[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Podawaæ na gor¹co z sosem i ry¿em jako danie g³Ã³wne lub na zimno w ca³oœci (bez sosu) jako potrawê piknikow¹.Proporcje: dla 4-6 osóbPodawaæ na zimno pokrojone w æwiartki (bez sosu) na przystawkê.Proporcje: dla 12 osóbUwaga ! Jeœli danie wczeœniej wystudzone chcemy podaæ na gor¹co, nale¿y je zagotowaæ na ma³ym ogniu. SOLONE JAJA – kuchnia chiñska1 szklanka soli1/4 szklanki czystej wódki lub wytrawnego bia³ego wina1 ³y¿ka pieprzu syczuañskiego lub grubo zmielonego czarnego pieprzu10 œwie¿ych kurzych lub kaczych jaj2 du¿y s³Ã³jZagotowaæ 5 szklanek wody, wsypaæ sól, mieszaæ a¿ siê rozpuœci.Dodaæ wódkê i pieprz, odstawiæ do wystudzenia.W³o¿yæ jaja do s³oja, zalaæ zalew¹, mocno zakrêciæ wieczko, pozostawiæ w ch³odnym miejscu na 4 tygodnie.Jaja odcedziæ, osuszyæ, trzymaæ w lodówce.Proporcje: dla 10 osób na przek¹skê SOLONE KACZE JAJA – kuchnia chiñska1 szklanka grubej soli3 szklanki wrz¹cej wody6 kaczych jajSól wymieszaæ z wod¹, zagotowaæ, wystudziæ.W³o¿yæ wymyte, osuszone jaja, obci¹¿yæ talerzem i trzymaæ w solance przez 3-4 tygodnie.Ugotowaæ na twardo, obraæ ze skorupek.Podawaæ pokrajane w æwiartki z innymi przek¹skami.Proporcje: dla 12 osób ŒWIE¯E I SOLONE JAJA NA PARZE – kuchnia chiñska3 œwie¿e jaja2 solone jaja1 ³y¿ka posiekanej cebuli dymki1/2 ³y¿eczki soli1/4 ³y¿eczki cukru1/2 ³y¿ki oleju1 szklanka ciep³ego wywaru l lub wodyW misce lekko roztrzepaæ œwie¿e jaja.Oddzieliæ bia³ka od ¿Ã³³tek solonych.Solone bia³ka posiekaæ, dodaæ do œwie¿ych jaj, lekko ubijaj¹c po³¹czyæ, dodaæ cebulê dymkê, sól, cukier, olej i wywar, dok³adnie wymieszaæ.Solone ¿Ã³³tka pokrajaæ w ma³¹ kostkê.Masê jajow¹ wlaæ do p³askiej miski, u³o¿yæ ¿Ã³³tka na wierzchu.Gotowaæ na parze na ma³ym ogniu a¿ siê zetn¹, oko³o 15 min.Podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 3-4 osób - z ry¿em JAJA Z RYB¥ – kuchnia chiñska10 dag filetów z ryby4 cale jaja1 1/2 szklanki wywaru l4-5 ga³¹zek zielonej kolendry lub pietruszkiPrzyprawy:szczypta pieprzu1/2 ³y¿eczki soli1 ³y¿eczka wódki1 ³y¿eczka oleju sezamowego lub sojowegoFilety pokrajaæ w poprzek w paski o szerokoœci 2 cm.Lekko roztrzepaæ jaja, dodaæ wywar i przyprawy, starannie wymieszaæ nie ubijaj¹c.Paski ryby u³o¿yæ jedn¹ warstw¹ na dnie ¿aroodpornej miski.Zalaæ przyprawionymi jajami.Gotowaæ na parze na ma³ym ogniu przez 12 -15 min.Próbowaæ no¿em, który powinien byæ czysty po wyjêciu.Podawaæ w misce, w której gotowano potrawê, przybraæ zielenin¹.Proporcje: dla 4-6 osób, kiedy podajemy inne potrawy OMLET Z MIÊSEM – kuchnia chiñskaNadzienie:20 dag mielonej wieprzowiny2 ³y¿eczki sosu sojowego1 /³y¿ka czystej wódki1 ³y¿eczka soli1/4 ³y¿eczki pieprzu1 ma³e roztrzepane jajo1 ³y¿eczka m¹ki ziemniaczanejOmlet:4 jajaoko³o 2 ³y¿eczek olejuMiêso wymieszaæ z pozosta³ymi sk³adnikami, mieszaæ widelcem w jednym kierunku przez minutê, odstawiæ.Dwa jaja roztrzepaæ, wlaæ na du¿¹ gor¹c¹ patelniê posmarowan¹ olejem, przechyliæ patelniê, aby jaja rozla³y siê po patelni, sma¿yæ a¿ zetn¹ siê, oko³o minuty.Prze³o¿yæ na talerz.Sma¿yæ drugi omlet z pozosta³ych jaj w podobny sposób.Prze³o¿yæ na inny talerz.Miêso podzieliæ na dwie porcje.Masê miêsn¹ rozprowadziæ na ka¿dy omlet, brzeg posmarowaæ surowym jajkiem, które pozosta³o w miseczce po sma¿eniu omletów.U³o¿yæ sklejonym brzegiem do do³u na lekko wysmarowanym olejem, owalnym lub okr¹g³ym talerzu.Gotowaæ na parze przez 30 min.Ostro¿nie wyj¹æ, wystudziæ, pokrajaæ w ukoœne plasterki.Podawaæ na przek¹skê.Proporcje: dla 12 osób, kiedy podajemy inne potrawy OMLECIKI Z RYB¥ – kuchnia chiñska25 dag filetów z dorsza, szczupaka lub morszczuka1/2 ³y¿eczki soli4 ³y¿eczki wody2 ³y¿ki suszonych krewetek lub 2 ³y¿ki pasty anchois (dowolnie)2 cebule dymki4 jaja1/4 ³y¿eczki soli4 - 5 ³y¿ek olejuPrzyprawy:1 ³y¿eczka oleju sezamowego lub sojowego1 ³y¿eczka m¹ki ziemniaczanej1/4 ³y¿eczki pieprzu1/4 ³y¿eczki cukruRybê posiekaæ, prze³o¿yæ do miski, dodaæ 1/2 ³y¿eczki soli i 4 ³y¿eczki wody, rozetrzeæ na jednolit¹ masê.Krewetki zalaæ 1/2 szklanki ciep³ej wody, odstawiæ na 20 minut, odcedziæ, dok³adnie os¹czyæ.Cebulê dymkê bardzo drobno posiekaæ.Masê rybn¹ wymieszaæ z krewetkami lub past¹ anchois, cebul¹ i przyprawami
[ Pobierz całość w formacie PDF ]