[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.60 dag)3 ³y¿ki umytej, posiekanej naci pietruszki,sólpieprzDyniê umyæ, w³o¿yæ do wrz¹cej, osolonej wody, gotowaæ pod przykryciem do czasu, a¿ wbity w ni¹ szpikulec wchodzi -bez trudu.Wyj¹æ z wody, przekrajaæ na pó³, wyj¹æ ze skórki przy pomocy ³y¿ki makaronowy mi¹¿sz.Wy³o¿yæ go na pó³misek, rozdzieliæ "makaron” widelcem, posypaæ pietruszk¹, oprószyæ sol¹ i pieprzem.Podawaæ do potraw miêsnych - zamiast ziemniaków. ENDYWIA Z WODY (na zimno)50 dag endywiisól3 z¹bki czosnku4 ³y¿ki umytych, drobno posiekanych liœci roœlin przyprawowych (koper, szczypiorek, pietruszka)pieprzsok cytrynowy3 ³y¿ki jogurtu1/2 ³y¿ki musztardyEndywiê oczyœciæ z uszkodzonych liœci, umyæ, os¹czyæ, w³o¿yæ do wrz¹cej, osolonej wody z dodatkiem posiekanego czosnku (1 z¹bek).Ugotowaæ w odkrytym rondlu.Jogurt wymieszaæ z musztard¹ i posiekan¹ zielenin¹, przyprawiæ sokiem cytrynowym, sol¹ i pieprzem.Ostudzon¹ endywiê odcedziæ, wy³o¿yæ na pó³misek, polaæ sosem.Podawaæ jako dodatek do potraw z jajek, miêsa i ryb. FASOLKA SZPARAGOWA NA GOR¥CO40 dag fasolki szparagowejsól2 ³y¿ki nasion kopruFasolkê umyæ, oczyœciæ z w³Ã³kien, w³o¿yæ do wrz¹cej, osolonej wody.Str¹ki zielone gotuje siê w odkrytym rondlu.Pod koniec gotowania, gdy str¹czki zaczynaj¹ miêkn¹æ, dodaæ nasiona kopru i gotowaæ jeszcze przez ok.3 min.Miêkk¹ fasolkê odcedziæ, wy³o¿yæ na pó³misek.Podawaæ jako dodatek do potraw miêsnych, z drobiu, z ryb i jajek. FASOLKA SZPARAGOWA Z PIECZARKAMI30 dag ¿Ã³³tej fasolki szparagowej15 dag pieczarek1/2 ³y¿ki oleju2 ³y¿ki umytej, posiekanej naci pietruszki1 ³y¿ka sosu sojowegosólpieprzFasolkê i pieczarki umyæ.Fasolkê oczyœciæ z w³Ã³kien.Pieczarki oczyœciæ i drobno poszatkowaæ.Na du¿ej i g³êbokiej patelni do sma¿enia bez t³uszczu rozgrzaæ olej, w³o¿yæ pieczarki, ogrzewaæ mieszaj¹c kilka minut, a nastêpnie dodaæ sos sojowy i 3-4 ³y¿ki wrz¹cej wody.Osoliæ, w³o¿yæ przygotowan¹ fasolkê.Dusiæ pod przykryciem na niewielkim ogniu do miêkkoœci uwa¿aj¹c, ¿eby siê potrawa nie przypali³a.Przyprawiæ sol¹ i pieprzem.Wy³o¿yæ na salaterkê, posypaæ pietruszk¹.Podawaæ jako dodatek do potraw z miês, ryb, drobiu i jajek. FASOLKA SZPARAGOWA NA ZIMNO40 dag fasolki szparagowej ¿Ã³³tej lub zielonejsólwybrany sos lub zaprawaFasolkê umyæ, oczyœciæ z w³Ã³kien.W³o¿yæ do wrz¹cej, osolonej wody i ugotowaæ.Zielon¹ fasolkê gotuje siê w odkrytym rondlu.Ostudziæ, odcedziæ, wymieszaæ z wybranym sosem lub zapraw¹. GROSZEK ZIELONY Z POMIDORAMI30 dag zielonego wy³uskanego groszku œwie¿ego lub mro¿onego15 dag pomidorów1/2 szklanki roso³u drobiowego (mo¿e byê z kostki)przyprawa currysólGroszek op³ukaæ.Zagotowaæ rosó³, do wrz¹cego wsypaæ groszek.Gotowaæ przez ok.5 min w odkrytym rondlu (mro¿onkê o po³owê krócej).Oprószyæ curry.Pomidory umyæ, sparzyæ wrz¹tkiem, obraæ ze skórki, pokrajaæ, dodaæ do groszku.Ugotowaæ do miêkkoœci.Przyprawiæ do smaku sol¹ i curry.Podawaæ na gor¹co lub na zimno jako dodatek do posi³ków. SA£ATKA Z JARMU¯U50 dag jarmu¿usól1/2 szklanki jogurtusok cytrynowy lub zaprawa cytrynowa,1 ³y¿ka sosu sojowego2 z¹bki czosnkusólpieprzLiœcie jarmu¿u oberwaæ z szypu³ek, umyæ, os¹czyæ, w³o¿yæ do niewielkiej iloœci wrz¹cej, osolonej wody.Gotowaæ w odkrytym rondlu przez ok.5 min.Starannie odcedziæ, roz³o¿yæ liœcie, oddzielaj¹c widelcem na pó³misku i pozostawiæ do ostygniêcia.Czosnek obraæ, op³ukaæ, przecisn¹æ przez praskê, wymieszaæ z jogurtem.Przyprawiæ sos do smaku sokiem cytrynowym, sol¹ i pieprzem.Polaæ nim jarmu¿.Podawaæ do potraw z jajek lub miêsa. INNE SA£ATKI Z JARMU¯U50 dag jarmu¿usólwybrana zaprawaJarmu¿ ugotowaæ i ostudziæ jak w powy¿szym przepisie.Przed podaniem po³¹czyæ z wybran¹ zapraw¹.Obliczaj¹c wartoœæ energetyczn¹ potrawy, nale¿y zsumowaæ wartoœci energetyczne wybranego dodatku i jarmu¿u
[ Pobierz całość w formacie PDF ]