[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zwin¹æ w rulon i obwi¹zaæ sznurkiem, obsypaæ m¹k¹ dooko³a.Rozgrzaæ , szybkowarze olej, obrumieniæ na nim dooko³a zwiniêty rulon miêsa.Dodaæ oczyszczone i poszatkowane warzywa, wlaæ wodê dodaæ goŸdziki i szybkowar zamkn¹æ.Ogrzewaæ 60 minut od momentu ppcw.W tym czasie udusiæ na t³uszczu w oddzielnym naczyniu pomidory, przetrzeæ przez sito.Po otwarciu szybkowaru do miêsa dodaæ uduszone pomidory, wlaæ wódkê i chwilê pogotowaæ. Rolada wo³owa 50 min70 dag wo³owiny bez koœci1 ³y¿ka m¹ki5 dag t³uszczusól do smaku0,5 szklanki wodyFarsz:2 kromki czerstwego chleba6 dag s³oniny2 du¿e cebulesól i pieprz do smakuPrzygotowaæ farsz.namoczony uprzednio chleb odcisn¹æ, zemleæ w maszynce wraz z oczyszczon¹ cebul¹, dodaæ drobno posiekan¹ s³oninê, posoliæ i popieprzyæ, dok³adnie wymieszaæ.Miêso ponakrawaæ raz z jednej, raz z drugiej strony tak, by powsta³ p³aski prostok¹tny p³at.P³at ten zbiæ mocno t³uczkiem, posoliæ, posmarowaæ równomiernie nadzieniem i zwin¹æ w rulon.Obwi¹zaæ œciœle sznurkiem, obsypaæ m¹k¹ i sol¹, obrumieniæ naoko³o na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu.Wlaæ wodê, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 50 minut od momentu ppcw.Po otwarciu szybkowaru zagêœciæ sos reszt¹ m¹ki, zagotowaæ.Z miêsa zdj¹æ sznurek, pieczeñ pokroiæ w plastry, polaæ sosem. Serce wo³owe w potrawce winnej (II) 40 min – kuchnia z szybkowaru1 serce5 cebul6 dag oleju lub smalcu6 dag mas³a2 szklanki czerwonego wina (zastêpczo mo¿na daæ tyle¿ wody z octem winnym)2 szklanki bulionu z kostek maggi20 dag pieczarek1 ³y¿ka m¹ki6-8 du¿ych kartoflipieprz i ewentualnie sól do smakuSerce pokroiæ na plastry, obtoczyæ w m¹ce, obrumieniæ w szybkowarze na t³uszczu.Wrzuciæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ na plasterki cebulê, wlaæ wino i bulion, popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 30 minut od momentu ppcw.W tym czasie oczyœciæ i pokroiæ w plasterki pieczarki oraz (w nieco wiêksze plasterki) kartofle.Mas³o wymieszaæ z pozosta³¹ m¹k¹.Otworzyæ szybkowar, wrzuciæ mas³o z m¹k¹ i wymieszaæ.W³o¿yæ kartofle i pieczarki, ponownie zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ jeszcze 10 minut od momentu ppcw. Wo³owina duszona w kwasie chlebowym (II) 60 min – kuchnia z szybkowaru70 dag wo³owiny bez koœci5 dag t³uszczu2 szklanki kwasu chlebowego50 dag kartofli3 marchwie2 cebule3 rzepy lub kalarepki2 pietruszki2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego1 p³aska ³y¿ka m¹kisiekana natka pietruszkisól i pieprz do smakuRozgrzaæ t³uszcz w szybkowarze, obrumieniæ na nim pokrojone w kawa³ki miêso, wrzuciæ oczyszczone i pokrojone warzywa, oprócz kartofli, obsma¿yæ razem.Wsypaæ m¹kê, doprowadziæ do zrumienienia, posoliæ i popieprzyæ, wlaæ kwas chlebowy, wymieszaæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 50 minut od momentu ppcw.W tym czasie oczyœciæ kartofle, pokroiæ na plastry.Otworzyæ szybkowar, w³o¿yæ oprószone sol¹ kartofle, po czym ponownie szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 10 minut od momentu ppcw.Podawaæ potrawê posypan¹ natk¹ pietruszki. Wo³owina z kartoflami duszona w piwie (II) 60 min50 dag wo³owiny bez koœci5 ³y¿ek dobrego oleju (np.sojowego)25 dag cebuli (5-6 cebul)2 butelki piwo1 kg kartoflisól i pieprz do smakuPokroiæ miêso na kawa³ki, obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze oleju.Wrzuciæ do niego oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê, zeszkliæ.Wlaæ piwo, posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 50 minut od momentu ppcw.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, wrzuciæ oczyszczone i pokrojone kartofle.Szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ jeszcze 10 minut od momentu ppcw. Wo³owina z kartoflami duszona z winem (II) 45 min – kuchnia z szybkowaru4 plastry wo³owiny6 dag t³uszczu0,75 szklanki bia³ego wina wytrawnego (zastêpczo mo¿e byæ tyle¿ wody zakwaszonej octem winnym)3 cebule4 marchwie2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego1 kg kartoflisól i pieprz do smakuRozgrzaæ t³uszcz w szybkowarze, obrumieniæ na nim miêso i wyj¹æ.Teraz do szybkowaru w³o¿yæ oczyszczone marchwie oraz oczyszczone i pokrojone cebule, w³o¿yæ te¿ na powrót miêso, zalaæ wszystko winem (tak by pokrywa³o zawartoœæ szybkowaru), dodaæ koncentrat pomidorowy, posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 35 minut od momentu ppcw.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, w³o¿yæ oczyszczone i pokrojone kartofle, oprószyæ sol¹ i po ponownym zamkniêciu szybkowaru ogrzewaæ przez dalszych 10 minut od momentu ppcw. Wymiê á la cielêcina 80 min – kuchnia z szybkowaru50 dag wymienia1 listek laurowy1 p³aska ³y¿ka przyprawy "Jarzynka"1 jajo1 szklanka tartej bu³ki2 ³y¿ki m¹ki6 dag margaryny lub smalcu1 ³y¿ka surowego mas³a5-6 ziaren pieprzusól do smakuWymiê namoczyæ w zimnej wodzie na co najmniej 4-5 godzin.Wyj¹æ, wyp³ukaæ, odcisn¹æ.Kilka razy obgotowaæ, zalewaj¹c coraz nowym wrz¹tkiem.Obgotowane wymiê zalaæ w szybkowarze gor¹c¹ wod¹, posoliæ, w³o¿yæ listek laurowy, pieprz i przyprawê.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 80 minut od momentu ppcw.Ugotowane wymiê pokroiæ na plastry gruboœci 1 cm, ka¿dy posypaæ sol¹ i pieprzem obtoczyæ w rozbitym z m¹k¹ jaju, a potem w bu³ce tartej i obrumieniæ na t³uszczu z obu stron.Przy podawaniu na gor¹co na ka¿dy po³o¿yæ kawa³ek surowego mas³a.Tak przyrz¹dzone wymiê smakuje jak cielêcina
[ Pobierz całość w formacie PDF ]