[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.KREM CYTRYNOWY II4 jaja15 dag cukru2-3 cytryny (15 dag)3 listki ¿elatyny lub ³y¿ka sproszkowanej1/3 szklanki bitej œmietany¯elatynê namoczyæ w zimnej wadzie, a nastêpnie rozpuœciæ ogrzewaj¹c.¯Ã³³tka utrzeæ z cukrem da bia³oœci, dodaæ sok z cytryny oraz trochê utartej skórki cytrynowej.Ubiæ sztywn¹ pianê z bia³ek.Do ¿Ã³³tek dodaæ rozpuszczon¹ ¿elatynê mieszaj¹c, a gdy zacznie tê¿eæ wymieszaæ z pian¹.Krem k³aœæ do pucharków lub kompotierek (ewentualnie do jednego naczynia), które nale¿y op³ukaæ w zimnej wodzie i posypaæ cukrem pudrem.Ostudziæ w zimnym miejscu.Przed podaniem przybraæ bit¹ œmietan¹ i plasterkami cytryny.W przypadku ostudzania kremu w du¿ym naczyniu, nale¿y przed podaniem na stó³ zanurzyæ je na moment w ciep³ej wodzie i wy³o¿yæ na okr¹g³y pó³misek.Przybraæ bit¹ œmietan¹
[ Pobierz całość w formacie PDF ]