[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ka¿d¹ po³Ã³wkê pokrajaæ na 3-4 czêœci.Wo³owinê pokrajaæ w bardzo cienkie plasterki o wymiarach 3 x 4 i 1/2 cm (lekko zmro¿one miêso u³atwia krojenie), starannie wymieszaæ z przyprawami dodaj¹c 1/2 ³y¿eczki oleju sojowego, odstawiæ.Jajo lekko roztrzepaæ.Garnek (o pojemnoœci 2 I.) postawiæ na du¿ym ogniu, wlaæ pozosta³y olej sojowy, rozgrzaæ, dodaæ œwie¿y imbir, sma¿yæ do zrumienienia, wyj¹æ.Garnek z gor¹cym olejem zestawiæ z ognia, wsypaæ imbir w proszku, zamieszaæ kilkakrotnie.W³o¿yæ pomidory, mieszaj¹c sma¿yæ przez minutê, wlaæ wywar, doprowadziæ do wrzenia, gotowaæ 2 min.Dodaæ plasterki wo³owiny, mieszaj¹c zagotowaæ, wy³¹czyæ gaz.Cienkim strumieniem wlaæ jajko, zaczekaæ 20 sek, dok³adnie zamieszaæ.Spróbowaæ, w razie potrzeby, przyprawiæ sol¹ i pieprzem, posypaæ dymk¹ lub szczypiorkiem.Podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 4 osób. SZPINAK W ROSOLE - kuchnia chiñska25 dag szpinaku12 szklanek wody21/2 szklanki wywaru llUsun¹æ korzonki, szpinak starannie wyp³ukaæ w kilku wodach, wrzuciæ na wrz¹c¹ wodê (12 szklanek), gotowaæ do pociemnienia liœci.Natychmiast przelaæ do cedzaka, p³ukaæ pod bie¿¹c¹ wod¹ do ca³kowitego wystudzenia.Wodê dok³adnie odcisn¹æ.Szpinak pokrajaæ w grube paski lub grubo posiekaæ, jeszcze raz odcisn¹æ wodê.Wywar podgrzaæ, dodaæ szpinak, mocno zagrzaæ.Spróbowaæ, w razie potrzeby doprawiæ sol¹ lub "Veget¹".Podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 4 osób ZUPA Z ¯EBEREK WIEPRZOWYCH - kuchnia chiñska6 szklanek wody2 cebule dymki25 dag ¿eberek wieprzowych rozdzielonych miêdzy koœæmi¾ ³y¿eczki glutasoli lub ³y¿eczka "Jarzynki" albo "Vegety"2 1/2 ³y¿eczki cukrusól do smaku1/4 ³y¿eczki pieprzu20 dag serka sojowego (tofu) lub ugotowane na twardo bia³ka z 4 jajWodê wlaæ do garnka, dodaæ cebulê dymkê, ¿eberka i przyprawy, doprowadziæ do wrzenia na du¿ym ogniu.Zmniejszyæ p³omieñ, zupê gotowaæ pod przykryciem na ma³ym ogniu 1 1/2 godz.Serek pokrajaæ na 18 kawa³ków lub ka¿de bia³ko pokroiæ wzd³u¿ na 4 czêœci, nastêpnie przeci¹æ na pó³ ka¿d¹ i dodaæ do zupy.Podawaæ zupê na gor¹co.Proporcje: dla 4-5 osób ZUPA Z W¥TROBY I MAKARONU - kuchnia chiñska1/2 - ¾ szklanki po³amanego makaronu wermiszelu lub nitek40 dag w¹troby wieprzowej pokrajanej w bardzo cienkie ma³e plasterkipieprz do smakuocet do smakuWywar:3 1/2 szklanki wody1/2 ³y¿eczki glutasoli lub "Jarzynki" albo "Vegety"1/2 ³y¿eczki soli1/2 ³y¿eczki cukru2 ³y¿eczki sosu sojowego1/4 ³y¿eczki pieprzu1 cebula dymka pokrajana w 6 cm kawa³ki lub grubo posiekana ma³a cebula2 plasterki imbiru lub 1 ³y¿eczka imbiru w proszkuMakaron wsypaæ do wrz¹cej wody, gotowaæ 10 -12 min, odcedziæ, starannie wyp³ukaæ zimn¹ wod¹, os¹czyæ.Sk³adniki wywaru doprowadziæ do wrzenia, gotowaæ 5 min.Makaron dodaæ do wywaru, trzymaæ na ma³ym ogniu minutê, w³o¿yæ sparzone, wyp³ukane plasterki w¹troby, gotowaæ 30-60 sek, zszumowaæ.Zupê podawaæ natychmiast, przyprawion¹ pieprzem i octem.Proporcje: dla 4-6 osób FLACZKI PO CHIÑSKU - kuchnia chiñska1/2 kg flaczków (¿o³¹dek wieprzowy)gruba sólocet (6%)1 szklanka wytrawnego bia³ego wina2 ³y¿eczki sosu sojowego1 i 1/2 ³y¿eczki soli1/2 ³y¿eczki glutasoli lub "Jarzynki" albo "Vegety"¾ ³y¿eczki cukru2 1/2 dag suszonego serka sojowego tofu (dowolnie)ma³a puszka orzechów gingko lub 5 dag migda³Ã³w bez ³upinek1/2 szklanki orzechów ziemnych bez ciemnych ³upinekUsun¹æ t³uszcz z ¿o³¹dka, mocno natrzeæ sol¹ z wierzchu i wewn¹trz, wyp³ukaæ zimn¹ wod¹, nastêpnie zakwaszon¹ i jeszcze raz czyst¹ wod¹.Czynnoœci powtórzyê dwukrotnie.Dwanaœcie szklanek wody doprowadziê do wrzenia, w³o¿yê oczyszczony ¿o³¹dek gotowaê 3 min, odcedziê, p³ukaê pod bie¿¹c¹ wod¹ a¿ bŸdzie zimny.Pokrajaê w paski 1 1/2 x 6 cm.W³o¿yê do rondla, wlaê 3 szklanki wody, wino, sos sojowy, przyprawiæ sol¹, przypraw¹ i cukrem, dodaê namoczony serek sojowy pokrajany w paski, orzechy gingko lub migda³y i orzeszki ziemne, przykryê doprowadziê do wrzenia.Dusiê na ma³ym ogniu przez 1/2 godz.Podawaê na gor¹co, z ry¿em lub œwie¿¹ bu³eczk¹.Proporcje: dla 4 osób Uwaga! Zamiast serka sojowego i orzechów mo¿na dodaê 2-3 plasterki œwie¿ego imbiru lub ³y¿eczkŸ imbiru w proszku, 1/2 ³y¿eczki cynamonu i 1/4 - 1/2 ³y¿eczki chilli przed duszeniem. ZUPA Z KACZKI (BANKIETOWA) - kuchnia chiñskaszkielet z kaczki upieczonej po pekiñsku3 szklanki wody1 plasterek imbiru lub 1/2 ³y¿eczki imbiru w proszku1 cebula dymka lub ma³a cebula1/2 ³y¿eczki soli45 dag pekiñskiej lub w³oskiej kapusty pokrajanej w 3 cm kawa³ki1/2 ³y¿eczki cukru1/2 ³y¿eczki sosu sojowego (dowolnie)Grzbiet, skrzyde³ka, kostki udek i nóg po³amaæ.¯eberka i krêgos³up kaczki mocno st³uc.Zalaæ wod¹, dodaæ imbir i cebulê, doprowadziæ na du¿ym ogniu do zagotowania.Gotowaæ na du¿ym ogniu przez 45 min, dolewaj¹c wody, aby utrzymaæ pierwotny poziom p³ynu, przecedziæ.Dodaæ sól, kapustê, cukier i sos sojowy, gotowaæ oko³o 40 min na ma³ym ogniu do miêkkoœci warzyw.Proporcje: dla 4 osób ZUPA AKSAMITNA ZE SZPINAKIEM - kuchnia chiñska1/2 kg szpinaku1 ³y¿ka cukru3 bia³ka1 ³y¿ka wody1 ³y¿ka m¹ki ziemniaczanej5 1/2 szklanki wywaru l2 ³y¿ki posiekanej szynkisól do smaku1 ³y¿eczka oleju sezamowego (dowolnie)2 ³y¿ki oleju sojowegoPo usuniêciu ³odyg szpinak starannie wyp³ukaæ w kilku wodach, os¹czyæ.Do du¿ego garnka wlaæ wodê zagotowaæ na du¿ym ogniu, wsypaæ cukier dodaæ szpinak, mieszaj¹c doprowadziê do wrzenia, natychmiast wlaê do cedzaka, przelaê zimn¹ wod¹.Dok³adnie odcisn¹ê wodŸ, szpinak bardzo drobno posiekaê.Bia³ka roztrzepaê z wod¹.M¹kŸ ziemniaczan¹ wymieszaê z 1/2 szklanki wywaru.Wywar (5 szklanek) wlaê do garnka (o pojemnoœci 2 I.), zagotowaæ na du¿ym ogniu, zmniejszyæ p³omieñ, wsypaæ 1 ³y¿kê posiekanej szynki, gotowaæ 5 min.Zwiêkszyæ p³omieñ pod garnkiem, w³o¿yæ szpinak do wywaru, mieszaj¹c zagotowaæ.Zupê przyprawiæ sol¹, mieszaj¹c wlaæ m¹kê wymieszan¹ z wywarem, doprowadziæ do zagotowania i zgêstnienia.Zestawiæ garnek z ognia, mieszaj¹c zupê wlaæ bia³ko, pozostawiæ na 30 sek, nastêpnie zamieszaæ dodaj¹c olej sezamowy i olej sojowy.Przelaæ do wazy, posypaæ pozosta³¹ szynk¹, podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 6-8 osób. ZUPA AKSAMITNA Z MIÊSEM KURZYM I KUKURYDZ¥ - kuchnia chiñska3 szklanki kukurydzy z puszki lub 6 kolb m³odej kukurydzy1 i 1/2 szklanki wody1 du¿a ca³a pierœ kurza4 jaja5 1/4 szklanki wywaru l2 ³y¿ki posiekanej szynki (dowolnie)1 1/2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanejsól1 ³y¿ka oleju1 ³y¿eczka oleju sezamowegoPrzyprawy:1 ³y¿ka m¹ki ziemniaczanej1 ³y¿ka czystej wódki lub wytrawnego bia³ego wina1/2 ³y¿eczki soli1/4 ³y¿eczki cukru1 ³y¿eczka oleju sezamowego lub sojowegoszczypta pieprzuKolby kukurydzy postawiæ szerokim koñcem na desce, mocno trzymaj¹c czêœæ górn¹ oddzieliæ ziarenka ostrym no¿em.Kukurydzê œwie¿¹ lub z puszki wsypaæ do pojemnika miksera, wlaæ szklankê wody, zmiksowaæ.Miêso z piersi, bez koœci i skóry pokrajaæ w kostkê, zemleæ.Dodaê oko³o 4 ³y¿eczek wody, utrzeê na jednolit¹ pastŸ.Ubijaj¹c miŸso, dodawaê kolejno bia³ka i przyprawy.Mieszaj¹c masŸ miŸsn¹ powoli wlewaê 1/4 szklanki zimnego wywaru, wstawiê do lodówki na 1 1/2 godz.Dwa ¿Ã³³tka ubiê z ca³ymi jajami
[ Pobierz całość w formacie PDF ]