[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Mas³em wysmarowaæ formê lub wk³adkê nie perforowan¹, wysypaæ j¹ cukrem.Jaja ubiæ trzepaczk¹ z reszt¹ cukru, cukrem waniliowym i m¹k¹.Wymieszaæ z owocami, wlaæ do formy, wstawiæ do szybkowaru, do którego wlaæ 2-3 szklanki wody (formê najlepiej umieœciæ na podstawce).Szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 8 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Podawaæ po sch³odzeniu. CHA£WA (TURCJA)1 i 1/2 szklanki cukru2 szklanki wody1/2 kostki mas³a1 szklanka kaszy manny posiekane migda³y lub w³oskie orzechycynamonCukier z wod¹ gotowaæ przez 20 min., a¿ powstanie syrop o konsystencji œmietanki.Kaszê manna sma¿yæ na rozgrzanym maœle stale mieszaj¹c, a¿ nabierze jasnego, ¿Ã³³tego koloru.Wleæ syrop i mieszaæ, a¿ manna po³¹czy siê z cukrem.Przetopiæ masê do ¿aroodpornego naczynie i wstawiæ do s³abo nagrzanego piekarnika (120oC) na 15 min., w tym czasie kasza wch³onie syrop.Nape³niæ miskê lub kilka miseczek, ugnieœæ w nich masê i po wyjêciu przybraæ orzechami i cynamonem.Proporcje dla 4-5 osób JAB£USZKA BAGDADZKIE (IRAK)2 ³y¿ki rodzynków3 du¿e winne jab³ka (antonówki lub renety)1/2 szklanki cukru4 ³y¿ki ugotowanego ry¿u2 ³y¿ki stopionego mas³a1/2 - ¾ ³y¿eczki cynamonu1 szklanka wodyRodzynki namoczone w gor¹cej wodziæ (oko³o10 min.) os¹czyæ.Z jab³ek œci¹æ wierzchy (2 cm), wydr¹¿yæ gniazdka nasienne uwa¿aj¹c, aby nie uszkodziæ skórki jab³ka.Ka¿de jab³ko posypaæ ³y¿eczk¹ cukru.Rodzynki wymieszaæ z ry¿em, mas³em i 1 /4 szklanki cukru i nadziewaæ jab³ka.Ka¿de posypuj¹c cynamonem.Jab³ka z nadzieniem przykryæ obciêt¹ czêœci¹, w³o¿yæ do.wysmarowanego mas³em ¿aroodpornego naczynia, posypaæ pozosta³ym cukrem, wlaæ wodê.Wstawiæ do nagrzanego piekarnika (160oC) i piec przez 20 min.czêsto polewaj¹c wod¹, która jest w naczyniu.Podawaæ na gor¹co lub na zimno.Proporcje dla 3 osób
[ Pobierz całość w formacie PDF ]