[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Rolada miêsno-jajeczna (kie³basa weselna)40 dag polêdwicy wo³owej20 dag wêdliny (szynka lub kie³basa typu mortadela, cytrynowa itp.³y¿ka smalcu2 ³y¿ki oliwy3 jajkakilka ³y¿ek mleka2 ³y¿ki pokrajanego, zielonego szczypioru lub cebulisólpieprzJajka wbiæ do miski, dodaæ 2-3 ³y¿ki mleka i dobrze ubiæ trzepaczk¹ sprê¿ynow¹.Dodaæ szczypior lub cebulê i wlaæ na patelniê z rozgrzanym olejem.Usma¿yæ omlet.Polêdwicê przepo³owiæ i lekko zbiæ t³uczkiem, formuj¹c prostok¹tny p³at.Posypaæ go sol¹ i pieprzem, u³o¿yæ na nim omlet i plastry wêdliny.Wszystkie sk³adnikizwin¹æ w rulon i obwi¹zaæ bia³¹ nici¹.Prze³o¿yæ na patelniê z rozgrzanym smalcem i obsma¿yæ ze wszystkich stron.Po zdjêciu z ognia ostudziæ, zdj¹æ nitkê i pokrajaæ miêso na doœæ cienkie plastry bardzo ostrym no¿em.U³o¿yæ w kr¹g na drewnianym pó³misku, œrodek wype³niæ marynowanymi gruszkami lub œliwkami i przybraæ zielenin¹.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]