[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Oczy wykrajaæ, odrzuciæ.G³owê w³o¿yæ do zimnej wody, osoliæ, nastawiæ do gotowania.Cebulê obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ, dodaæ do gotuj¹cej siê g³owy.Oczyszczon¹ rybê umyæ, pozostawiæ w ca³oœci lub pokrajaæ w dzwonka, lekko posoliæ i w³o¿yæ do wrz¹cego wywaru po ok.15 minutach gotowania.Gotowaæ pod przykryciem na ma³ym ogniu przez ok.45 min.Miêkk¹ rybê wy³o¿yæ na ogrzany pó³misek, ob³o¿yæ ziemniakami z wody, posypaæ pietruszk¹.Podawaæ z dodatkiem surówki, najlepiej z porów.KARP NADZIEWANY PIECZARKAMI GOTOWANY1 karp (po oczyszczeniu - 60 dag)20 dag pieczarek1 ³y¿ka oliwy15 dag cebuli30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler)sólpieprzlistek laurowy2-3 ³y¿ki umytej, posiekanej naci pietruszkiKarpia umyæ, oczyœciæ z ³usek, sprawiæ, odkrajaæ p³etwy i ogon.Wykrajaæ skrzela i oczy.Umyæ starannie.Pieczarki umyæ, oczyœciæ, pokrajaæ a kostkê, wsypaæ do wrz¹cej wody, doprowadziæ do zawrzenia, odcedziæ, wsypaæ do rondelka, dodaæ oliwê, chwilê poddusiæ, mieszaj¹c i przyprawiæ do smaku sol¹.Warzywa umyæ oczyœciæ, op³ukaæ, pokrajaæ, w³o¿yæ do wanienki do gotowania ryb, zalaæ wrz¹c¹ wod¹, osoliæ.Gotowaæ pod przykryciem ok.15 min.Wnêtrze jamy brzusznej ryby oprószyæ pieprzem, natrzeæ sol¹, a nastêpnie nape³niæ przygotowanymi pieczarkami, spi¹æ starannie szpilkami do drobiu lub zszyæ tak, aby p³aty skóry (przeciêtej) wzajemnie siê na siebie nak³ada³y.Przygotowan¹ rybê w³o¿yæ do wrz¹cego wywaru.Przykryæ, gotowaæ na ma³ym ogniu przez ok.45 min.Ugotowan¹ rybê wyj¹æ za pomoc¹ ³opatki, u³o¿yæ na ogrzanym pó³misku, posypaæ pietruszk¹, ob³o¿yæ ziemniakami z wody (1-2 na porcjê).Ugotowan¹ w ten sposób rybê kraje siê ostrym no¿em w poprzek na dzwonka i nak³ada na talerz razem z pieczarkami.Podawaæ z dodatkiem surówki z zielonej sa³aty lub cykorii.Wywar z ryby wykorzystaæ na zupê. KARP, LIN LUB PSTR¥G "NA NIEBIESKO"60 - dag ryby30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por),1 szklanka octulistek laurowyziele angielskiesólRybê umyæ (lina sparzyæ wrz¹c¹ wod¹), oczyœciæ z ³usek, sprawiæ, umyæ, najlepiej pod bie¿¹c¹ wod¹.Warzywa umyæ, oczyœciæ, op³ukaæ, pokrajaæ, w³o¿yæ do wanienki do gotowania ryb z wrz¹c¹ osolon¹ wod¹.Gotowaæ pod przykryciem przez ok.15 min (warzywa powinny zmiêkn¹æ).Wówczas dodaæ ocet, ziele angielskie i listek laurowy.Gdy zakwaszony wywar zawrze, w³o¿yæ rybê.Gotowaæ na ma³ym ogniu pstr¹ga przez 15-20 min, a pozosta³e ryby ok.40 min.Ugotowan¹ rybê wyj¹æ z wywaru, u³o¿yæ na ogrzanym pó³misku, ob³o¿yæ ozdobnie pokrajanymi ugotowanymi warzywami i ziemniakami z wody (1-2 na porcjê).Podawaæ z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty lub cykorii.Rybê gotowan¹ "na niebiesko" mo¿na tak¿e podawaæ na zimno z dodatkiem ró¿norodnych sa³atek sezonowych. KARP LUB LESZCZ PO ANGIELSKU1 ryba (po oczyszczeniu - 60 dag)40 dag warzyw mieszañych (marchew, pietruszka, seler, cebula)listek laurowysólpieprzsok cytrynowy4 ³y¿ki umytej drobno posiekanej naci pietruszki¾ ³y¿ki mas³aRybê umyæ, oczyœciæ z ³usek, sprawiæ, wykrajaæ skrzela i oczy, odci¹æ p³etwy.Oczyszczon¹ rybê umyæ zewn¹trz i wewn¹trz jamy brzusznej i lekko natrzeæ sol¹.Warzywa umyæ, oczyœciæ, op³ukaæ, pokrajaæ, w³o¿yæ do wanienki do ryb z wrz¹c¹ osolon¹ wod¹.Gotowaæ pod przykryciem przez ok.15 min.Do wrz¹tku w³o¿yæ przygotowan¹ rybê, dodaj¹c rozkruszony listek laurowy i nieco mielonego pieprzu.Gotowaæ pod przykryciem, na ma³ym ogniu leszcza - 40 min, karpia - 50 min.Mas³o stopiæ, dodaæ posiekan¹ zielon¹ pietruszkê, zagotowaæ, nie rumieniæ, odstawiæ.Dodaæ 2-3 ³y¿ki soku cytrynowego i tyle¿ wywaru z ryby, wymieszaæ, przyprawiæ sol¹ i odrobin¹ pieprzu.Ugotowan¹ rybê wyj¹æ z wywaru, u³o¿yæ na ogrzanym pó³misku, polaæ równomiernie sosem pietruszkowym.Ob³o¿yæ dooko³a ziemniakami z wody (1-2 na porcje).Podawaæ z dodatkiem sa³atek lub surówek.Przyrz¹dzon¹ w ten sposób rybê mo¿na ostudziæ.Podawaæ z sa³atkami.Wywar warto wykorzystaæ jako rosó³.LIN GOTOWANY Z KOPREM60 dag lina20 dag warzyw (marchew pietruszka)15 dag ga³¹zek koprusól,pieprzsok cytrynowyLina sparzyæ wrz¹c¹ wod¹, oczyœciæ z ³usek, pamiêtaj¹c, ¿e ³uski lina s¹ bardzo g³êboko osadzone w skórze i mo¿na je usun¹æ dopiero po dok³adnym sparzeniu wrz¹c¹ wod¹.Oczyszczon¹ z ³usek rybê sprawiæ, odkrajaæ g³owê, p³etwy i ogon.Tuszkê umyæ, os¹czyæ, pokrajaæ w poprzek w dzwonka, lekko natrzeæ sol¹.Warzywa i koper umyæ.Warzywa oczyœciæ, op³ukaæ, zetrzeæ na tarce z du¿ymi otworami, w³o¿yæ do rondla z wrz¹c¹, osolon¹ wod¹, przykryæ i gotowaæ.Z ga³¹zek kopru oberwaæ po³owê listków, od³o¿yæ.Ga³¹zki z pozosta³ymi listkami w³o¿yæ do gotuj¹cych siê warzyw i gotowaæ jeszcze kilka minut.Do wrz¹tku wy³o¿yæ porcje ryby lekko oprószone pieprzem.Gotowaæ pod przykryciem na ma³ym ogniu przez ok.30 min
[ Pobierz całość w formacie PDF ]