[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.RYBA MORSKA GOTOWANA W WARZYWACH60 dag oczyszczonej ryby morskiej (dorsz, p³astuga, karmazyn, morszczuk, kergulena), 2 szklanki mlekakawa³ek skórki cytrynowej lub skórki z razowego chleba,20 dag cebuli50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por),listek laurowypieprzmajeranekostra sproszkowana paprykasól4 ³y¿ki umytej posiekanej naci pietruszkiRyby umyæ, oczyœciæ, odkrajaæ p³etwy, umyæ.Z oczyszczonych ryb zdj¹æ skórê œci¹gaj¹c j¹ od nasady g³owy w kierunku ogona.Nastêpnie z tuszek skrajaæ filety, pokrajaæ na porcje, u³o¿yæ w misce i zalaæ ch³odnym mlekiem.Przykryæ, wstawiæ do lodówki na 20 -.30 min.Cebulê obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w piórka.Warzywa umyæ, oczyœciæ, op³ukaæ, pokrajaæ w drobny makaronik lub zetrzeæ na tarce z du¿ymi otworami.Wymieszaæ warzywa z cebul¹, lekko posoliæ, w³o¿yæ do rondla, podlaæ wrz¹c¹ wod¹, przykryæ, nastawiæ do gotowania.Po 15 min po³owê podgotowanych warzyw wyj¹æ, resztê lekko oprószyæ majerankiem, na powierzchni warzyw u³o¿yæ odcedzone z mleka porcje ryby, oprószyæ sol¹ i majerankiem, pokruszonym listkiem laurowym i szczypt¹ pieprzu oraz papryk¹; warto takie posypaæ skórk¹ cytrynow¹.Przykryæ wyjêtymi podgotowanymi warzywami, posypaæ majerankiem.Przykryæ rondel, ustawiæ na ma³ym p³omieniu.Gotowaæ przez 20-30 min.Ugotowan¹ rybê razem z warzywami wy³o¿yæ na pó³misek, obficie posypaæ posiekan¹ pietruszk¹.Podawaæ na gor¹co z dodatkiem ziemniaków z wody (1-2 szt.na porcje) i z surówk¹ z pomidorów œwie¿ych lub mro¿onych
[ Pobierz całość w formacie PDF ]