[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Kurczê pieczone z jab³kami mo¿na tak¿e podawaæ na zimno z dodatkiem sa³atek warzywnych. W¥TRÓBKI Z DROBIU OPIEKANE30 dag w¹tróbek z drobiu20 dag cebuli1 ³y¿ka oliwy lub olejusólpieprz3 ³y¿ki umytej posiekanej naci pietruszkiW¹tróbki umyæ, oczyœciæ, obsuszyæ.Ka¿d¹ przekrajaæ na pó³.Cebulê obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w piórka, posoliæ, ogrzewaæ na patelni mieszaj¹c, a¿ zmiêknie i nieco z¿Ã³³knie.Patelniê, powleczon¹ pow³ok¹ typu teflon, posmarowaæ oliw¹ lub olejem, rozgrzaæ.Na rozgrzan¹ patelniê w³o¿yæ w¹tróbki, obrumieniæ, osoliæ.Do w¹tróbek dodaæ cebulê, oprószyæ pieprzem, skropiæ wrz¹c¹ wod¹.Dusiæ kilka minut pod przykryciem na ma³ym ogniu.Uduszone w¹tróbki wy³o¿yæ na pó³misek, posypaæ posiekan¹ naci¹ pietruszki.Podawaæ z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków i z surówk¹ z pomidorów. POTRAWKA Z SERC LUB ¯O£¥DKÓW DROBIOWYCH40 dag serc lub ¿o³¹dków drobiowych40 dag warzyw mieszanych, listek laurowy,1I4 szklanki œmietanki (9% t³uszczu)4 ³y¿ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki z koperkiemsólpieprz2 z¹bki czosnkuSerca lub ¿o³¹dki umyæ, oczyœciæ, usun¹æ b³onki.W³o¿yæ do wrz¹cej, osolonej wody z dodatkiem listka laurowego i pokrajanego czosnku.Nastawiæ do gotowania.Warzywa umyæ, oczyœciæ, op³ukaæ, pokrajaæ w makaronik lub zetrzeæ na tarce z du¿ymi otworami.Dodaæ do gotuj¹cych siê podrobów wówczas, gdy s¹ prawie miêkkie.Ugotowaæ do miêkkoœci.Podroby wyj¹æ z wywaru.Gdy nieco przestygn¹, pokrajaæ w plasterki, w³o¿yæ do rondelka, oprószyæ pieprzem, dodaæ odcedzone warzywa i œmietankê.Dusiê kilka minut pod przykryciem.Wy³o¿yæ na salaterkê, posypaæ posiekan¹ pietruszk¹ z koperkiem.Podawaæ z ziemniakami purée (1-11/2 ³y¿ki na porcjê) i z surówk¹ z zielonej sa³aty. PASTA Z W¥TRÓBKI25 dag w¹tróbek z drobiu2 jajka ugotowane na twardo15 dag cebuli4 ³y¿ki umytej posiekanej naci pietruszkiW¹tróbki umyæ, oczyœciæ, pokrajaæ.Cebulê obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w piórka, posoliæ, wsypaæ na patelniê, ogrzewaæ mieszaj¹c, a¿ zmiêknie i z¿Ã³³knie.Wówczas dodaæ przygotowan¹ w¹tróbkê, podlaæ.kilkoma ³y¿kami wrz¹cej wody, dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu, a¿ w¹tróbka zmieni barwê.Posoliæ, oprószyæ pieprzem.Dusiæ jeszcze kilka minut, dodaæ posiekan¹ pietruszkê.Gdy potrawa wystygnie, zmiksowaæ z dodatkiem pokrajanego jednego jajka.Sprawdziæ smak, ewentualnie przyprawiæ sol¹ i pieprzem.Gotow¹ pastê wy³o¿yæ na salaterkê, przykryæ, oziêbiæ w lodówce.Przed podaniem dekoracyjnie posypaæ posiekanym drobno jajkiem.Podawaæ jako dodatek do pieczywa.KUROPATWA Z RY¯EM PO MYŒLIWSKU35 dag ry¿u,kuropatwa (ok.40 dag),2 z¹bki czosnku,listek laurowy,1/2 szklanki wytrawnego wina,du¿a cebula,15 dag pomidorów,3/4 szklanki oliwyDo wysokiego garnka z pokrywk¹ nalaæ pó³ szklanki oliwy, podgrzaæ, wrzuciæ czosnek, przekrojon¹ na pó³ cebulê i listek laurowy.W³o¿yæ kuropatwê, oczyszczon¹, umyt¹ i osuszon¹, dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu przez 35 min.Dolaæ wino, zestawiæ z ognia; gdy potrawa nieco ostygnie, wyj¹æ miêso, a resztê zawartoœæ przetrzeæ przez sito.Wlaæ resztê oliwy, zagrzaæ, dodaæ przecier i krojone w æwiartki pomidory (usun¹æ skórkê i pestki).Dusiæ na ma³ym ogniu przez 5 min.Kuropatwê podzieliæ i w³o¿yæ do garnka.Dolaæ 1,5 l wody i gotowaæ, do zmniejszenia siê iloœci roso³u do 1,25 l.Wrzuciæ umyty i os¹czony ry¿ i gotowaæ pod przykryciem, a¿ bêdzie miêkki.Potrawa powinna mieæ konsystencjê gêstej zupy.Podawaæ na gor¹co.RY¯ W SKORUPIE40 dag ry¿u,1/2 œredniego kurczaka,du¿a cebula,2 z¹bki czosnku,25 dag miêsa z królika,4 jaja,8 dag smalcu lub margaryny,3-4 œrednie pomidory,naæ pietruszkiW garnku o grubym dnie zagrzaæ t³uszcz, wrzuciæ rozdrobnione miêso królika, podzielonego na cz¹stki kurczaka, podsma¿yæ i wyj¹æ na talerz.Na t³uszczu lekko podsma¿yæ cebulê, dodaæ czosnek i pomidory i miêso.Dusiæ pod przykryciem.Po 20 min wrzuciæ umyty ry¿ i dolaæ 1 l wrz¹cej wody.Zdj¹æ pokrywê i gotowaæ na silnym ogniu przez kolejne 20 min.Odstawiæ, u³o¿yæ na wierzchu naæ pietruszki i wlaæ roztrzepane jaja.Wstawiæ na kilka minut do gor¹cego piekarnika (200 o C).Gdy jaja siê zetn¹ i zrumieni¹, tworz¹c skorupê – podawaæ z przyrz¹dzon¹ na ostro zielon¹ sa³at¹.KURCZAK Z RY¯EM W SKORUPIE40 dag ry¿u,1/2 œredniego kurczaka,du¿a cebula,2 z¹bki czosnku,25 dag miêsa z królika,4 jaja,8 dag smalcu lub margaryny,3-4 œrednie pomidory,naæ pietruszkiW garnku o grubym dnie zagrzaæ t³uszcz, wrzuciæ rozdrobnione miêso królika, podzielonego na cz¹stki kurczaka, podsma¿yæ i wyj¹æ na talerz.Na t³uszczu lekko podsma¿yæ cebulê, dodaæ czosnek i pomidory i miêso.Dusiæ pod przykryciem.Po 20 min wrzuciæ umyty ry¿ i dolaæ 1 l wrz¹cej wody.Zdj¹æ pokrywê i gotowaæ na silnym ogniu przez kolejne 20 min.Odstawiæ, u³o¿yæ na wierzchu naæ pietruszki i wlaæ roztrzepane jaja.Wstawiæ na kilka minut do gor¹cego piekarnika (200 o C)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]