[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Dodaæ m¹kê, stale mieszaj¹c, sma¿yæ na ma³ym ogniu przez 3 minuty.Zdj¹æ z ognia, rozprowadziæ zimnym mlekiem, dodaæ pieprz, tymianek, listek laurowy i sól, zamieszaæ.Gotowaæ na bardzo ma³ym ogniu przez 15–20 min., czêsto mieszaj¹c.Doprawiæ sol¹.Przecedziæ Sos chiñski (Chiny)1 szklanka roso³u lub wody1 ³y¿ka m¹ki ziemniaczanej2 ³y¿ki oleju sojowego lub 1/2 ³y¿eczki przyprawy maggi1/2 ³y¿eczki cukrupieprz do smakuM¹kê wymieszaæ z 1/4 szklanki zimnego roso³u lub wody.Wlaæ do pozosta³ego roso³u lub wody, dodaæ sos sojowy lub maggi, cukier i pieprz.Gotowaæ mieszaj¹c a¿ sos bêdzie gêsty. Sos jogurtowy (Bliski Wschód)1 œredni œwie¿y, obrany ogórek1 szklanka jogurtu lub zsiad³ego mleka1 szklanka oliwy3 orzechy w³oskie posiekane (dowolnie)3 roztarte z¹bki czosnku1 ³y¿ka octu (6%) lub sok z cytrynysól i pieprz do smakuZ przekrojonego ogórka usun¹æ pestki.Zetrzeæ na grubej tarce, zlaæ powsta³y sok.Do ogórka dodaæ pozosta³e sk³adniki, dok³adnie wymieszaæ i mocno och³odziæ.Podawaæ do szasz³yków
[ Pobierz całość w formacie PDF ]