[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zupê podawaæ z kostk¹ z kaszy manny lub ³azankami. Zupa Julienne1 kg warzyw (marchew, pietruszka, seler, por, cebula, groszek zielony, kalafior, kapusta w³oska, kalarepka),2 ³y¿ki mas³a,sól,przyprawa do zup,naæ pietruszki.Ciasto:10 dag m¹ki,2 jaja,wodaOczyszczone warzywa pokrajaæ w paski lub zetrzeæ na tarce jarzynowej.Stopiæ mas³o (mo¿e byæ inny t³uszcz), w³o¿yæ warzywa bez groszku i kalafiora, lekko podsma¿yæ.Nastêpnie zalaæ wrz¹c¹ wod¹, ugotowaæ, dodaæ ugotowany oddzielnie kalafior i groszek.Zupê przyprawiæ do smaku.Sporz¹dziæ lane ciasta i ugotowaæ bezpoœrednio w zupie.Dodaæ posiekan¹ naæ pietruszki; mo¿na doprawiæ pieprzem. Zupa kalafiorowa zabielana75 dag kalafiorów,5 szklanek wywaru z w³oszczyzny,³y¿ka t³uszczu,1,5 szklanki mleka,2/3 szklanki œmietany,2 ³y¿ki m¹ki,sól,pêczek kopruKalafiory oczyœciæ i pokrajaæ w drobne kawa³ki; ugotowaæ, nastêpnie dodaæ do wywaru z w³oszczyzny.Z mleka i m¹ki sporz¹dziæ podprawê, wlaæ do zupy, zagotowaæ.Przyprawiæ do smaku, dodaæ œmietanê i posiekany koper.Podawaæ z grzankami. Zupa kalafiorowa - krem60 dag kalafiorów,6 szklanek wywaru z w³oszczyzny,1,5 ³y¿ki m¹ki,2/3 szklanki œmietany,³y¿ka mas³a,sól,cukier,pêczek kopru,2 ¿Ã³³tkaKalafiory oczyœciæ, podzieliæ na czêœci i ugotowaæ do miêkkoœci (czêœæ ró¿yczek mo¿na ugotowaæ oddzielnie i przed podaniem w³o¿yæ do zupy).Przetrzeæ przez sito i dodaæ do wywaru z w³oszczyzny, podprawiæ œmietan¹ i m¹k¹, zagotowaæ.Nastêpnie dodaæ surowe mas³o roztarte z ¿Ã³³tkami.Zupê przyprawiæ do smaku, dodaæ posiekany koper.Podawaæ w fili¿ankach z groszkiem ptysiowym, ry¿em preparowanym lub grzankami. Kapuœniak rumiany60 dag kapusty bia³ej lub w³oskiej,20 dag warzyw (marchew, pietruszka, seler), cebula,2 dag grzybów suszonych,szklanka kwasu na ¿ur,2 ³y¿ki t³uszczu (s³onina),2,5 ³y¿ki m¹ki,sól,cukier,z¹bek czosnku,papryka sproszkowana,ziele angielskie,naæ pietruszkiOczyszczon¹ kapustê drobno pokrajaæ, ugotowaæ, odcedziæ, wywar dodaæ do zupy.Cebulê przesma¿yæ na czêœci t³uszczu.Warzywa obraæ, pokrajaæ w kostkê i ugotowaæ w dwóch litrach wody, dodaj¹c grzyby.Gdy bêd¹ miêkkie, dodaæ kapustê, zakwasiæ ¿urem lub poszatkowanymi jab³kami, zagotowaæ i dodaæ rumian¹ zasma¿kê.Zupê przyprawiæ, dodaæ roztarty czosnek, posypaæ posiekan¹ naci¹ pietruszki.Podawaæ z ziemniakami. Kapuœniak z kwaszonej kapusty40 dag kwaszonej kapusty,20 dag warzyw (marchew, pietruszka, seler),cebula 2 ³y¿ki m¹ki,cukier,2 ³y¿ki t³uszczu,z¹bek czosnku,sól,papryka,ziele angielskie,majeranekKapustê kwaszon¹ posiekaæ i ugotowaæ.Warzywa obraæ, pokrajaæ w paski, ugotowaæ wywar.Kapustê po³¹czyæ z ugotowanymi warzywami, uzupe³niæ wod¹.Cebulê przesma¿yæ, dodaæ m¹kê, zrumieniæ, po³¹czyæ z kapuœniakiem.Dodaæ przyprawy.Podawaæ z ziemniakami. Kapuœniak z pomidorami60 dag kapusty bia³ej,10 dag pietruszki,10 dag marchwi,cebula,25 dag pomidorów,1,5 ³y¿ki smalcu,3 ³y¿ki m¹ki,cukier,sól,majeranek,ziele angielskie,naæ pietruszkiKapustê oczyœciæ, obraæ í poszatkowaæ, po³¹czyæ z obranymi warzywami, pokrajanymi w kostkê lub utartymi.Nastêpnie zalaæ dwoma litrami wrz¹cej wody i ugotowaæ do miêkkoœci.Pomidory poddusiæ, przetrzeæ i dodaæ do kapuœniaku.Je¿eli bêdzie za ma³o kwaœny, dodaæ trochê kwasu na ¿ur.Cebulê przesma¿yæ, wsypaæ m¹kê, lekko zrumieniæ, dodaæ do kapuœniaku.Przyprawiæ do smaku.Posypaæ posiekan¹ naci¹ pietruszki. Kapuœniak ze œmietan¹60 dag kapusty bia³ej,1,5 ³y¿ki t³uszczu,cebula,3,5 ³y¿ki m¹ki,szklanka kwasu na ¿ur,2/3 szklanki œmietany,cukier,sól,z¹bek czosnku,pieprz,ziele angielskieKapustê obraæ, pokrajaæ w kostkê i ugotowaæ w szeœciu szklankach wody.Gdy bêdzie miêkka, zalaæ ¿urem i zagotowaæ.Dodaæ lekko zrumienion¹ cebulê, podprawiæ m¹k¹ i œmietan¹.Dodaæ czosnek i przyprawy.Podawaæ z ziemniakami
[ Pobierz całość w formacie PDF ]