[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.¯eberka Wieprzowe na ostroKuchnia chiñskaPrzepis oryginalny1 kg ¿eberek wieprzowychMarynata:4 ³y¿ki sosu sojowego1 ³y¿ka soli1 ³y¿eczka miodu1 s³odkiej pasty sojowej2 roztarte z¹bki czosnku1 kawa³ek 1/2 cm) korzenia imbiru drobno posiekany1/2 ³y¿eczki "piêciu przypraw" (heong liu fun)3 ³y¿ki oleju jadalnego1/2 szklanki wytrawnego bia³ego wina1 ³y¿ka pasty sezamowej1.Sk³adniki marynaty dok³adnie wymieszaæ.2.¯eberka pokrajaæ na porcje, zalaæ marynat¹, pozostawiæ w ch³odnym miejscu na noc.3.Podczas pieczenia zlewaæ t³uszcz i smarowaæ miêso marynat.Prawid³owo upieczone ¿eberka powinny byæ zrumienione, chrupi¹ce, a w œrodku soczyste.4.Podawaæ z sosem œliwkowym (mui jeung) i z bu³eczkami MAN TOUProporcje dla 4 osóbPrzepis w naszej kuchni;1 kg ¿eberek wieprzowych,Marynata:4 ³y¿ki miodu2 ³y¿ki octu (6 proc.) i 2 ³y¿ki wody1 ³y¿ka cukru, 4 ³y¿ki sosu sojowego na 1 i 1/2 szklanki przyprawy maggi 2 i 1/2 ³y¿ki wody 2 roztarte z¹bki czosnku, szczypta Imbiru (dowolnie)1/4 ³y¿eczki cynamonu1 goŸdzik2 ³y¿ki wytrawnego bia³ego wina lub wódki wyborowej (dowolnie).1.Sk³adniki marynaty dok³adnie wymieszaæ.2.¯eberka pokrajaæ na 8 porcji, zalaæ marynat¹, pozostawiæw ch³odnym miejscu na noc.3.Piec w œrednio nagrzanym piekarniku (190oC) przez godzinê,odlewaj¹c t³uszcz, smarowaæ miêso marynat¹.Po upieczeniu¿eberka powinny byæ chrupkie, zrumienione i soczyste.4.Podawaæ z ry¿em ugotowanym na sypko lub z bu³eczkami MAN TOUProporcje dla 4 osób
[ Pobierz całość w formacie PDF ]