[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.WAFLE1/2 kg maki,4 ³y¿ki cukru,25 dag mas³a,6 jaj,1/2 I mleka,1 paczka proszku do pieczenia,1 paczka cukru waniliowego,otarta skórka z 1 cytryny,1 olejek rumowy.Utrzeæ mas³o na pianê, dodawaæ – ci¹gle mieszaj¹c - cukier, jaja, m¹kê z proszkiem do pieczenia i mleko.Domieszaæ otart¹ skórkê z cytryny, cukier waniliowy, olejek i ubijaæ ciasto a¿ do wyst¹pienia b¹bli.Piec natychmiast w rozgrzanej formie do wafli, któr¹ po dwóch pieczeniach trzeba smarowaæ woskiem lub sklarowanym mas³em.CA£USKl BAKALIOWE25 dag cukru,5 bia³ek,1 paczka cukru waniliowego,12 dag orzechów,8 dag cykaty,10 dag rodzynków,wafle.Ubiæ pianê z bia³ek, zmieszaæ z cukrem i ubijaæ na parze do zgêstnienia.Dodaæ obrane i pokrajane orzechy, cykatê, rodzynki i wymieszaæ.Uformowaæ ma³e ciasteczka, u³o¿yæ na waflach i upiec w niezbyt gor¹cym piekarniku.Ca³uski powinny byæ g³adkie i œnie¿nobia³e.CIASTECZKA CZEKOLADOWE SUCHE20 dag czekolady,2 szklanki cukru pudru,3 bia³ka,1 paczka cukru waniliowego.Bia³ka ubiæ na pianê, dodaæ cukier, cukier waniliowy i start¹ czekoladê.Wymieszaæ i odstawiæ na kilka godzin.£y¿eczk¹ uk³adaæ kuleczki w odstêpach na blasze posmarowanej t³uszczem i piec kilka minut w gor¹cym piekarniku.Zdejmowaæ z blachy po ostudzeniu.CIASTECZKA SEROWE1/2 kg m¹ki,25 dag bia³ego sera,20 dag cukru,1 jajo,2 ³y¿ki mleka,2 ³y¿ki œmietany,1 paczka proszku do pieczenia,cukier waniliowy.Sk³adniki zmieszaæ, wyrobiæ ciasto, rozwa³kowaæ na gruboœæ 1/2 cm.Wykrawaæ szklank¹ lub foremk¹ okr¹g³e ciasteczka, smarowaæ rozbitym jajem i posypywaæ grubo cukrem.Uk³adaæ na blasze posypanej m¹k¹ i piec w gor¹cym piekarniku. CIASTECZKA Z ORZECHÓWSk³adniki masy :1/2 kg orzechów w³oskich,1/2 kg cukru,1 jajo,sok z 1 cytryny.Sk³adniki Iukru :12 dag cukru,1 bia³ko,sok z 1 cytryny.Obrane orzechy zemleæ w maszynce z cukrem, jajem i sokiem z cytryny.Masê wyrobiæ, rozwa³kowaæ na gruboœæ 2 cm i wykroiæ szklank¹ lub foremk¹ ciasteczka.Utrzeæ lukier, posmarowaæ ciasteczka i piec w letnim piekarniku 15-20 minut.PIANKI25 dag cukru,6 bia³ek,1 paczka cukru waniliowego,sok z 1 cytryny.Bia³ka ubiæ na pianê w misce, dodaæ cukier i ubijaæ dalej.Postawiæ miskê na garnku z gotuj¹c¹ wod¹ dodaæ cukier waniliowy, sok z cytryny i ubijaæ ok.15 minut do zgêstnienia.Blachê posmarowaæ woskiem i uk³adaæ na niej metalow¹ ³y¿k¹ kupki masy.Piec w lekko ogrzanym piekarniku.Najlepiej po up³ywie pó³ godziny prze³o¿yæ ciasteczka z blachy na papier i pozostawiæ w piekarniku przez noc. JAB£KA W KRUCHYM CIEŒCIE20 dag m¹ki,10 dag cukru,10 dag margaryny,1 jajo,6 jab³ek œredniej wielkoœci,rodzynki lub konfitura,cukier puder do posypywania.Z m¹ki, margaryny, jaja i 5 ³y¿ek cukru zarobiæ kruche ciasto, rozwa³kowaæ i powykrawaæ kwadraty oko³o 10-15 cm.Jab³ka obraæ, wydr¹¿yæ gniazda nasienne, do wydr¹¿onego wg³êbienia w³o¿yæ kilka rodzynków i resztê cukru lub konfiturê.Jab³ka po³o¿yæ na kwadratach ciasta, wszystkie rogi ciasta zawin¹æ do œrodka wydr¹¿enia i piec w gor¹cym piekarniku na jasnoz³oty kolor, wyj¹æ z piekarnika i - póki gor¹ce - posypaæ cukrem pudrem.Podawaæ na gor¹co lub na zimno.CIASTKA Z WIŒNIAMI12 dag m¹ki,12 dag cukru,12 dag mas³a,12 dag migda³Ã³w,1 laska wanilii,konfitura z wiœni.Utrzeæ mas³o do bia³oœci, wmieszaæ zmielone migda³y, m¹kê, cukier i waniliê.Formowaæ niewielkie kulki, robi¹c w ka¿dej ma³e wg³êbienie.U³o¿yæ na blasze w du¿ych odstêpach, gdy¿ rozlewaj¹ siê.Piec w gor¹cym piekarniku.Po ostygniêciu w ka¿de wg³êbienie w³o¿yæ os¹czon¹ wiœniê.ROLADA BISZKOPTOWA1 szklanka m¹ki,15 dag cukru,4 jaja,1/3 szklanki wody,skórka z 1 cytryny,1 ³y¿eczka proszku do pieczenia,marmolada.¯Ã³³tka utrzeæ z cukrem, dodaæ wodê, skórkê z cytryny, m¹kê, proszek do pieczenia, a na koñcu pianê z bia³ek.Ca³oœæ dok³adnie wymieszaæ.Masê tê rozsmarowaæ na nat³uszczonym papierze o wymiarach 65 X 45 cm i szybko upiec.Po upieczeniu posmarowaæ ciasto rozrzedzon¹ marmolad¹ i zwin¹æ gdy s¹ gor¹ce, usuwaj¹c papier.Po ostudzeniu kroiæ na porcje, ka¿d¹ przybraæ, np.posmarowaæ lukrem, kremem.Roladê mo¿na prze³o¿yæ dowolnymi kremami, owocami z konfitur i galaretkami.BABECZKI ŒMIETANKOWESk³adniki ciasta :30 dag m¹ki,10 dag cukru pudru,20 dag mas³a,1 ¿Ã³³tko.Sk³adniki kremu :1/2 I mleka,1 jajo,2 ¿Ã³³tka,1 paczka cukru waniliowego,15 dag maki,10 dag mas³a.Z podanych sk³adników zagnieœæ kruche ciasto i pozostawiæ przykryte na 30 minut.Rozwa³kowaæ na gruboœæ 2 cm i wylepiæ nim foremki.W tym celu ustawiæ ma³e foremki do babeczek jedna ko³o drugiej.Rozwa³kowane ciasto nawin¹æ na wa³ek i przenieœæ na foremki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]