[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.ROSÓ£ Z SZYNK¥ I GRZYBAMIKuchnia chiñska1 ca³a pierœ z kury lub kurczaka1 plasterek œwie¿ego imbiru lub 1/2 ³y¿eczki imbiru w proszku4 szklanki wody6 œrednich chiñskich suszonych czarnych grzybów lub 6 du¿ych pieczarek1 szklanka cieplej wody5 dag surowej wêdzonej polêdwicy (sopocka)1/2 szklanki pêdów bambusa lub 1 1/2 œrednich ziemniaków1 szklanka m³odych listków szpinaku2 szklanki wywaru lPrzyprawy:1 bia³ko2 ³y¿ki wody1 ³y¿ka m¹ki ziemniaczanej1/2 ³y¿eczki soli1 ³y¿ka czystej wódki lub bia³ego wytrawnego wina1/2 ³y¿eczki cukruszczypta pieprzuSkórê i kostki usun¹æ z piersi kurczaka.Miêso pokrajaæ w bardzo cienkie plasterki o wymiarach 3 x 4 1/2 cm.Bia³ko roztrzepaæ z wod¹ i m¹k¹ ziemniaczan¹, dodaæ miêso, starannie wyrabiaæ rêk¹, dodaæ pozosta³e przyprawy, dok³adnie wymieszaæ.Wstawiæ do lodówki.Kostki i skórê kury zalaæ 3 szklankami wody, dodaæ œwie¿y imbir (imbir w proszku dodaæ pod koniec gotowania), gotowaæ oko³o 1 godz.na ma³ym ogniu a¿ 1/3 p³ynu wyparuje.Chiñskie grzyby namoczyæ w szklance ciep³ej wody, odstawiæ na 20 min, odci¹æ trzonki, odstawiæ.Odcisn¹æ wodê z kapeluszy grzybów i pokrajaæ na paski o szerokoœci 1 /2 cm.(Odciête trzonki z pieczarek pokrajaæ w paski o szerokoœci 1/2 cm).Trzonki z grzybów chiñskich lub pieczarek dodaæ do wywaru, wlaæ wodê, w której moczone by³y grzyby, lub jeœli u¿ywamy pieczarek dodaæ ¾ szklanki wody do gotuj¹cego siê wywaru, gotowaæ 5 min na ma³ym ogniu.Wywar przecedziæ.PolŸdwicê pokrajaæ w bardzo cienkie plasterki o wymiarach oko³o 1/2 x 3 1/2 cm, odstawiæ.Pêdy bambusa lub obrane ziemniaki sparzyæ, pokrajaæ w plasterki o wymiarach polêdwicy.Szpinak wyp³ukaæ, os¹czyæ.Przecedzony wywar wlaæ do garnka o pojemnoœci 4 l, doprowadziæ do wrzenia.Tymczasem miêso kurze w³o¿yæ do ma³ego rondla, zalaæ wrz¹c¹ wod¹, mieszaj¹c trzymaæ 30 sek na œrednim ogniu, przelaæ do cedzaka, przep³ukaæ zimn¹ wod¹.Do gotuj¹cego siê roso³u dodaæ polêdwicê i grzyby, zmniejszyæ p³omieñ na œredni, gotowaæ 5 min.Dodaæ pêdy bambusa lub ziemniaki, gotowaæ dalsze 5 min (ziemniaki 10 min).W³o¿yæ szpinak, doprowadziæ do wrzenia.Dodaæ miêso z kury, mocno podgrzaæ.Wlaæ do wazy, podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 4-6 osób
[ Pobierz całość w formacie PDF ]