[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Do odcedzonych ziemniaków wlaæ gor¹ce, œwie¿o przegotowane mleko, ut³uc perforowanym t³uczkiem, wy³o¿yæ na pó³misek, najlepiej formuj¹c ³y¿k¹ owalne porcje.Posypaæ drobno posiekan¹ zielenin¹. ZIEMNIAKI SMA¯ONE BEZ T£USZCZU Á LA FRYTKI60 dog ziemniakówsól1/2 ³y¿ki olejuZiemniaki umyæ, obraæ, op³ukaæ.Pokrajaæ w cz¹stki lub w s³upki.Patelniê do sma¿enia bez t³uszczu posmarowaæ olejem, rozgrzaæ, w³o¿yæ ziemniaki.Przykryæ i sma¿yæ na niewielkim ogniu od czasu do czasu wstrz¹saj¹c patelni¹.Zrumienione ziemniaki oprószyæ sol¹, wy³o¿yæ na pó³misek i od razu podawaæ ZIEMNIAKI PIECZONE60 dag ziemniakówsólWybraæ niedu¿e ziemniaki, równej wielkoœci.Umyæ, obraæ, op³ukaæ.Ka¿dy ziemniak nadkrajaæ 3-5-krotnie, u³o¿yæ na brytfannie, osoliæ.Wstawiæ do nagrzanego piekarnika, zrumieniæ na z³oty kolor.Zmniejszyæ dop³yw ciep³a i dopiec.Wy³o¿yæ na pó³misek.Podawaæ do potraw przyrz¹dzonych z miês, drobiu i ryb pieczonych lub duszonych. ZIEMNIAKI PIECZONE W £UPINKACH60 dag ziemniakówZiemniaki umyæ bardzo starannie szczotk¹, op³ukaæ, u³o¿yæ w brytfannie.Wstawiæ do nagrzanego piekarnika i upiec rumieni¹c równomiernie.Upieczone wy³o¿yæ na pó³misek.Podawaæ z dodatkiem dopuszczonej iloœci mas³a i soli.Upieczone ziemniaki doskonale uzupe³niaj¹ podany na kolacjê bia³y ser.Jednoczeœnie jemy surówkê, np.z kwaszonej lub s³odkiej kapusty czy z pomidorów. Zapiekanka jarzynowa (Turcja)1/2 kg ziemniaków obranychpokrajanych w cienkie talarki2 du¿e pomidory sparzonepokrajane w plasterki2 marchewki oskrobanepokrajane w cienkie talarki2 roztarte z¹bki czosnku1/2 pêczka posiekanej zielonej pietruszki1 i 1/2 ³y¿eczki soli1/4 ³y¿eczki pieprzu1 i 1/4 szklanki wody lub roso³u4 ³y¿ki oliwy lub oleju jadalnegoDo wysmarowanego o olejem ¿aroodpornego naczynia, w³o¿yæ warstwami ziemniaki, doprawione sol¹ i pieprzem.Wymieszaæ pomidory, marchewkê, czosnek i zielon¹ pietruszkê, uk³adaæ równomiernie na ziemniakach, polaæ wod¹ lub roso³em.Wstawiæ do nagrzanego piekarnika (190oC), piec przez godzinê.Okres pieczenia mo¿na skróciæ poprzez obgotowanie lub , przysma¿enie ziemniaków.) Wlaæ oliwê i piec dalej przez 25 min.Podawaæ na gor¹co lub na zimno z zielon¹ sa³at ze œmietan¹ lub mizeri¹.Proporcje dla 2-3 osób Duszone jarzyny (Turcja)1/2 szklanki oleju jadalnego2-3 posiekane cebule2 pomidory sparzone, obrane i posiekane2 œwie¿e papryki – usun¹æ nasiona i zgrubienia, pokrajaæ w paski1/4 kg zielonej fasolki – usun¹æ ogonki i w³Ã³kna, przepo³owiê2 du¿e ziemniaki obranepokrajane w du¿¹ kostkêsól i pieprz do smakuCebulê sma¿yæ w rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia.Dodaæ jarzyny, doprawiæ do smaku sol¹ i pieprzem, wymieszaæ.Dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu oko³o 30 min.Nie odkrywaæ, pod koniec zamieszaæ.Podawaæ na gor¹co lub na zimno polane jogurtem z zielon¹ sa³at¹ w sosie winegret.Proporcje dla 2-3 osób Cukinia w cieœcie (Irak)1/2 szklanki wody1/2 szklanki m¹ki1 jajo roztrzepane1/2 ³y¿eczki soli2 m³ode cukinie obrane pokrajane w plastry centymetrowej d³ugoœciolej do sma¿eniasos:1 i 1/2 szklanki jogurtu lub zsiad³ego mlekasól i roztarty czosnek do smakuWymieszaæ ze sob¹ sk³adniki sosu, odstawiæ.Z wody, m¹ki, jaja i soli wyrobiæ ciasto (gdyby by³o zbyt rzadkie doda trochê m¹ki).Rozgrzaæ olej na du¿ej patelni.Cukiniê zanurzyæ w cieœcie i sma¿yæ z obu stron na z³oty kolor.Natychmiast podawaæ na gor¹cym pó³misku polan¹ sosem, z surówk¹ z bia³ej kapusty.Proporcje dla 2-3 osób Zapiekanka z bak³a¿anów i twarogu (Turcja)8 ³y¿ki oliwy lub oleju jadalnego2 posiekane cebule1 wiêkszy bak³a¿an obrany pokrajany w dwucentymetrowe kostki2 pomidory sparzone, obrane, posiekane2 ³y¿eczki soli1 ³y¿eczka pieprzu1 ¿Ã³³tko roztrzepane1/2 szklanki mleka1/2 szklanki twarogumas³o do wysmarowanianaczynia do pieczeniaCebulê sma¿yæ w rozgrzanym oleju lub oliwiæ przez 5 min czêsto mieszaj¹c.W³o¿yæ bak³a¿an, wymieszaæ, dusiæ dalej na ma³ym ogniu przez 10 min.Dodaæ pomidory, sól i pieprz, dusiæ przez 10 min, mieszaj¹c klika razy.Jarzyny prze³o¿yæ do wysmarowanego ¿aroodpornego naczynia.Po³¹czyæ ¿Ã³³tko, mleko i twaróg, dok³adnie wymieszaæ, polaæ jarzyny.Piec w œrednio nagrzanym piekarniku (190oC) przez 46 min.Podawaæ z kwaœn¹ surówk¹ lub zielon¹ sa³at¹.Proporcje dla 2-3 osób Curry z soczewicy i jaj (Indie)1/2 szklanki soczewicy1 i1/2 ³y¿ki mas³a1 cebula pokrajana w plasterki1/2 ³y¿ki garam masala1/2 szklanki wody1/2 ³y¿eczki soli3 jaja na twardoSoczewicê przebraæ, wyp³ukaæ, zalaæ wod¹ na noc.W³o¿yæ cebulê i garam masala na rozgrzane mas³o, sma¿yæ na ma³ym ogniu przez 10 min., czêsto mieszaj¹c.Dodaæ os¹czon¹ soczewicê, zalaæ wod¹, gotowaæ pod przykryciem na ma³ym ogniu przez 45 min.; a¿ bêdzie miêkka.Doprawiæ sol¹.Dodaæ jaja pokrajane w talarki, lekko wymieszaæ, wszystko dusiæ przez 5 min.Podawaæ z ry¿em ugotowanym na sypko i RAIT¥ lub SAMBAL.Mo¿na dodaæ z¹bek roztartego czosnku i sma¿yæ razem z cebul¹
[ Pobierz całość w formacie PDF ]