[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Go³¹bki z grzybów1 kg kapusty bia³ej,50 dag grzybów (prawdziwki),du¿a cebula,4 ³y¿ki t³uszczu,10 dag tartej bu³ki,pó³ szklanki œmietany,przyprawa do zup,sól,pieprz,³y¿ka m¹ki,jajo,szklanka wywaru z w³oszczyznyKapustê wydr¹¿yæ i wrzuciæ na kilka minut da wrz¹tku.Nastêpnie ostudziæ, pooddzielaæ liœcie, m³otkiem ad miêsa rozbiæ nerwy liœciowe.Przygotowaæ nadzienie z poszatkowanych grzybów, przesma¿onych razem z po³ow¹ posiekanej cebuli.Do ostudzonego nadzienia dodaæ tart¹ bu³kê, jajo i przyprawy, a nastêpnie zawijaæ w liœcie, robi¹c owalne go³¹bki.U³o¿yæ w brytfannie, dodaæ t³uszczu, podlaæ wywarem z w³oszczyzny i dusiæ do miêkkoœci.Usma¿yæ na t³uszczu resztê cebuli, m¹kê zrumieniæ, rozprowadziæ wywarem, dodaæ œmietanê, doprawiæ da smaku.Podawaæ z ziemniakami
[ Pobierz całość w formacie PDF ]