[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Na koñcu grzyby nieco przyrumieniæ mieszaj¹c, uwa¿aæ, aby ich nie przypaliæ.Resztê t³uszczu i cebulê lekko przyrumieniæ.Makaron po³amaæ, ugotowaæ, przelaæ gor¹c¹ wod¹, os¹czyæ.Makaron wymieszaæ z grzybami, zrumienion¹ cebul¹, dodaæ soli, pieprzu do smaku i drobno pokrajanej; zielonej pietruszki.Formê wysmarowaæ i wysypaæ bu³eczk¹, na³o¿yæ makaron, wyrównaæ, zalaæ œmietan¹ i zapiec. Makaron zapiekany z jajami i sosem pomidorowym25 dag makaronu fabrycznego (lub suszonego domowego)5 jajsól5 dag mas³a5 dag sera podpuszczkowegosos pomidorowySporz¹dziæ sos pomidorowy ze œmietan¹.Mas³o zrumieniæ lekko.Ser zetrzeæ.Makaron fabryczny lub domowy ugotowaæ, odcedziæ, obficie przelaæ wod¹, os¹czyæ.Makaron wymieszaæ z sosem (3/4 ca³ej iloœci) i po³ow¹ sera, wy³o¿yæ do formy (lub do naczynia ogniotrwa³ego), wyrównaæ i wyg³adziæ powierzchniê; powierzchniê makaronu oblaæ reszt¹ sosu, posypaæ serem i skropiæ mas³em.Makaron zapiec w bardzo gor¹cym piekarniku.Przyrz¹dziæ 5 sadzonych jaj.Potrawê posypaæ siekan¹ zielenin¹. Makaron zapiekany z warzywami30 dag makaronu fabrycznego (lub domowego)sól4 dag boczku wêdzonego10 dag marchwi10 dag pietruszki10 dag selera2 dag margaryny3 dag powide³ek pomidorowychsólpaprykat³uszcz do smarowania rondelka2 dag mas³a do skropieniaWarzywa op³ukaæ, oczyœciæ, zetrzeæ na tarce i przysma¿yæ z t³uszczem na patelni ci¹gle mieszaj¹c ³y¿k¹, tak aby siê lekko zrumieni³y.Warzywa prze³o¿yæ do rondelka, podlaæ ma³¹ iloœci¹ wody lub roso³u, udusiæ do miêkkoœci, odparowuj¹c wywar; dodaæ soli i papryki do smaku, wymieszaæ z pomidorami.Makaron ugotowaæ, ,przelaæ zimn¹ wod¹, os¹czyæ.Boczek pokrajaæ, wytopiæ, wyj¹æ skwarki, na t³uszczu udusiæ cebulê.Makaron wymieszaæ z warzywami, cebul¹ i skwarkami.Je¿eli potrzeba, dosoliæ.Mo¿na tê potrawê podawaæ natychmiast lub po zapieczeniu w piekarniku (wymieszany makaron w³o¿yæ do wysmarowanego rondelka, skropiæ t³uszczem i zapiec).Podawaæ z sosem pomidorowym i surówk¹ sezonow¹. Makaron zapiekany z szynk¹ lub miêsem25 dag makaronu fabrycznego (lub suszonego domowego)sól20 dag gotowanej szynki lub miêsa ugotowanego5 dag cebuli5 dag t³uszczupieprz2 dag t³uszczu i bu³ka tarta do formySporz¹dziæ masê miêsn¹; lekko zrumieniæ cebulê na t³uszczu.Zemleæ w maszynce szynkê lub miêso.Rondelek wysmarowaæ i wysypaæ bu³k¹.Ugotowaæ makaron i os¹czyæ.Makaron wymieszaæ z mas¹ miêsn¹, dodaæ cebulê z t³uszczem, sól i pieprz do smaku.Do rondla wy³o¿yæ makaron, dobrze naciskaj¹c ³y¿k¹ do brzegów, powierzchniê wyg³adziæ, skropiæ t³uszczem.Makaron zapiec w silnie nagrzanym piekarniku, wyj¹æ, pokrajaæ na równe porcje.Podawaæ z sosem pomidorowym i ostr¹ sa³atk¹ lub surówk¹. Makaron zapiekany z miêsem po wêgiersku30 dag cielêciny (lub wieprzowiny) bez koœci6 dag cebuli3 dag smalcu4 dag gêstego przecieru pomidorowego(15 dag œmietany)sólpieprz (lub papryka)czosnek30 dag makaronu w rurkach3 dag mas³a do polania3 dag sera ementaleraCielêcinê op³ukaæ, pokrajaæ na ma³e kawa³ki, posoliæ, oprószyæ papryk¹, obsma¿yæ na rumiano.W czasie sma¿enia miêsa w³o¿yæ do t³uszczu 1 cebulê drobno pokrajan¹ i, mieszaj¹c, lekko j¹ przyrumieniæ wraz z miêsem.Miêso podlaæ ma³¹ iloœci¹ wrz¹cej wody i udusiæ do miêkkoœci, przy koñcu dodaæ przecier pomidorowy, odstawiæ.Do uduszonego miêsa mo¿na dodaæ œmietanê.Makaron po³amaæ na ma³e kawa³ki, ugotowaæ go, odcedziæ i os¹czyæ.Ugotowany makaron wymieszaæ z uduszon¹ cielêcin¹, przyprawiæ jeszcze, je¿eli potrzeba; wy³o¿yæ na pó³misek, skropiæ lekko zrumienionym mas³em, posypaæ tartym serem i wstawiæ dla silnego zagrzania do piekarnika, lub je¿eli kluski s¹ gor¹ce - podaæ bez zagrzania.Podaæ z surówk¹ (pomidory w æwiartkach, zielona sa³ata, rzodkiewka, zakwaszona papryka pasteryzowana, pasteryzowane pomidory w ca³oœci bez skórki, czyli pelatti) itp. Makaron zapiekany z orzechami30 dag czterojajecznego wermiszelu lub makaronu domowego cienkiego4 ¿Ã³³tka10 dag cukrukawa³eczek waniliisól10 dag w³oskich orzechów3 dag mas³a2 dag mas³a do skropieniaWermiszel po³amaæ na krótkie kawa³ki, ugotowaæ w osolonej wodzie, odcedziæ, przelaæ ciep³¹ wod¹ i os¹czyæ otrz¹saj¹c na cedzaku.Zamiast wermiszelu mo¿na sporz¹dziæ domowy, cienko wa³kowany makaron na jajach, drobno pokrajany, tak jak do roso³u.Zemleæ orzechy.Utrzeæ mas³o dodaj¹c po jednym ¿Ã³³tku i po trochu cukru z wanili¹.Ubiæ pianê, po³owê wymieszaæ z mas¹ ¿Ã³³tkow¹.Do tego w³o¿yæ ugotowany makaron, drug¹ po³owê piany i wymieszaæ przesypuj¹c orzechami.Masê wy³o¿yæ na ogniotrwa³y, mas³em wysmarowany pó³misek, wyrównaæ powierzchniê, skropiæ mas³em i lekko zapiec.Podawaæ gor¹cy, z sosem waniliowym lub morelowym. Makaron zapiekany z jab³kami75 dag jab³ek kompotowychcukier do smakucynamonkonfituryCiasto:30 dag m¹ki3 jajasól8 dag mas³a5 dag cukru pudruSporz¹dziæ makaron, cienko go pokrajaæ, rozsypaæ go na brytfannie i lekko zrumieniæ w piekarniku, wyj¹æ, ostudziæ.Konfiturê os¹czyæ.Jab³ka op³ukaæ, obraæ, zetrzeæ na szatkownicy, wymieszaæ z cukrem (do smaku) i cynamonem.Rondel wysmarowaæ, na dno po³o¿yæ warstwê suchego makaronu, skropiæ, po³o¿yæ warstwê surowych jab³ek i trochê konfitur: warstwy makaronu i jab³ek k³aœæ na przemian, na wierzchu u³o¿yæ warstwê makaronu, skropiæ suto mas³em.Rondel z makaronem wstawiæ do gor¹cego piekarnika i zapiec.Pokrajaæ na porcje, wy³o¿yæ na okr¹g³y pó³misek, posypaæ cukrem. Kluski francuskie grzybowe3 dag mas³a lub margaryny2 ¿Ã³³tka3 ³y¿ki posiekanych grzybówsól, pieprz2 bia³ka (piana)ok.3 dag m¹kizielona pietruszka i koperekGrzyby pozosta³e z wywaru na zupê zemleæ w maszynce do miêsa.Utrzeæ mas³o, dodaj¹c ¿Ã³³tka, rozetrzeæ z grzybami, sol¹, pieprzem i zielenin¹.Ubiæ pianê, wy³o¿yæ do masy, przesypaæ m¹k¹, wymieszaæ, zrobiæ próbê, czy ciasto jest doœæ gêste (je¿eli rozp³ywa siê na wrz¹cej zupie, dodaæ trochê m¹ki).Metalow¹ ³y¿eczkê zanurzyæ we wrz¹cej zupie, ogrzaæ, na ³y¿eczkê nabieraæ ciasto, wk³adaæ do wrz¹cej zupy, otrz¹sn¹æ ciasto uderzaj¹c o brzeg naczynia.Kluski ugotowaæ pod przykryciem na œrednim ogniu.Kluski francuskie grzybowe podawaæ do roso³u, zupy grzybowej i pomidorowej. Kluski francuskie z m¹ki2 dag mas³a lub margaryny1 ¿Ã³³tkozielona pietruszka1 bia³ko (piana)2 dag m¹kisólUtrzeæ t³uszcz, dodaj¹c ¿Ã³³tka, rozetrzeæ, dodaæ soli i drobno krajanej pietruszki.Ubiæ pianê, wy³o¿yæ do masy, przesypaæ m¹k¹, wymieszaæ; zrobiæ próbê, czy ciasto jest doœæ gêste (je¿eli rozp³ywa siê na wrz¹cej zupie, dodaæ trochê m¹ki).Metalow¹ ³y¿eczkê zanurzyæ we wrz¹cej zupie, ogrzaæ, na ³y¿eczkê nabieraæ ma³e kawa³ki ciasta, wk³adaæ do wrz¹cej zupy, otrz¹sn¹æ ciasto uderzaj¹c o brzeg naczynia.Kluski zagotowaæ pod przykryciem na œrednim ogniu.Je¿eli maj¹ stanowiæ dodatek do roso³u, gotowaæ je na wrz¹cej wodzie, po ugotowaniu wymieszaæ w wazie z roso³em.Kluski francuskie podawaæ do zup, do miêsa po wêgiersku.Mo¿na je podawaæ z sosami jako drugie danie i wtedy zwiêkszyæ iloœæ produktów 4-5-krotnie. Kluski francuskie z m¹ki bez ¿Ã³³tek2 dag mas³a2 bia³ka2 dag m¹kisólzielona pietruszkaUtrzeæ mas³o, dodaæ sól i drobno pokrajan¹ pietruszkê.Ubiæ pianê.Pianê wk³adaæ po trochu do roztartego mas³a na przemian z m¹k¹, wymieszaæ.W rondelku zagotowaæ wodê z sol¹
[ Pobierz całość w formacie PDF ]