[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Mazurek kruchy nale¿y piec na 3-4 dni przed spo¿yciem, aby ciasto mog³o nieco zwilgotnieæ, gdy¿ wtedy daje siê ³atwo krajaæ.Przed podaniem krajaæ na kawa³ki (ok.3 X 7 cm). MAZUREK Z KRUSZONK¥40 dag m¹kimleko25 dag t³uszczu (mas³a i margaryny ze smalcem)2/3 proszku spulchniaj¹cego30 dag marmolady3 ¿Ã³³tka2 dag cukru z wanili¹ do posypania12 dag cukru pudruMas³o z m¹k¹ posiekaæ, dodaæ proszek i cukier, wymieszaæ, dodaæ pozosta³e sk³adniki, zagnieœæ ciasto.Po³owê ciasta rozwa³kowaæ na placek 1/2 palca gruboœci, wy³o¿yæ na blachê, posmarowaæ marmolad¹.Drug¹ po³owê ciasta zetrzeæ na tarce o du¿ych okach, przesuwaj¹c nad plackiem tak, aby kruszonka spadaj¹c, równomiernie pokry³a ca³¹ powierzchniê.Ciasto upiec na kolor z³oty, oprószyæ lekko cukrem, a gdy trochê przestygnie, krajaæ prostok¹tne kawa³ki (3 X 7 cm). MAZUREK Z POLEW¥ KAKAOW¥Ciasto:25 dag m¹ki5 dag mas³a3 dag margaryny3 dag smalcu10 dag cukru mia³kiego3 ¿Ã³³tka1/2 jajaPolewa:1 szklanka mlekaszczypta sody oczyszczonej20 dag cukru2 dag mas³a œwie¿ego2 dag kakaowaniliaM¹kê posiekaæ z t³uszczem, wymieszaæ z cukrem, dodaæ ¿Ã³³tka i jaja, zagnieœæ, zarabiaj¹c doœæ gêste ciasto.Ciasto podzieliæ na trzy czêœci, 2/3 czêœci wywa³kowaæ nadaj¹c ciastu kszta³t prostok¹ta.U³o¿yæ na blasze, wyrównaæ dok³adnie wszystkie boki.Z pozosta³ej 1/3 czêœci ciasta wyrobiæ wa³ki równej gruboœci, przyci¹æ je œciœle wed³ug d³ugoœci boków prostok¹ta z ciasta.Brzegi ciasta posmarowaæ bia³kiem, na³o¿yæ na to wa³eczki z ciasta, lekko ucisn¹æ, aby siê przylepi³y.Ukszta³towaæ je jak zwykle przy mazurku.Ciasto upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na kolor z³oty.Przygotowaæ polewê: zagotowaæ mleko, dodaæ odrobinê sody, wsypaæ cukier, mieszaj¹c zagotowaæ na silnym ogniu i póŸniej sma¿yæ powoli na brzegu kuchni, mieszaj¹c, aby siê nie przypali³o.Gdy syrop bardzo zgêstnieje, tak ¿e kropla puszczona na talerzyk zachowuje kszta³t kulisty nie rozlewaj¹c siê, dodaæ mas³o, chwilê podsma¿yæ, dodaæ kakao, wymieszaæ, zagotowaæ.Gdyby zanadto zgêstnia³o, dodaæ kilka kropel wrz¹cej wody, wymieszaæ.Gotow¹ polewê wylaæ natychmiast na upieczony placek, rozsmarowaæ szybko i równomiernie, ostudziæ.Przybraæ os¹czonymi wiœniami, skórk¹ pomarañczow¹, migda³ami itp.Polewê waniliow¹ sporz¹dziæ tak, jak podano wy¿ej, bez dodatku kakao. MAZUREK Z POLEW¥ POMARAÑCZOW¥Ciasto:30 dag m¹ki 20 dag mas³a deserowego10 dag cukru w m¹czce1/2 jaja do smarowania1 jajoPolewa:2 pomarañcze1 cytryna30 dag cukruCiasto sporz¹dziæ i upiec mazurek tak, jak podano przy mazurku z kaimakiem.Sporz¹dziæ nadzienie: pomarañcze i cytryny umyæ i na surowo zetrzeæ wraz ze skórkami na drobnej tarce, wyjmuj¹c nasiona.Do startych owoców dodaæ cukier i sma¿yæ powoli na brzegu kuchni, na p³ytce azbestowej, gêst¹ marmoladê mieszaj¹c, aby siê nie przypali³a.Gdy marmolada spada z ³y¿ki, oddzielaj¹c siê tafelkami (lub gdy próbka po ostygniêciu nie rozlewa siê i nie lepi, lecz krzepnie szklisto), wylaæ gor¹c¹ marmoladê na upieczony placek, zaraz rozsmarowaæ i ostudziæ.Przed podaniem mazurek pokrajaæ na prostok¹tne kawa³ki (3 X 7 cm). PLACEK KRUCHY Z PIANK¥Ciasto: 15 dag m¹ki10 dag mas³a5 dag cukru m¹czki1 ¿Ã³³tko surowe20 dag marmoladyPianka:3 bia³ka12 dag cukru kryszta³u2 dag cukru do posypaniaSporz¹dziæ ciasto: mas³o z M¹k¹ posiekaæ, wymieszaæ z cukrem, dodaæ ¿Ã³³tka, zagnieœæ ciasto, a gdy wszystkie sk³adniki po³¹cz¹ siê, ciasto wynieœæ w ch³odne miejsce.Skrzepniêtym ciastem wy³o¿yæ dno tortownicy i ciasto upiec na bardzo jasny, z³oty kolor.Upieczony placek posmarowaæ marmolad¹.Ubijaæ pianê, do na pó³ ubitej piany dosypywaæ po trochu cukier, ci¹gle ubijaj¹c.Gdy wszystek cukier w³o¿ony, przerwaæ ubijanie, pianê wy³o¿yæ na placek, posypaæ cukrem kryszta³em, wstawiæ do piekarnika do zapieczenia.Gdy pianka obeschnie i lekko zrumieni siê, placek wyj¹æ.Podawaæ w tym samym dniu, najlepiej dopóki ciep³y. KRUCHY PLACEK Z KRUSZONK¥50 dag m¹ki25 dag mas³a20 dag cukru4 ¿Ã³³tka3 dag kakao-sólskórka cytrynowa2 dag dro¿d¿yPianka :4 bia³ka12 dag cukru kryszta³uwanilia(orzechy w³oskie lub konfitura od s¹czona, lub rodzynki, lub skórka pomarañczowa)M¹kê posiekaæ z mas³em, dodaæ zmielony cukier, sól, skórkê cytrynow¹, drobniutko pokruszone dro¿d¿e i zarobiæ kruche ciasto z surowymi ¿Ã³³tkami.Gdy wszystkie sk³adniki po³¹cz¹ siê, przerwaæ zarabianie ciasta, podzieliæ je na trzy równe czêœci.Do 1/3 czêœci ciasta dosypaæ kakao i w miseczce wyrobiæ je na jednolit¹ masê.Ciasto odstawiæ do ch³odnego miejsca na godzinê.Przez ten czas przygotowaê piankŸ.Ubijaê pianŸ, gdy na pó³ ubita, dosypywaê do piany po ³y¿ce cukru ubijaj¹c przez ca³y czas.Przy koñcu wymieszaê pianŸ z wanili¹.1/2 czŸœê ciasta bia³ego wywa³kowaê i wy³o¿yê nim dno blachy.Placek ten posypaê kruszonk¹ z ciasta kakaowego œcieraj¹c je przez tarkê do tarcia warzyw (o du¿ych okach) i przesuwaj¹c tarkê nad plackiem podczas œcierania ciasta.(Warstwê tê mo¿na posypaæ krajanymi orzechami (10 dag) lub ods¹czon¹ konfitur¹ z malin, truskawek itp.albo rodzynkami i skórk¹ pomarañczow¹ posypaæ powierzchniê placka po upieczeniu).Nastêpnie przykryæ kruszonkê kakaow¹ ubit¹ pian¹, któr¹ z kolei posypaæ kruszonk¹ z, pozosta³ej czêœci bia³ego ciasta, œcieraj¹c je przez tarkê nad blach¹.Ciasto wstawiæ do wygrzanego piekarnika (180 o C) i upiec uwa¿aj¹c, aby ciasta nie wysuszyæ.(Powierzchnia piany gdzieniegdzie widoczna wœród kruszonki ma byæ lekko zrumieniona).Krajaæ nastêpnego dnia po upieczeniu na prostok¹tne kawa³ki (3 X 7 cm). PLACEK PÓ£KRUCHY Z JAB£KAMI50 dag m¹ki18 dag t³uszczu9 dag cukru4 ¿Ã³³tka lub 2 jajakilka ³y¿ek œmietanysól3/4 pojedynczego proszku spulchniaj¹cegoNadzienie:75 dag jab³ek kompotowych6 dag cukrugoŸdzikicynamon1 dag bu³ki tartejt³uszcz do smarowania blachy1/2 jaja do smarowania3 dag cukru kryszta³u2 dag cukru pudru do posypaniaPrzesian¹ m¹kê posiekaæ z t³uszczem, wymieszaæ z cukrem, ukszta³towaæ wianuszek, wbiæ ¿Ã³³tka, dodaæ sól, œmietanê, zagnieœæ ciasto, a gdy wszystkie sk³adniki po³¹cz¹ siê, ciasto wynieœæ w ch³odne miejsce.Blachê posmarowaæ t³uszczem.Jab³ka op³ukaæ, obraæ, zetrzeæ na tarce do warzyw lub szatkownicy, dodaæ cukier, przyprawy i bu³kê tart¹, wymieszaæ.Do ciasta dodaæ spulchniaj¹cy proszek, wyrobiæ, podzieliæ ciasto na dwie czêœci; jedn¹ czêœæ wywa³kowaæ na gruboœæ palca i wy³o¿yæ ni¹ spód i kawa³ek œciany blachy, na cieœcie u³o¿yæ przygotowane jab³ka.Wywa³kowaæ drug¹ po³owê ciasta nadaj¹c mu kszta³t blachy, wy³o¿yæ na jab³ka, przycisn¹æ, zlepiæ brzegi obu placków; powierzchniê wyrównaæ, posmarowaæ jajem, posypaæ cukrem kryszta³em, pok³uæ w wielu miejscach, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (3/4 godz.).Ciasto po upieczeniu posypaæ cukrem w m¹czce, a gdy przestygnie krajaæ, na kawa³ki kwadratowe (oko³o 20 sztuk).Podawaæ po upieczeniu, tego samego dnia, gdy¿ ciasto nasi¹kaj¹c sokiem jab³ek wilgotnieje i staje siê niesmaczne. PLACEK PÓ£KRUCHY Z MARMOLAD¥50 dag m¹kisól18 dag t³uszczu25 dag kwaœnej marmolady9 dag cukrut³uszcz do smarowania blachy4 ¿Ã³³tka lub 2 ca³e jaja2 dag cukru pudru z wanili¹ do posypaniakilka ³y¿ek œmietany3/4 pojedynczego proszku spulchniaj¹cegoSporz¹dziæ ciasto tak jak na placek z jab³kami (poprzedni przepis).Blachê posmarowaæ t³uszczem.Przygotowaæ marmoladê, je¿eli potrzeba, rozrzedziæ j¹ nieco.Ciasto podzieliæ na dwie czêœci, jedn¹ po³ow¹ wy³o¿yæ blachê, wa³kuj¹c ciasto na gruboœæ palca, placek posmarowaæ marmolad¹
[ Pobierz całość w formacie PDF ]