[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Indyk w warzywach 25 min – kuchnia z szybkowaru4 porcje indyka25 dag rzepy lub kalarepki25 dag marchwi50 dag kartofli1 cebula2 z¹bki czosnku3 dag smalcu1 kostka maggi2 szklanki wodynatka pietruszkisól i pieprz do smakuOczyœciæ warzywa.W szybkowarze rozgrzaæ t³uszcz, na gor¹cy po³o¿yæ kawa³ki indyka, obrumieniæ, wyj¹æ.Na to miejsce wrzuciæ pokrojone.marchew, rzepê i cebulê.Zrumieniæ je.W³o¿yæ kawa³ki indyka, wlaæ wodê, wrzuciæ kostkê maggi i czosnek, posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Teraz szybkowar otworzyæ, wrzuciæ pokrojone kartofle, ponownie zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 12-15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przed podaniem posypaæ zielenin¹. Kaczka dzika duszona 30 min – kuchnia z szybkowaru1 dzika koczka20 dag boczku1 ³y¿ka t³uszczu3-4 z¹bki czosnku1 marchew1 pietruszka1 szklanka wody lub roso³u1 listek laurowy1,5 I serwatki4 winne jab³ka1 ³y¿ka kminkusól i pieprz do smakuSprawion¹ kaczkê namoczyæ na kilka godzin w serwatce (mo¿e byæ zsiad³e mleko).Potem kaczkê wyj¹æ, osuszyæ w œciereczce, podzieliæ na porcje i ka¿d¹ z nich natrzeæ sol¹ z czosnkiem i pieprzem.W szybkowarze rozgrzaæ t³uszcz, obrumieniæ na nim porcje kaczki, prze³o¿yæ pokrojonym boczkiem, oczyszczon¹ marchwi¹ i pietruszk¹ oraz pokruszonym listkiem laurowym.Wlaæ rosó³.Szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.W tym czasie obsma¿yæ na maœle w oddzielnym garnku æwiartki oczyszczonych jab³ek posypanych kminkiem.Podawaæ kaczkê z jab³kami. Kaczka pieczona 20 min1 m³oda kaczka (oko³o 1,5 kg)10 dag boczku6 dag smalcu mas³a lub 4 ³y¿ki oleju (np.sojowego)1 cebula1 marchew0,5 szklanki bia³ego wina wytrawnego (lub zamiennie tyle wody z octem winnym)0,5 szklanki wodysól i pieprz do smakuSprawion¹ kaczkê obrumieniæ w szybkowarze na t³uszczu, wrzuciæ pokrojony w kostkê boczek oraz pokrojone w talarki marchew i cebulê.Posoliæ i popieprzyæ, wlaæ wino.Zagotowaæ bez przykrycia, a nastêpnie wlaæ wodê.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Kaczka w pomidorach 20 min – kuchnia z szybkowaru1 m³oda kaczka (oko³o 1,5 kg)4 cebule4 dag smalcumas³a lub 3 ³y¿ki oleju (np.sojowego)25 dag pomidorów lub 2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego0,5 szklanki bia³ego wina wytrawnego (zastêpczo mo¿e byæ tyle¿ wody z octem winnym)0,5 szklanki wodysól do smakuSprawion¹ kaczkê pokroiæ na porcje, obrumieniæ w szybkowarze na t³uszczu wraz z pokrojon¹ w plastry cebul¹.W³o¿yæ koncentrat pomidorowy lub obrane ze skórki i pokrojone pomidory (³atwo siê obieraj¹ po zanurzeniu na chwilê we wrz¹tku), wlaæ wino i wodê, posoliæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Kaczka z brukwi¹ 20 min – kuchnia z szybkowaru1 m³oda kaczka (oko³o 1 kg)1 brukiew6 ³y¿ek oleju (np.sojowego)2-3 szklanki wody3 kawa³ki cukruna czubek no¿a kwasu cytrynowego lub sok z cytrynykilka kropel olejku pomarañczowegoszczypta tymianku lub macierzankisól i pieprz do smakuOczyszczon¹ brukiew pokroiæ na du¿e kawa³ki, np.ósemki.Rozgrzaæ w szybkowarze olej, obrumieniæ na nim kaczkê, nastêpnie wrzuciæ 2 kawa³ki cukru, brukiew, tymianek, posoliæ i popieprzyæ, wlaæ wodê z rozpuszczonym kwaskiem i olejek pomarañczowy.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przez kilka minut po otwarciu szybkowaru odparowywaæ nadmiar p³ynu.Sprawdziæ smak, byæ mo¿e trzeba bêdzie dodaæ nieco olejku pomarañczowego. Kaczka z brzoskwiniami 30 min – kuchnia z szybkowaru1 m³oda kaczka (oko³o 1,5 kg)4 dag t³uszczu0,5 kieliszka rumu lub ratafii15 dag cebuli0,5 szklanki roso³u lub wody50 dag brzoskwiñ1 ³y¿eczka m¹ki kartoflanej1 p³aska ³y¿eczka cukrucynamon, imbirsól i majeranek do smaku1 szklanka ry¿u2 szklanki wody1 ³y¿ka mas³aSprawion¹ kaczkê natrzeæ sol¹ z majerankiem na zewn¹trz i wewn¹trz i obsma¿yæ w szybkowarze na rozgrzanym t³uszczu.Dodaæ drobno pokrojon¹ oczyszczon¹ cebulê, wlaæ rosó³ i zamkn¹wszy szybkowar dusiæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, w³o¿yæ obrane ze skórki, podzielone na pó³ i posypane cukrem brzoskwinie, a we wk³adce nie perforowanej (lub np.w misce emaliowanej) wstawiæ ry¿ zalany osolon¹ wod¹ z dodatkiem mas³a.Szybkowar ponownie zamkn¹æ i ogrzewaæ teraz 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego
[ Pobierz całość w formacie PDF ]