[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.W³o¿yæ oczyszczone i pokrojone warzywa, zalaæ wod¹ i zamkn¹æ szybkowar.Ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po otwarciu szybkowaru wiaæ wymieszan¹ z pozosta³¹ m¹k¹ œmietanê, zagotowaæ.Doprawiæ jeszcze sol¹ i pieprzem. Comber barani pieczony naturalny 30 min – kuchnia z szybkowaru1 kg combra baraniego6 dag t³uszczu3 ³y¿eczki przyprawy do zup w p³ynie1 p³aska ³y¿ka przyprawy w³oskiejsól i pieprz do smakuRozgrzaæ w szybkowarze po³owê t³uszczu, zrumieniæ na nim comber od strony miêsa (gdy jest za d³ugi przer¹baæ).Comber powinien byæ przedarty natarty na godzinê sol¹ z czosnkiem i przypraw¹ w³osk¹.Po zrumienieniu dodaæ resztê t³uszczu, polaæ p³ynn¹ przypraw¹ do zup, wlaæ 0,5 szklanki wody i zamkn¹æ szybkowar.Ogrzewaæ 25-30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Comber barani w œmietanie 30 min – kuchnia z szybkowaru1 kg combra baraniego5 dag t³uszczu1 ³y¿ka m¹ki1-2 z¹bki czosnku0,5 szklanki œmietanysól Zalewa.3 szklanki wody1 szklanka octu 6-procentowego3 listki laurowe6 ziaren pieprzu6 ziaren ziela angielskiego1 p³aska ³y¿ka soli1 spora cebulaZrobiæ zalewê z podanych sk³adników (pieprz i ziele angielskie rozetrzeæ).wodê zagotowaæ z pokrojon¹ w talarki cebul¹, sol¹ i przyprawami, a gdy ostygnie, dodaæ ocet.Zalaæ t¹ zalew¹ comber na 2-4 dni ; pozostawiæ w ch³odzie.Jeœli zalewa nie przykrywa ca³ego combra, odwracaæ go codziennie.Wyjêty z zalewy comber osuszyæ w œciereczce i natrzeæ rozgniecionym z sol¹ czosnkiem.Oprószyæ m¹k¹ obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu (jeœli nie mieœci siê, poci¹æ na kawa³ki).Wlaæ 0,5 szklanki wody i kilka ³y¿ek zalewy, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25-30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po otwarciu szybkowaru wlaæ wymieszan¹ z m¹k¹ œmietanê i zagotowaæ.Podawaæ z buraczkami i kartoflami. Comber barani z jab³kami 30 min – kuchnia z szybkowaru1 kg combra baraniego1 szklanka wody0,25 szklanki octu 6-procentowego3 z¹bki czosnku1 ³y¿ka m¹ki2 cebule; 1 p³aska ³y¿eczka przyprawy curry5 dag t³uszczu2 kwaœne jab³kasólZ combra usun¹æ t³uszcz, po³o¿yæ comber w misce miêsem do góry i polaæ wrz¹c¹ wod¹ z octem, wyj¹æ dopiero po chwili.Natrzeæ ca³e miêso sol¹ i w kilku miejscach naszpikowaæ czosnkiem.Oprószyæ lekko m¹k¹ i obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu.Dodaæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê, resztê czosnku, posypaæ przypraw¹ curry, wlaæ 0,5 szklanki wody.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25-30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.W tym czasie obraæ, pozbawiæ gniazd nasiennych i pokroiæ na æwiartki jab³ka.Po otwarciu szybkowaru w³o¿yæ jab³ka i kilka razy zagotowaæ, tak by jab³ka zmiêk³y, lecz nie rozgotowa³y siê.Podawaæ z kasz¹ na sypko i cukini¹ z wody. Go³¹bki z baranin¹ i ry¿em 15 min – kuchnia z szybkowaru8-10 du¿ych liœci kapusty w³oskiej lub bia³ej40 dag mielonej baraniny3 ³y¿ki ry¿u1 cebula6 dag t³uszczu1 ³y¿eczka m¹ki4 pomidory; sólpieprzlistki seleraprzyprawa "Jarzynka" i zielenina do smakuLiœcie kapusty sparzyæ, œci¹æ grube nerwy.Po³owê t³uszczu rozgrzaæ w szybkowarze, zrumieniæ lekko na nim oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê, wsypaæ ry¿ i zeszkliæ, wymieszaæ z mielonym miêsem i siekanymi listkami selera.Posoliæ i popieprzyæ.Roz³o¿yæ masê miêsn¹ na liœcie kapusty, zwin¹æ.W szybkowarze rozgrzaæ pozosta³y t³uszcz, wsypaæ m¹kê i mieszaj¹c zasma¿yæ, wlaæ szklankê zimnej wody, wsypaæ przyprawê.W³o¿yæ go³¹bki, uzupe³niæ, jeœli trzeba, wod¹, posoliæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 12 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.W tym czasie sparzyæ pomidory, obraæ ze skórki, pokroiæ w kosteczkê.Po otwarciu szybkowaru wrzuciæ pomidory i oko³o 3 minut pogotowaæ.Przed podaniem posypaæ zielenin¹. Gulasz barani 15 min – kuchnia z szybkowaru70 dag przedniej baraniny z koœci¹4 dag t³uszczu1 ³y¿ka m¹ki25 dag pomidorów lub 2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego2 du¿e cebule; sólmielona ostra papryka i siekana natka pietruszki do smakuMiêso, po oddzieleniu od koœci, pokroiæ w kostkê, posoliæ i posypaæ m¹k¹, obrumieniæ w szybkowarze na rozgrzanym t³uszczu.W³o¿yæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê i te¿ zrumieniæ.Wlaæ 1 szklankê wody, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po otwarciu szybkowaru dodaæ sparzone; obrane ze skórki i pokrojone w drobn¹ kosteczkê pomidory (lub koncentrat pomidorowy), doprawiæ papryk¹ ewentualnie jeszcze sol¹, reszt¹ m¹ki i chwilê pogotowaæ.Przed podaniem posypaæ natk¹ pietruszki. Jêzyki baranie 45 min – kuchnia z szybkowaru4 jêzyki baranie10 dag s³oniny2-3 marchwie2-3 cebule1 kostka maggi2 szklanki wrz¹tkupieprz do smakuOczyœciæ dok³adnie jêzyki, wyci¹æ znajduj¹ce siê po obu stronach u nasady gruczo³y œlinowe, zalaæ wrz¹tkiem i obgotowaæ w zamkniêtym szybkowarze przez 4-5 minut.Po tym czasie wylaæ na sitko, och³odziæ pod zimn¹ wod¹ i zdj¹æ skórê.Do pustego szybkowaru w³o¿yæ jêzyki, pokrojone oczyszczone warzywa i s³oninê, wlaæ 2 szklanki wody i kostkê maggi.Popieprzyæ, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 45 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Uwaga.Kto lubi.mo¿e jêzyki dusiæ z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Jêzyki baranie z soczewic¹ 45 min – kuchnia z szybkowaru4 jêzyki baranie10 dag s³oniny lub boczku2-3 marchwie2-3 cebule1 kostka maggi1,5 szklanki soczewicy5 szklanek wodypieprz do smakuZalaæ na noc soczewicê 5 szklankami wody
[ Pobierz całość w formacie PDF ]