[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Kurcz� pieczone z jab�kami mo�na tak�e podawa� na zimno z dodatkiem sa�atek warzywnych. W�TR�BKI Z DROBIU OPIEKANE30 dag w�tróbek z drobiu20 dag cebuli1 �y�ka oliwy lub olejusólpieprz3 �y�ki umytej posiekanej naci pietruszkiW�tróbki umy�, oczy�ci�, obsuszy�.Ka�d� przekraja� na pó�.Cebul� obra�, op�uka�, pokraja� w piórka, posoli�, ogrzewa� na patelni mieszaj�c, a� zmi�knie i nieco z�ó�knie.Patelni�, powleczon� pow�ok� typu teflon, posmarowa� oliw� lub olejem, rozgrza�.Na rozgrzan� patelni� w�o�y� w�tróbki, obrumieni�, osoli�.Do w�tróbek doda� cebul�, oprószy� pieprzem, skropi� wrz�c� wod�.Dusi� kilka minut pod przykryciem na ma�ym ogniu.Uduszone w�tróbki wy�o�y� na pó�misek, posypa� posiekan� naci� pietruszki.Podawa� z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków i z surówk� z pomidorów. POTRAWKA Z SERC LUB �O��DK�W DROBIOWYCH40 dag serc lub �o��dków drobiowych40 dag warzyw mieszanych, listek laurowy,1I4 szklanki �mietanki (9% t�uszczu)4 �y�ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki z koperkiemsólpieprz2 z�bki czosnkuSerca lub �o��dki umy�, oczy�ci�, usun�� b�onki.W�o�y� do wrz�cej, osolonej wody z dodatkiem listka laurowego i pokrajanego czosnku.Nastawi� do gotowania.Warzywa umy�, oczy�ci�, op�uka�, pokraja� w makaronik lub zetrze� na tarce z du�ymi otworami.Doda� do gotuj�cych si� podrobów wówczas, gdy s� prawie mi�kkie.Ugotowa� do mi�kko�ci.Podroby wyj�� z wywaru.Gdy nieco przestygn�, pokraja� w plasterki, w�o�y� do rondelka, oprószy� pieprzem, doda� odcedzone warzywa i �mietank�.Dusi� kilka minut pod przykryciem.Wy�o�y� na salaterk�, posypa� posiekan� pietruszk� z koperkiem.Podawa� z ziemniakami pur�e (1-11/2 �y�ki na porcj�) i z surówk� z zielonej sa�aty. PASTA Z W�TR�BKI25 dag w�tróbek z drobiu2 jajka ugotowane na twardo15 dag cebuli4 �y�ki umytej posiekanej naci pietruszkiW�tróbki umy�, oczy�ci�, pokraja�.Cebul� obra�, op�uka�, pokraja� w piórka, posoli�, wsypa� na patelni�, ogrzewa� mieszaj�c, a� zmi�knie i z�ó�knie.Wówczas doda� przygotowan� w�tróbk�, podla�.kilkoma �y�kami wrz�cej wody, dusi� pod przykryciem na ma�ym ogniu, a� w�tróbka zmieni barw�.Posoli�, oprószy� pieprzem.Dusi� jeszcze kilka minut, doda� posiekan� pietruszk�.Gdy potrawa wystygnie, zmiksowa� z dodatkiem pokrajanego jednego jajka.Sprawdzi� smak, ewentualnie przyprawi� sol� i pieprzem.Gotow� past� wy�o�y� na salaterk�, przykry�, ozi�bi� w lodówce.Przed podaniem dekoracyjnie posypa� posiekanym drobno jajkiem.Podawa� jako dodatek do pieczywa.KUROPATWA Z RY�EM PO MY�LIWSKU35 dag ry�u,kuropatwa (ok.40 dag),2 z�bki czosnku,listek laurowy,1/2 szklanki wytrawnego wina,du�a cebula,15 dag pomidorów,3/4 szklanki oliwyDo wysokiego garnka z pokrywk� nala� pó� szklanki oliwy, podgrza�, wrzuci� czosnek, przekrojon� na pó� cebul� i listek laurowy.W�o�y� kuropatw�, oczyszczon�, umyt� i osuszon�, dusi� pod przykryciem na ma�ym ogniu przez 35 min.Dola� wino, zestawi� z ognia; gdy potrawa nieco ostygnie, wyj�� mi�so, a reszt� zawarto�� przetrze� przez sito.Wla� reszt� oliwy, zagrza�, doda� przecier i krojone w �wiartki pomidory (usun�� skórk� i pestki).Dusi� na ma�ym ogniu przez 5 min.Kuropatw� podzieli� i w�o�y� do garnka.Dola� 1,5 l wody i gotowa�, do zmniejszenia si� ilo�ci roso�u do 1,25 l.Wrzuci� umyty i os�czony ry� i gotowa� pod przykryciem, a� b�dzie mi�kki.Potrawa powinna mie� konsystencj� g�stej zupy.Podawa� na gor�co.RY� W SKORUPIE40 dag ry�u,1/2 �redniego kurczaka,du�a cebula,2 z�bki czosnku,25 dag mi�sa z królika,4 jaja,8 dag smalcu lub margaryny,3-4 �rednie pomidory,na� pietruszkiW garnku o grubym dnie zagrza� t�uszcz, wrzuci� rozdrobnione mi�so królika, podzielonego na cz�stki kurczaka, podsma�y� i wyj�� na talerz.Na t�uszczu lekko podsma�y� cebul�, doda� czosnek i pomidory i mi�so.Dusi� pod przykryciem.Po 20 min wrzuci� umyty ry� i dola� 1 l wrz�cej wody.Zdj�� pokryw� i gotowa� na silnym ogniu przez kolejne 20 min.Odstawi�, u�o�y� na wierzchu na� pietruszki i wla� roztrzepane jaja.Wstawi� na kilka minut do gor�cego piekarnika (200 o C).Gdy jaja si� zetn� i zrumieni�, tworz�c skorup� � podawa� z przyrz�dzon� na ostro zielon� sa�at�.KURCZAK Z RY�EM W SKORUPIE40 dag ry�u,1/2 �redniego kurczaka,du�a cebula,2 z�bki czosnku,25 dag mi�sa z królika,4 jaja,8 dag smalcu lub margaryny,3-4 �rednie pomidory,na� pietruszkiW garnku o grubym dnie zagrza� t�uszcz, wrzuci� rozdrobnione mi�so królika, podzielonego na cz�stki kurczaka, podsma�y� i wyj�� na talerz.Na t�uszczu lekko podsma�y� cebul�, doda� czosnek i pomidory i mi�so.Dusi� pod przykryciem.Po 20 min wrzuci� umyty ry� i dola� 1 l wrz�cej wody.Zdj�� pokryw� i gotowa� na silnym ogniu przez kolejne 20 min.Odstawi�, u�o�y� na wierzchu na� pietruszki i wla� roztrzepane jaja.Wstawi� na kilka minut do gor�cego piekarnika (200 o C)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]