciæ, palcami odwróciæ go i przysma¿yæ nieco z drugiej strony.Usma¿ony naleœnik wy³o¿yæ na talerz (odwrócony dnem do góry).Z tej porcji wyjdzie ok.16 naleœników (z patelni o 18 cm œrednicy).Naleœniki zastosowaæ do s³odkiego lub s³onego nadzienia lub po pokrajaniu w paski 1/2 cm szerokoœci jako dodatek do zupy grzybowej, pomidorowej, roso³u
[ Pobierz całość w formacie PDF ]