[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Kotleciki z baraniny lub wo³owinyKuchnia pakistañskaPrzepis oryginalny1/2 kg mielonej baraniny lub wo³owiny2 ³y¿ki ¿Ã³³tego grochu1 /4 ³y¿eczki soli1/2 ³y¿eczki! mielonej kolendry1/2 ³y¿eczki mielonego cumin1 roztarty z¹bek czosnku1 ma³a cebula drobno posiekana1/2 ³y¿eczki posiekanej miêty1/2 ³y¿eczki drobno posiekanego korzenia imbirughee - sklarowane mas³o do sma¿enia-1.Przebrany, dok³adnie op³ukany groch namoczyæ w wodzie na kilka godzin.2.Do rondla w³o¿yæ os¹czony groch, miêso, przyprawy, jarzyny i miêtê, wlaæ tyle wody, aby przykrywa³a sk³adniki i wymieszaæ.Zagotowaæ i dusiæ na ma³ym ogniu, a¿ woda zupe³nie wyparuje.Ostudziæ.3.Masê zemleæ dwa razy w maszynce.4.Formowaæ okr¹g³e placki-kotleciki, gruboœci centymetra.5.Ostro¿nie obracaj¹c, sma¿yæ z obu stron na rozgrzanym maœle, na zloty kolor.Proporcje dla 4 osóbPrzepis w naszej kuchni1/4 kg mielonego miêsa1 ma³a posiekana cebula1 ³y¿ka grochu ¿Ã³³tego lub grochu puree1 z¹bek czosnku1 /4 ³y¿eczki imbiru1/4 ³y¿eczki mielonego kminku (dowolnie)1 ³y¿eczka mielonej kolendry1 /2 ³y¿eczki czarnego pieprzu1 jajo roztrzepanesól do smakuolej do sma¿enia1: Groch przebraæ, op³ukaæ i namoczyæ w wodzie na kilka godzin (np.na noc).2.Do rondla w³o¿yæ miêso i wszystkie sk³adniki oprócz jaja.Wlaæ tyle wody, aby miêso by³o przykryte.Gotowaæ na ma³ym ogniu, a¿ woda wyparuje.Ostudziæ.3.Dodaæ jajo, dobrze wymieszaæ, zemleæ dwa razy w maszynce.4.Formowaæ ma³e, okr¹g³e kotleciki, sma¿yæ z obu stron na rozgrzanym oleju na z³oty kolor.5.Podawaæ z RAIT¥ i CHAPPATI) lub z mizeri¹ i ze œwie¿ym bia³ym pieczywem.Mo¿na sma¿yæ mniejsze okr¹g³e , kotleciki i podawaæ z pikantnym ketchupem na zak¹skê.Proporcje dla 2 osób
[ Pobierz całość w formacie PDF ]