[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Dodaæ jarzyny, doprawiæ do smaku sol¹ i pieprzem, wymieszaæ.Dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu oko³o 30 min.Nie odkrywaæ, pod koniec zamieszaæ.Podawaæ na gor¹co lub na zimno polane jogurtem z zielon¹ sa³at¹ w sosie winegret.Proporcje dla 2-3 osób Cukinia w cieœcie (Irak)1/2 szklanki wody1/2 szklanki m¹ki1 jajo roztrzepane1/2 ³y¿eczki soli2 m³ode cukinie obrane pokrajane w plastry centymetrowej d³ugoœciolej do sma¿eniasos:1 i 1/2 szklanki jogurtu lub zsiad³ego mlekasól i roztarty czosnek do smakuWymieszaæ ze sob¹ sk³adniki sosu, odstawiæ.Z wody, m¹ki, jaja i soli wyrobiæ ciasto (gdyby by³o zbyt rzadkie doda trochê m¹ki).Rozgrzaæ olej na du¿ej patelni.Cukiniê zanurzyæ w cieœcie i sma¿yæ z obu stron na z³oty kolor.Natychmiast podawaæ na gor¹cym pó³misku polan¹ sosem, z surówk¹ z bia³ej kapusty.Proporcje dla 2-3 osób Zapiekanka z bak³a¿anów i twarogu (Turcja)8 ³y¿ki oliwy lub oleju jadalnego2 posiekane cebule1 wiêkszy bak³a¿an obrany pokrajany w dwucentymetrowe kostki2 pomidory sparzone, obrane, posiekane2 ³y¿eczki soli1 ³y¿eczka pieprzu1 ¿Ã³³tko roztrzepane1/2 szklanki mleka1/2 szklanki twarogumas³o do wysmarowanianaczynia do pieczeniaCebulê sma¿yæ w rozgrzanym oleju lub oliwiæ przez 5 min czêsto mieszaj¹c.W³o¿yæ bak³a¿an, wymieszaæ, dusiæ dalej na ma³ym ogniu przez 10 min.Dodaæ pomidory, sól i pieprz, dusiæ przez 10 min, mieszaj¹c klika razy.Jarzyny prze³o¿yæ do wysmarowanego ¿aroodpornego naczynia.Po³¹czyæ ¿Ã³³tko, mleko i twaróg, dok³adnie wymieszaæ, polaæ jarzyny.Piec w œrednio nagrzanym piekarniku (190oC) przez 46 min.Podawaæ z kwaœn¹ surówk¹ lub zielon¹ sa³at¹.Proporcje dla 2-3 osób Curry z soczewicy i jaj (Indie)1/2 szklanki soczewicy1 i1/2 ³y¿ki mas³a1 cebula pokrajana w plasterki1/2 ³y¿ki garam masala1/2 szklanki wody1/2 ³y¿eczki soli3 jaja na twardoSoczewicê przebraæ, wyp³ukaæ, zalaæ wod¹ na noc.W³o¿yæ cebulê i garam masala na rozgrzane mas³o, sma¿yæ na ma³ym ogniu przez 10 min., czêsto mieszaj¹c.Dodaæ os¹czon¹ soczewicê, zalaæ wod¹, gotowaæ pod przykryciem na ma³ym ogniu przez 45 min.; a¿ bêdzie miêkka.Doprawiæ sol¹.Dodaæ jaja pokrajane w talarki, lekko wymieszaæ, wszystko dusiæ przez 5 min.Podawaæ z ry¿em ugotowanym na sypko i RAIT¥ lub SAMBAL.Mo¿na dodaæ z¹bek roztartego czosnku i sma¿yæ razem z cebul¹.Proporcje dla 2-3 osób Kapusta sodko-kwaœna (Indie)1 marchew obrana1 du¿y pomidor sparzony, obrany³y¿ki mas³a lub sklarowanego maa ghee1 ³y¿eczkê octu (6 proc.)2 ³y¿ki cukru1/2 ³y¿eczki soli1/2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej1/4 œœredniej g³Ã³wki bia³ej kapustyMarchew zetrzeæ na tarce, pomidory pokrajaæ w plasterki.Na patelni rozgrzaæ ³y¿ki mas³a, sma¿yê marchew i pomidory przez 5 min., czŸsto mieszaj¹c.Przetrzeê usma¿one jarzyny przez sito, w³o¿yê do rondla, doprawiŸ sol¹, pieprzem, octem i cukrem.M¹kŸ ziemniaczan¹ rozprowadziê w1/2 szklance wody, wlaê do rondla.Podgrzewaê do zagotowania, mieszaj¹c.Kapustê umyæ; pokrajaæ w szerokie paski (2 cm).Sma¿yæ na mocno rozgrzanym maœle (2 ³y¿ki) na œrednim ogniu przez 5 min., czêsto mieszaj¹c.Kapustê polaæ sosem i dusiæ przez 5 min.Podawaæ do miêsa lub z ry¿em ugotowanym na sypko. Zielony groszek z bia³ym serem (Indie)25 dkg pe³not³ustego sera6 ³y¿ek mas³a lub sklarowanego mas³a ghae2 cebule pokrajane w cienkie plasterki2/3 szklanki wody1 i1/2 szklanki zielonego groszku (œwie¿ego lub mro¿onego)1/2 ³y¿eczki papryki1/2 ³y¿eczki imbiru1/2 ³y¿eczki garam masalaPokrajaæ ser w du¿¹ kostkê.Na g³êbokiej patelni rozgrzaæ mas³o, sma¿yæ cebulê na z³oty kolor, stale mieszaj¹c, odstawiæ.Groszek gotowaæ pod przykryciem przez 3-4 min., odcedziæ.W³o¿yæ groszek, ser, paprykê i imbir na patelniê, ostro¿nie mieszaj¹c sma¿yæ przez 3 min.Wsypaæ garam masala, delikatnie zamieszaæ, sma¿yæ dalej przez 2 min.Podawaæ do miês, lub jako oddzielne danie z ry¿em.Proporcje dla 3-4 osób jako dodatek do miêsProporcje dla 2-3 osób jako oddzielne danie Kotleciki z ¿Ã³³tego grochu (Indie)1 szklanka ¿Ã³³tego grochu1 roztarty z¹bek czosnku4 ³y¿ki posiekanej zielonej pietruszki1/2 ³y¿ki imbiru1/2 ³y¿eczki soli1 listek laurowy zmielony1 ³y¿eczki cumin lub 1/3 ³y¿eczki kminku1 jajo roztrzepanesklarowane mas³o gheeGroch przebraæ; wyp³ukaæ, zalaæ wod¹ na noc.Odcedziæ.Wlaæ tyle wody, aby przykrywa³a groch, gotowaæ do miêkkoœci na ma³ym ogniu oko³o 2 godz.W razie potrzeby dolewaæ wodê.Os¹czyæ, zemleæ w maszynce.Do grochu puree dodaæ czosnek, zielon¹ pietruszkê, imbir, sól, listek laurowy; cumin lub kminek i jajo.Wszystko dok³adnie wymieszaæ.Formowaæ ma³e kotleciki, sma¿yæ na mocno rozgrzanym sklarowanym maœle.Zrumieniæ z obu stron.Podawaæ z sa³atk¹ z ogórka - RAITA i chlebkiem indyjskim lub ze œwie¿ym bia³ym pieczywem.Proporcje dla 3-4 osób Kapusta pekiñska na ostro (Chiny)1/4 kg kapusty pekiñskiej lub w³oskiej1/4 ³y¿eczki soli1 ³y¿eczka oleju jadalnego1/2 ³y¿ki posiekanego korzenia imbiru lub 1/2 imbiru ³y¿eczki imbiru w proszku1/2 ³y¿eczki przyprawy chili1 ³y¿ka pokrajanej czerwonej papryki1/2 ³y¿ki oleju jadalnego¾ ³y¿ki sosu sojowego lub 1 ³y¿eczka przyprawy maggi i 2 ³y¿eczki wodyszczypta glutasoli2 ³y¿ki roso³u lub wodyKapustê wyp³ukaæ, pokrajaæ na 6 cm kawa³ki, w³o¿yæ do miski, posypaæ sol¹, zalaæ szklank¹ wody, wymieszaê, odstawiê na 2 godz.Przesma¿yê imbir i chili na rozgrzanym oleju, mieszaê.Dodaê kapustŸ, sma¿yê na du¿ym ogniu przez 2 i 1/2 min., stale-mieszaj¹c.Prze³o¿yê na gor¹cy pó³misek.Wlaê olej na patelniŸ (1!2 ³y¿ki), w³o¿yê paprykŸ, sma¿yê na œrednim ogniu przez 15 sek., mieszaj¹c.Wlaæ sos sojowy lub maggi z wod¹ -ocet z wod¹, rosó³, dodaæ cukier, gotowaæ przez 15 min.Sosem tym polaæ kapustê.Podawaæ z ry¿em sma¿onym lub jako jarzynê do miêsa
[ Pobierz całość w formacie PDF ]