[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ch³odnik rybny1 kg ugotowanych ryb ró¿nych gatunków3 ³y¿ki œmietany2 czerwone buraczki œredniej wielkoœcikwaszony ogórek1 jajko ugotowane na twardosólpieprz1,5 I kwasu chlebowego lub buraczanego (zob.nastêpne przepisy)Buraki umyæ, ugotowaæ w ³upinach, obraæ i zetrzeæ na tarce o grubych otworach.Ugotowane ryby obraæ ze skórki, usun¹æ krêgos³upy oraz oœci.Po³owê kwasu chlebowego lub buraczanego zagotowaæ z sol¹ i gor¹cym p³ynem zalaæ buraczki.Ostudziæ.Jajko i kwaszony ogórek pokrajaæ w kostkê, w³o¿yæ do przygotowanego p³ynu razem z kawa³kami ryb i drobno posiekanym, zielonym koprem.Wymieszaæ i na krótko wstawiæ do lodówki.Podawaæ z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami
[ Pobierz całość w formacie PDF ]