[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Rozpuœciæ ¿elatynê w wodzie, wymieszaæ starannie z p³ynem, wlaæ do szklanej salaterki, ostudziæ.Sporz¹dzaæ na kilka godzin przed podaniem.Podawaæ z drobnymi, suchymi herbatnikami.GALARETKA Z WIŒNI GOTOWANYCH35 dag wiœni2-3 dag ¿elatyny25 dag cukru3 ³y¿ki wrz¹cej wody3/4 litra wrz¹cej wody Wiœnie przebraæ, op³ukaæ, zalaæ wrz¹c¹ wod¹, ugotowaæ, odcedziæ, odciskaj¹c lekko, lecz nie przecieraj¹c owoców.Do wywaru z wiœni dodaæ cukier, zagotowaæ.Op³ukaæ, namoczyæ ¿elatynê, dodaæ wrz¹c¹ wodê i rozpuœciæ ¿elatynê mieszaj¹c; je¿eli rozpuszcza siê Ÿle, podgrzaæ j¹.Rozpuszczon¹ ¿elatynê w³o¿yæ do wywaru z wiœni, wymieszaæ powoli I starannie, aby ¿elatynê równomiernie rozprowadziæ, galaretkê wlaæ do szklanej salaterki, ostudziæ.Sporz¹dziæ na kilka godzin przed podaniem.Podawaæ z herbatnikami.W ten sam sposób i z tej samej proporcji sporz¹dziæ galaretkê gotowan¹ z porzeczek, malin itp. GALARETKA Z KWAŒNEGO MLEKA1 litr pe³nego m³odego mleka zsiad³ego2 dag ¿elatyny bia³ej i kawa³ek ¿elatyny czerwonej12 dag cukru1/2 litra poziomek lub truskawek Zsiad³e mleko rozm¹ciæ starannie na g³adk¹ masê, wymieszaæ z cukrem.Mo¿na te¿ dodaæ trochê skórki cytrynowej lub rozgniecione poziomki, albo truskawki; mo¿na te¿ leguminê tê sporz¹dziæ z samego mleka z wanili¹.¯elatynê op³ukaæ w zimnej wodzie; do garnuszka nalaæ 1/2 szklanki wrz¹cej wody, w³o¿yæ do niej ¿elatynê bia³¹ i czerwon¹, i, mieszaj¹c ci¹gle ³y¿eczk¹, rozpuœciæ j¹ dok³adnie.¯elatynê tê wlaæ natychmiast do mleka i wymieszaæ starannie ubijaj¹c przez 10 minut.Leguminê wlaæ do kompotierki, ostudziæ.Najlepiej leguminê sporz¹dziæ na noc i przechowaæ w zimnym miejscu do nastêpnego dnia. Kisiel owocowy50 dag czerwonych porzeczek25 dag malin10 dag czarnych porzeczek15 dag cukru5 dag m¹ki ziemniaczanej Umyte owoce prze³o¿yæ do rondla, wlaæ pó³ szklanki wody, poddusiæ.Przetrzeæ przez sitko nylonowe.Mus zagotowaæ z cukrem.M¹kê ziemniaczan¹ wymieszaæ z ma³¹ iloœci¹ zimnej wody, po³¹czyæ z musem i mieszaj¹c zagotowaæ.Przelaæ do szklanych miseczek i ostudziæ.Podawaæ z bit¹ œmietan¹ lub sosem waniliowym. Bu³eczki z bit¹ œmietank¹40 dag m¹ki pszennej2,5 dag dro¿d¿y1 szklanka mleka10 dag mas³a10 dag cukru1 jajkosól1/3 szklanki wody2 szklanki bitej œmietanki2 ³y¿ki cukru pudruDro¿d¿e rozpuœciæ w ma³ej iloœci podgrzanego mleka, dodaæ do po³owy m¹ki rozmieszanej z pozosta³ym ciep³ym mlekiem zmieszanym z os³odzon¹ wod¹.Zaczyn odstawiæ w ciep³e miejsce.Gdy wyroœnie, dodaæ resztê m¹ki oraz stopione mas³o i wyrabiaæ a¿ ciasto zacznie odstawaæ od r¹k i brzegów naczynia.Uformowaæ ma³e bu³eczki wielkoœci orzecha w³oskiego i u³o¿yæ na lekko nat³uszczonej i posypanej m¹k¹ blasze.Odstawiæ do wyroœniêcia.Gdy wyrosn¹, posmarowaæ rozbe³tanym jajkiem i wstawiæ do piekarnika.Piec w temperaturze 230”C przez 25-30 min.Z upieczonych bu³eczek œci¹æ czubki tak, aby powsta³o wg³êbienie.Wype³niæ je bit¹ œmietank¹, przykryæ odciêtymi "czapeczkami" i posypaæ cukrem pudrem. Deser z bitej œmietany i czarnego chlebaSzklanka bitej œmietanki kremowej2 ³y¿ki cukru pudruszklanka okruchów czarnego chleba (mo¿e byæ utarty na tarce)³y¿ka mas³a1 szklanka owoców œwie¿ych lub z kompotu (œliwki, jab³ka, lub czereœnie)Okruchy chleba przesma¿yæ w maœle i ostudziæ.W szklanej salaterce uk³adaæ warstwami bit¹ œmietanê i chleb.Przybraæ os¹czonymi owocami z kompotu (lub œwie¿ymi - wydrylowanymi). Obwarzanki22 dag m¹ki2 jajkapó³ szklanki mleka1 dag dro¿d¿y1,5 ³y¿eczki cukru2 szczypty soliolej do sma¿eniacukier puder do posypaniaDro¿d¿e rozmieszaæ z ³y¿k¹ podgrzanej wody i dodaæ do podgrzanego mleka.Jajka ubiæ trzepaczk¹ sprê¿ynow¹ z cukrem, dodaæ do dro¿d¿y, po czym wsypywaæ stopniowo m¹kê z sol¹, ci¹gle mieszaj¹c.Ciasto odstawiæ na 1 godz.w ciep³e miejsce.Na patelni rozgrzaæ dobrze olej, a ciasto prze³o¿yæ do szprycy u¿ywanej do ozdabiania tortów.Wyciskaæ prosto na patelniê podwójnie albo potrójnie skrêcone obwarzanki.Sma¿yæ po 1 min z ka¿dej strony.Wyjmowaæ drewnian¹ ³opatk¹ na bibu³kê lub ligninê i jeszcze gor¹ce - posypywaæ cukrem pudrem.Podawaæ do kawy lub kwasu cytrynowego. Kwas cytrynowy2 du¿e cytryny11 dag cukru bia³ego i 11 dag cukru brunatnego (mo¿e byæ.oczywiœcie, tylko bia³y)4 I wody1 dag dro¿d¿y4 ³y¿eczki cukru15 rodzynkówCytryny sparzyæ i obraæ.Mi¹¿sz pokrajaæ na bardzo cienkie plastry, posypaæ wymieszanym cukrem i zalaæ wrz¹tkiem.Trochê przestudziæ (do 35”C), dodaæ dro¿d¿e i skórki cytrynowe, postawiæ w ciep³e miejsce na 12 godz., aby p³yn sfermentowa³.Po tym czasie przecedziæ go i wlewaæ do butelek ze szczelnym zamkniêciem, wsypuj¹c do ka¿dej po pó³ ³y¿eczki cukru i po kilka rodzynków.Podawaæ do picia po 2 dniach. Obwarzanki "baronki"40 dag m¹ki1 kg dro¿d¿ypó³ szklanki mlekama³e jajko2,5 dag mas³a1 dag soliczarnuszka lub makDro¿d¿e utrzeæ z ma³¹ iloœci¹ cukru i rozcieñczyæ ogrzanym mlekiem.W³o¿yæ mas³o, m¹kê i sól, wbiæ jajko, zamieszaæ i wyrobiæ ciasto.Zostawiæ w ciep³ym miejscu, aby podros³o, a potem jeszcze raz wyrobiæ.Je¿eli jest zbyt miêkkie, nale¿y dodaæ trochê m¹ki i znów odstawiæ do wyroœniêcia.Z wyroœniêtego ciasta utoczyæ cienkie kawa³ki i zlepiaæ je w pierœcienie dowolnej wielkoœci; miejsca z³¹czenia dok³adnie posmarowaæ bia³kiem i wyrównaæ.Tak przygotowane obwarzanki w³o¿yæ do wrz¹cej lekko ocukrzonej wody i gotowaæ 5-10 min.Wyj¹æ, posypaæ makiem lub czarnuszk¹.Do pieczenia nale¿y przygotowaæ dwie p³askie blachy.Jedn¹ wsun¹æ na spód piekarnika, na drugiej -ustawionej wy¿ej - u³o¿yæ obwarzanki.Piec w œrednio gor¹cym piekarniku 5-10 min, a nastêpnie energicznym ruchem obróciæ górn¹ blachê, aby obwarzanki spad³y drug¹ stron¹ na ni¿sz¹; piec jeszcze 5-10 min. Kwas chlebowy7,5 I wody50 dag cukru1 kg suszonego razowego chleba2,5 dag dro¿d¿y2,5 dag rodzynków1 dag suszonego chmieluZagotowaæ 5 I wody, zalaæ chleb i odstawiæ na 12 godz.Chmiel zalaæ wod¹ (2,5 I) i gotowaæ na s³abym ogniu przez 20 min.Zestawiæ z ognia, naczynie szczelnie przykryæ, obwi¹zaæ œciereczk¹ i odstawiæ na 3-4 godz.Nastêpnie obydwa p³yny przecedziæ i po³¹czyæ, dodaæ cukier, rodzynki i dro¿d¿e roztarte z odrobin¹ cukru (temperatura p³ynu powinna wynosiæ ok.30”C).Zostawiæ w ciep³ym miejscu na 15-20 godz.Po tym czasie przecedziæ i rozlaæ do szczelnie zamykanych butelek. Kwas buraczany1 kg buraczków10 I wody1 kg cukrutorebka cukru waniliowego10 dag dro¿d¿y3 dag rodzynkówBuraczki umyæ szczoteczk¹ pod bie¿¹c¹ wod¹, obraæ i zetrzeæ na drobnej tarce.Wodê zagotowaæ, w³o¿yæ utarte buraczki i zostawiæ na 10-20 min.Kiedy p³yn nabierze piêknego, czerwonego koloru, przecedziæ go, ostudziæ, dodaæ cukier oraz wyroœniête dro¿d¿e.Postawiæ na 1-2 doby w ciep³ym miejscu; napój dojrzewaj¹cy d³u¿ej ma ostrzejszy, bardziej kwaœny smak.Dodaæ umyte i osuszone rodzynki oraz cukier waniliowy.Przelaæ do beczu³ki lub butelek, szczelnie zamkn¹æ.Kwas mo¿na piæ ju¿ nastêpnego dnia. Kwas kminkowy2 szklanki kminku5 I wody50 dag cukru20 dag rodzynków5 dag dro¿d¿yKminek umyæ, wsypaæ do wody i gotowaæ 10-15 min.Ostudziæ, przecedziæ, dodaæ cukier i wyroœniête dro¿d¿e.Kiedy p³yn zacznie siê pieniæ, w³o¿yæ rodzynki i przelaæ do butelek, które szczelnie zamkn¹æ.Przechowywaæ w ch³odnym miejscu
[ Pobierz całość w formacie PDF ]