[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Start¹ miazgê skropiæ sokiem cytrynowym i podaæ natychmiast do spo¿ycia.Niemowlêtom podaje siê jab³ko œcieraj¹c je ³y¿eczk¹ wprost z przekroju sparzonego jab³ka i od razu wk³adaj¹c tê miazgê niemowlêciu do ust (iloœæ zale¿na od wieku niemowlêcia). KOMPOT Z BORÓWEK I CZARNYCH JAGÓD40 dag borówek¾ litra wody20 dag cukruZagotowaæ wodê z cukrem.Jagody przebraæ (odrzuciæ liœcie, niedojrza³e jagody), wy³o¿yæ na cedzak, op³ukaæ starannie pod bie¿¹c¹ wod¹, os¹czyæ.Jagody w³o¿yæ do syropu, raz zagotowaæ, odstawiæ, jeœli trzeba, dos³odziæ.Ostudziæ, wlaæ do kompotierki. KOMPOT Z CZEREŒNI I PORZECZEK40 dag czereœni10 dag cukru10 dag porzeczek2 litra wodyZagotowaæ wodê z cukrem.Czereœnie i porzeczki op³ukaæ, oczyœciæ z szypu³ek.Na wrz¹cy syrop w³o¿yæ czereœnie, porzeczki i powoli ugotowaæ, ostudziæ, przelaæ do 'kompotierki. KOMPOT Z GRUSZEK WZMOCNIONY WITAMINOWO¾ litra wody15 dag œwie¿ych owoców ró¿y10 dag cukru6 dag przetartego rokitnika albo 40 dag gruszek6-8 dag przetartych porzeczekkawa³ek waniliiGruszki op³ukaæ, obraæ, przepo³owiæ i ³y¿eczk¹ kompotow¹ wydr¹¿yæ gniazda nasienne.Przygotowaæ je w ostatniej chwili, bo czerniej¹ na powietrzu.Zagotowaæ wodê z cukrem, do syropu w³o¿yæ tyle gruszek, aby przykry³y powierzchniê syropu i gotowaæ na œrednim ogniu do miêkkoœci, obracaj¹c po³Ã³wki w czasie gotowania.Gruszki gotowaæ partiami.Kompot wzbogaciæ witamin¹ C, gotuj¹c gruszki z owocami ró¿y, lub przy koñcu sporz¹dzania kompotu do syropu dodaæ przecier z porzeczek lub rokitnika i cukier z wanili¹; syrop dope³niæ gotowan¹ wod¹, zalaæ nim gruszki, wy³o¿yæ do kompotiery i oziêbiæ.KOMPOT Z ANTONÓWEK I RENET¾ litra wody15 dag cukru50 dag jab³ekskórka cytrynowaZagotowaæ wodê.Jab³ka umyæ, op³ukaæ, wyci¹æ miejsca uszkodzone, obraæ, podzieliæ na 2 lub 4 czêœci, wyci¹æ gniazda nasienne.Skórki i gniazda w³o¿yæ do wrz¹cej wody, szybko ugotowaæ do miêkkoœci, przecedziæ i odpadki odcisn¹æ z soku.Wywar szybko zagotowaæ, dodaæ cukier, w³o¿yæ, pokrajane jab³ka, powoli ugotowaæ.Ostudziæ pod przykryciem.Kompotu tego nie potrzeba przyprawiaæ, ma naturalny piêkny aromat.W ten sposób gotuje siê te odmiany jab³ek, które maj¹ wysok¹ wartoœæ witaminow¹. KOMPOT Z JAB£EK WZMOCNIONY WITAMINOWO15 dag cukrucynamon lub skórka cytrynowa¾ litra wody10 dag przetartych porzeczek50 dag jab³ek kompotowych lub 15 dag ró¿y rugozy.Zagotowaæ wodê z cukrem i przyprawami.Jab³ka op³ukaæ, obraæ cienko, podzieliæ ka¿de na po³owê, wyci¹æ ³uskwiny.Na wrz¹cy syrop w³o¿yæ jab³ka tak, by pokry³y powierzchniê syropu, ugotowaæ powoli partiami, wyj¹æ je i w³o¿yæ do salaterki.Kompot ostudziæ, wlaæ do kompotierki.Do ostudzonego kompotu z jab³ek nale¿y dodaæ przecier porzeczkowy lub gotowaæ go z ró¿¹ rugoza (15 dag). KOMPOT Z PRZETARTYCH JAB£EK¾ litra wody20 dag owoców ró¿y15 dag cukru50 dag jab³ekJab³ka umyæ, u³o¿yæ ciasno w rondlu i upiec uwa¿aj¹c, aby nie zrumieniæ powierzchni jab³ek.Zagotowaæ wodê z cukrem, w³o¿yæ umyte owoce ró¿y, ugotowaæ ró¿ê, odcedziæ i odcisn¹æ.Upieczone jab³ka przetrzeæ, w³o¿yæ do wywaru z ró¿y, starannie wymieszaæ i podaæ na gor¹co.Je¿eli kompot ma byæ zimny, szybko ostudziæ pod przykryciem w zimnej wodzie i zaraz podaæ. KOMPOT MORELOWY¾ litra wody30 dag moreli10 dag cukruDojrza³e morele œredniej wielkoœci starannie op³ukaæ, os¹czyæ, przepo³owiæ wzd³u¿ i wyj¹æ pestki.Cukier zalaæ gor¹c¹ wod¹, zagotowaæ, zszumowaæ.Do wrz¹cego syropu w³o¿yæ morele partiami i powoli gotowaæ, odwracaj¹c, ¿eby równomiernie miêk³y; wy³o¿yæ do kompotiery i oziêbiæ. KOMPOT Z RABARBARU25 dag cukru20 dag rabarbaru malinowego¾ litra wodyZagotowaæ wodê z cukrem.Rabarbar op³ukaæ, nie obieraj¹c pokrajaæ na równe kawa³ki.Na wrz¹cy syrop wrzuciæ rabarbar, przykryæ, odstawiæ na brzeg kuchni na 1/2 godziny nie gotuj¹c.Ostudziæ, wlaæ do kompotierki, dodaæ skórkê cytrynow¹. KOMPOT ZE ŒLIWEK15 dag cukru¾ litra wodycynamongoŸdziki40 dag œliwek wêgierek6 dag przecieru porzeczkowegoZagotowaæ wodê z cukrem i przyprawami.Œliwki op³ukaæ, oczyœciæ z szypu³ek.Wrzuciæ œliwki na wrz¹cy syrop tak, by zakry³y powierzchniê, powoli ugotowaæ partiami
[ Pobierz całość w formacie PDF ]