[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Marynatê zagotowaæ na ostrym ogniu, nastêpnie zmniejszyæ p³omieñ i pozwoliæ, by gotowa³a siê przez 5 min.Pieczeñ krajaæ w plastry, u³o¿yæ na pó³misku, polaæ gor¹c¹ marynat¹ i natychmiast podawaæ. RIMBOMBIN Z BURGOS80 dag karkówki cielêcej,50 dag fasolki szparagowej,1 kg ziemniaków,15 dag smalcu,25 dag chleba,1 szklanka oliwy,sólMiêso krajaæ na 6 plastrów gruboœci ok.3 cm, lekko zbiæ i posoliæ.Fasolkê ugotowaæ w osolonej wodzie, nastêpnie zalaæ zimn¹ wod¹ i odcedziæ.Ziemniaki obraæ i specjaln¹ ³y¿eczk¹ wykroiæ z nich kulki.Do garnka w³o¿yæ 5 dag smalcu, na rozgrzany t³uszcz wrzucaæ kulki ziemniaczane i sma¿yæ, a¿ nabior¹ z³otego koloru.Posypaæ sol¹.Nastêpnie przyrz¹dziæ sos rimbombin.Krajaæ chleb (bez skórki) na cieniutkie kromki (gruboœæ 1 cm i œrednica 5 cm) i obsma¿yæ je na oliwie.Na tej samej patelni, na pozosta³ej oliwie sma¿yæ miêso, niezbyt mocno ze wszystkich stron.Na resztê smalcu wrzuciæ ugotowan¹ fasolkê i podgrzaæ.Umieœciæ j¹ nastêpnie poœrodku pó³miska w formie piramidy, zaœ dooko³a u³o¿yæ usma¿one grzanki, a na nich gor¹ce miêso.Polaæ sosem i ob³o¿yæ kulkami ziemniaczanymi. FILETY CIELÊCE DUSZONE80 dag filetów cielêcych,bu³ka tarta,1 z¹bek czosnku,1/2 szklanki oliwy,1 ma³a cebula,naæ pietruszki,2 jaja,1 kieliszek wytrawnego bia³ego wina,sólFilety rozbiæ, posoliæ, obtoczyæ w jaju i w tartej bu³ce, podsma¿yæ w gor¹cej oliwie.Gdy nabior¹ z³otawego koloru, prze³o¿yæ do garnka, a w pozosta³ej czêœci oliwy dusiæ siekan¹ cebulê, czosnek oraz naæ pietruszki.Podduszone warzywa w³o¿yæ z t³uszczem do garnka, w którym u³o¿ono filety, postawiæ na ogniu, wlaæ wino.Kiedy sos wyparuje, dolaæ du¿¹ ³y¿kê roso³u i jeszcze raz dusiæ na ma³ym ogniu, pod przykryciem, przez oko³o 12-15 min, a¿ miêso bêdzie miêkkie. CARBONADA WO£OWA80 dag miêsa wo³owego bez koœci,40 dag cebuli,1 ³y¿ka przecieru pomidorowego,1 ³y¿ka m¹ki,3 dag mas³a,1 butelka piwa,naæ pietruszki,tymianek,7 dag smalcu,sólMiêso krajaæ w kostkê, sma¿yæ na smalcu i posoliæ.Wyj¹æ, a w tym samym t³uszczu poddusiæ plastry cebuli.Miêso u³o¿yæ w garnku, dodaæ przecier pomidorowy i podgrzewaæ na s³abym ogniu.Dodaæ cebulê z t³uszczem, wlaæ piwo, posypaæ tymiankiem i naci¹ pietruszki.Ca³oœæ zaprawiæ zasma¿k¹ z m¹ki i mas³a.Rondel przykryæ i dusiæ potrawê na ma³ym ogniu przez kolejne 2-3 godz.Podawaæ z ziemniakami gotowanymi w ³upinach i obranymi ze skórki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]