[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, dodaæ do kury pokrojone w plastry pomidory, oprószyæ pieprzem.We wk³adce nie perforowanej wstawiæ do szybkowaru zalany osolon¹ wod¹ ry¿, po³o¿yæ na nim kawa³ek mas³a.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po otworzeniu szybkowaru wyj¹æ wk³adkê z ry¿em i kawa³ki kury, zawartoœæ zmiksowaæ lub przetrzeæ przez sito.Doprawiæ bia³¹ zasma¿k¹ z ³y¿ki m¹ki i 3 dag mas³a, sol¹, pieprzem, cukrem i ewentualnie kwaskiem cytrynowym.Kurê polaæ sosem, podawaæ z ry¿em polanym stopionym mas³em i posypanym tartym serem tyl¿yckim. Kura w potrawce z warzyw 35 min – kuchnia z szybkowaru1 kura1 pêczek w³oszczyzny bez kapusty1 du¿a cebula1 ³y¿ka m¹ki0,5 szklanki œmietanysól i zielenina do smakuSprawion¹ kurê pokroiæ na kawa³ki, posoliæ, zalaæ wod¹.Zamkn¹æ szybkowar, ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, w³o¿yæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ w kostkê w³oszczyznê, ponownie szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Zaraz po otworzeniu szybkowaru wlaæ do niego wymieszan¹ ze œmietan¹ m¹kê i dobrze wymieszaæ.Podawaæ potrawê z kasz¹ lub kartoflami i surówkami. Kura w warzywach 35 min – kuchnia z szybkowaru1 kura1 du¿y pêczek w³oszczyzny20 dag pieczarek20 dag borowików1 du¿a cebula5 dag t³uszczu3 dag mas³a3 dag m¹ki1 ³y¿ka siekanej natki pietruszkisól i pieprz do smakuSprawion¹ kurê posoliæ na godzinê przed obróbk¹ termiczn¹, potem pokroiæ na kawa³ki, oprószyæ m¹k¹ i obrumieniæ w szybkowarze na rozgrzanym t³uszczu.Zalaæ wod¹, tak by pokry³a kurê, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, wrzuciæ oczyszczone i pokrojone w paseczki warzywa z w³oszczyzny oraz pokrojone w plasterki grzyby, a tak¿e podrumienion¹ cebulê (mo¿na te¿ podrumieniæ j¹ razem z kur¹ w szybkowarze).Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Zaraz po ponownym otworzeniu szybkowaru wrzuciæ zrobion¹ w tym czasie bia³¹ zasma¿kê z mas³a i m¹ki, zagotowaæ.Doprawiæ sol¹ i pieprzem.Podawaæ potrawê z kasz¹, ry¿em lub k³adzionymi kluskami. Kura z ry¿em 50 min – kuchnia z szybkowaru1 kura (oko³o 2 kg)2 marchwie1 pietruszka1 cebula25 dag ry¿u1 ³y¿eczka curry4 ³y¿ki dobrego oleju (np.sojowego)sólpieprz i zielenina do smakuSprawion¹ kurê posoliæ na godzinê przed obróbk¹ termiczn¹.Potem w³o¿yæ do szybkowaru kurê, oczyszczone, ale nie krojone warzywa, popieprzyæ, zalaæ 3 szklankami wody i po zamkniêciu szybkowaru ogrzewaæ 40 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.W tym czasie rozgrzaæ na patelni olej, na gor¹cy wsypaæ ry¿ i sma¿yæ, mieszaj¹c, 3-4 minuty.Otworzyæ szybkowar, wsypaæ curry i zeszkliwiony ry¿, zamkn¹æ ponownie i ogrzewaæ jeszcze 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przed podaniem posypaæ zielenin¹.Uwaga.Obróbka termiczna w szybkowarze powinna trwaæ 25 minut na ka¿dy kilogram kury.Brojlery gotuje siê dwukrotnie krócej. Kurczê dietetyczne na parze 25 min – kuchnia z szybkowaru1 kurczê (1-1,5 kg)10-12 m³odych ga³¹zek estragonu2 szklanki wody 2 kostki maggi50 dag marchwisól i pieprz do smakuSprawione kurczê natrzeæ wewn¹trz i na zewn¹trz sol¹ i pieprzem, powbijaæ w nie w ró¿nych miejscach ga³¹zki estragonu, w³o¿yæ do perforowanej wk³adki.Obok kurczêcia u³o¿yæ oczyszczon¹, lecz nie krojon¹ marchew.Wlaæ na dno szybkowaru wodê, wrzuciæ kostki maggi, wstawiæ wk³adkê z kurczêciem i marchwi¹ tak, by nie dotyka³a wody.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Podawaæ z surowym roztopionym mas³em lekko zakwaszonym sokiem z cytryny.Uwaga.jeœli dieta pozwala, lepiej zamiast marchwi podaæ dowoln¹ surówkê. Kurczê nadziewane 20 min – kuchnia z szybkowaru1 kurczê (oko³o 1 kg)6 dag mas³a5 dag innego t³uszczu1 czerstwa kajzerka0,5 szklanki mleka2 jaja3 ³y¿ki siekanej natki pietruszkisól i pieprz do smakuSprawione kurczê natrzeæ sol¹ wewn¹trz i zewn¹trz.Przygotowaæ nadzienie.W tym celu zemleæ w maszynce lub zmiksowaæ namoczon¹ w mleku i odciœniêt¹ bu³kê, mas³o utrzeæ z ¿Ã³³tkami, po³¹czyæ z bu³k¹ i natk¹ pietruszki, posoliæ i popieprzyæ, wymieszaæ ze sztywno ubit¹ pian¹.Nadzieniem tym wype³niæ luŸno kurczê, zaszyæ lub spi¹æ dok³adnie szpilkami otwór.Kurczê obrumieniæ ze wszystkich stron na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu, wlaæ 0,5 szklanki wody, zamkn¹æ szybkowar.Ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Kurczê nadziewane 18 min – kuchnia z szybkowaru1 kurczê z podrobami6 dag mas³a5 dag innego t³uszczu5 dag boczku25 sztuk ma³ych cebulek (najlepiej szalotek)1 du¿a cebula1,5 czerstwej kajzerki (6 dag)10 dag kie³basy50 dag kartoflisól i pieprz do smakuwoda lub mleko do namoczenia bu³kiNa maœle zeszkliæ du¿¹ cebulê, zemleæ razem z namoczon¹ i potem odciœniêt¹ bu³k¹ oraz z podróbkami i kie³bas¹.Posoliæ, popieprzyæ i wszystko razem dobrze wymieszaæ.Dusiæ na ma³ym ogniu oko³o 10 minut.Farszem tym wype³niæ kurczê i zaszyæ lub pospinaæ otwór, tak aby siê farsz nie wydostawa³.T³uszcz rozgrzaæ w szybkowarze, obrumieniæ na nim kurczê wraz z wrzuconymi jednoczeœnie oczyszczonymi, ale nie krojonymi cebulkami i pokrojonym boczkiem.W³o¿yæ do szybkowaru oczyszczone i pokrojone kartofle, posoliæ i wymieszaæ
[ Pobierz całość w formacie PDF ]