[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Sporz¹dziæ ciasto pierwszego dnia: Utrzeæ t³uszcz z ¿Ã³³tkami i cukrem, dodaæ kakao, rozetrzeæ, dodaæ mleko Ubiæ pianê, wy³o¿yæ na utarte ¿Ã³³tka, wsypaæ m¹kê wraz z proszkiem spulchniaj¹cym, wymieszaæ ³opatk¹, wy³o¿yæ do tortownicy, upiec w dobrze ogrzanym piekarniku (1 godz.), uwa¿aj¹c, aby tort siê nie przypali³ (trzeba w porê przykryæ powierzchniê papierem).Sporz¹dziæ nadzienie drugiego dnia: Jaja z cukrem ubiæ na parze, dodaæ kakao, rozetrzeæ, zdj¹æ z pary, ostudziæ mieszaj¹c.Utrzeæ mas³o, do mas³a wk³adaæ po ³y¿ce ubite, ostudzone jaja, rozetrzeæ; nadzienie podzieliæ na 2 czêœci.Tort przekrajaæ na dwie równe czêœci, nas¹czyæ syropem z konfitur, trochê rozrzedzonym gor¹c¹ wod¹ i spirytusem, polewaj¹c placki po stronie przekroju.Po³ow¹ nadzienia posmarowaæ placek, przykryæ go równo drugim plackiem, obrównaæ boki tortu.Powierzchniê i boki tortu posmarowaæ drug¹ po³ow¹ nadzienia, tort przybraæ, zsun¹æ go no¿em na talerz tortowy.Zamiast nadzienia z mas³a mo¿na tort prze³o¿yæ kwaœn¹ marmolad¹, np.wiœniow¹, malinow¹. TORT KORZENNYCiasto :12 dag t³uszczu2 jaja35 dag cukru1 szklanka mleka32 dag m¹kisól1 proszek spulchniaj¹cy1 ³y¿eczka cynamonumas³o do smarowania formyga³ka muszkato³owaNadzienie:6 dag mas³a30 dag cukru pudru2 ³y¿ki kakao3 ³y¿ki zmielonej kawySzczeln¹ tortownicê posmarowaæ mas³em.Sporz¹dziæ ciasto: T³uszcz utrzeæ, dodaæ po jednym jaju, cukier, mleko, rozetrzeæ starannie.Dodaæ resztê sk³adników, wymieszaæ ³opatk¹.Ciasto wy³o¿yæ do tortownicy, upiec (1 godz.) w dobrze ogrzanym piekarniku.Sporz¹dziæ nadzienie: Utrzeæ mas³a dodaj¹c po trochu cukier, kakao i zmielon¹ kawê.Tort ostudziæ, wierzch i boki posmarowaæ nadzieniem, przenieœæ na 3 no¿ach na pó³misek tortowy, przybraæ.TORT MORELOWY LUB RÓ¯ANYCiasto kruche:28 dag m¹ki25 dag mas³a9 dag cukru w m¹czce3 ¿Ã³³tka suroweMasa morelowa (ró¿ana):4 bia³ka15 dag cukru w m¹czce20 dag marmolady morelowej lub 5 dag konserwy z p³atków ró¿y z cukremkwasek cytrynowy do smakuMas³o z m¹k¹ posiekaæ, wymieszaæ z cukrem.Dodaæ ¿Ã³³tka, zagnieœæ ciasta, odstawiæ.Ciasto podzieliæ na 5 równych czêœci i upiec kolejno 5 placków kruchych w tej samej tortownicy na jasnoz³oty kolor.Sporz¹dziæ nadzienie: Ubiæ pianê, wymieszaæ z cukrem i ucieraæ dodaj¹c gor¹c¹ marmoladê morelow¹ lub rozgrzan¹ konserwê z p³atków ró¿y utartej z cukrem i rozpuszczony kwasek do smaku.Upieczone kr¹¿ki przek³adaæ tym nadzieniem, posmarowaæ nim tak¿e wierzch i boki tortu.Tort wy³o¿yæ na talerz tortowy.Podawaæ nastêpnego dnia, gdy placki pod pian¹ nieco zwilgotniej¹.TORT MAKOWYCiasto kruche:12 dag m¹ki8 dag mas³a4 dag cukru2 ¿Ã³³tka suroweCiasto makowe:28 dag maku8 ¿Ã³³tek14 dag cukruskórka cytrynowa10 dag skórki pomarañczowej8 bia³ek (piana)3 dag bu³ki tartejlukier cytrynowyMak zalaæ wrz¹c¹ wod¹, nakryæ i pozostawiæ na kilka godzin.Gdy ziarnka maku rozcieraj¹ siê pod naciskiem palców, mak odcedziæ przez gêste sito i os¹czyæ przez noc.Sporz¹dziæ ciasto kruche: M¹kê z mas³em posiekaæ, wymieszaæ z cukrem, dodaæ ¿Ã³³tka, ciasto zarobiæ.Gdy wszystkie sk³adniki po³¹cz¹ siê, ciasto wynieœæ w ch³odne miejsce.Ciastem wy³o¿yæ dno tortownicy, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku, a¿ placek lekko zrumieni siê.Sporz¹dziæ ciasto makowe: Mak zemleæ 3 razy w maszynce przez gêste sitko.Bu³kê tart¹ przesiaæ.Utrzeæ ¿Ã³³tka z cukrem do bia³oœci, dodaæ skórkê cytrynow¹ i pomarañczow¹, zmielony mak rozetrzeæ.Ubiæ pianê, wy³o¿yæ na ¿Ã³³tka, dodaæ tart¹ bu³kê, ciasto wymieszaæ.Masê wy³o¿yæ na kruchy placek, wstawiæ do dobrze nagrzanego piekarnika, upiec (3/4 godz.).Tort oblukrowaæ lukrem gotowanym lub utartym z bia³ka, cukru pudru i soku z cytryny.TORT Z ORZECHÓW LASKOWYCHCiasto:8 ¿Ã³³tek25 dag cukru9 dag migda³Ã³w6 dag bu³ki tartej10 dag bia³ek (piana)9 dag orzechów laskowych ³upanycht³uszcz do smarowania formyNadzienie:20 dag mas³a15 dag cukru w m¹czce3 dag kawy ziarnistej palonejDna 3 tortownic tej samej wielkoœci wy³o¿yæ papierem i posmarowaæ t³uszczem.Sporz¹dziæ ciasto: Migda³y i orzechy zemleæ; ¿Ã³³tka z cukrem utrzeæ; ubiæ pianê, wy³o¿yæ na ¿Ã³³tka, wymieszaæ z migda³ami, orzechami i bu³k¹ tart¹.Ciasto wy³o¿yæ do 3 jednakowych tortownic, upiec w niezbyt gor¹cym piekarniku, wyj¹æ, zdj¹æ papier.Sporz¹dziæ nadzienie: Przygotowaæ mocny napar z kawy (1/2 szklanki).Cukier przesiaæ.Utrzeæ waniliê.Mas³o utrzeæ na pianê, dodaæ cukier i ucieraæ, dodaj¹c po trochu napar kawy; nadzienie podzieliæ na 3 czêœci
[ Pobierz całość w formacie PDF ]