[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Miód z cukrem rozpuœciæ i po zagotowaniu dodaæ karmel, ut³uczone korzenie, sodê i amoniak (rozpuszczone) i jaja.Ci¹gle mieszaj¹c dodawaæ m¹kê.Ciasto po dok³adnym wyrobieniu wystawiæ na pó³ godziny do ch³odnego miejsca.Blachê posmarowaæ t³uszczem.Ciasto rozwa³kowaæ na gruboœæ 1/2 cm.Wykrawaæ ma³e okr¹g³e pierniczki, uk³adaæ na blasze w pewnych odstêpach i piec ok.15 minut.Ca³uski mo¿na polewaæ dowoln¹ polew¹ lub lukrem. KRAJANKA MIODOWA40 dag m¹ki pszennej,pó³ szklanki miodu,pó³ szklanki cukru,1 jajo,1 ³y¿eczka sody oczyszczonej,1 ³y¿eczka korzeni,25 dag nadzienia (marmolada i bakalie - figi, daktyle, orzechy).Miód i cukier zagotowaæ i ci¹gle mieszaj¹c roztwór zalaæ nim m¹kê.Dodaæ jajo, sodê rozpuszczon¹ w wodzie, wsypaæ korzenie.Ciasto dobrze wyrobiæ i rozwa³kowaæ na 2 placki o gruboœci 2 cm.Jeden placek po³o¿yæ na blachê wysmarowan¹ t³uszczem, na³o¿yæ nadzienie, a drugim plackiem przykryæ i piec 30-40 minut.Po ostudzeniu krajaæ w kwadraciki. TORT DOBOSZASk³adniki ciasta :25 dag m¹ki,8 dag cukru pudru,20 dag mas³a,1 jajo,6 bia³ek,2 ³y¿ki marmolady,orzechy.Sk³adniki Iukru:15 dag cukru pudru,3 ³y¿ki wody,1 olejek cytrynowy lub sok z 1 cytrynyZagnieœæ m¹kê, mas³o, cukier i jajo.Ciasto podzieliæ na cztery równe czêœci i upiec cztery kr¹¿ki na z³oty kolor.Nale¿y piec je na dnie tortownicy w gor¹cym piekarniku.Bia³ka ubiæ na sztywn¹ pianê, dodaæ 2 ³y¿ki marmolady morelowej lub innej gêstej i ucieraæ w jedn¹ stronê co najmniej 1 godzinê.Prze³o¿yæ placki mas¹, polukrowaæ lukrem cytrynowym i ubraæ orzechami.Wynieœæ do ch³odnego miejsca na 24 godziny.Przyrz¹dzanie Iukru.Cukier puder ucieraæ dok³adnie z wod¹ i olejkiem lub sokiem z cytryny a¿ do otrzymania jednolitej masy. TORT MAKARONIKOWYSk³adniki ciasta :20 dag orzechów laskowych,1 ³y¿ka m¹ki,25 dag cukru,8 bia³ek,pó³ laski wanilii.Sk³adniki masy :20 dag mas³a,pó³ laski wanilii,æwieræ szklanki naparu z kawy,10 dag cukru.Ubiæ pianê z bia³ek, dodaæ upra¿one zmielone orzechy, m¹kê, cukier i utart¹ waniliê.Upiec 2-3 kr¹¿ki, prze³o¿yæ je mas¹ i udekorowaæ tort dowolnie.Przyrz¹dzanie masy.Utrzeæ mas³o, cukier i utart¹ waniliê i dodawaæ po ³y¿eczce kawy dok³adnie mieszaj¹c. TORT POMARAÑCZOWY1/2 kg sparzonych zmielonych migda³Ã³w,75 dag cukru,3 jaja,4 du¿e pomarañcze,op³atki.Sk³adniki poIewy :25 dag cukru,sok z 1 cytryny,1 szklanka wody.Na gêstym syropie z 1/2 kg cukru zasma¿yæ migda³y, nastêpnie odstawiæ i przestudziæ.Wbiæ ¿Ã³³tka, utrzeæ masê, wmieszaæ pianê z bia³ek.Upiec na op³atkach 2 kr¹¿ki.Równoczeœnie obgotowaæ pomarañcze, zmieniaj¹c kilka razy wodê w celu usuniêcia goryczy.Wyj¹æ z wody, ostudzone pomarañcze pokrajaæ w cienkie plastry, posypaæ reszt¹ cukru i sma¿yæ tak d³ugo, by by³y prawie suche.Prze³o¿yæ kr¹¿ki mas¹ pomarañczow¹ i polaæ polew¹ cytrynow¹.Przyrz¹dzanie poIewy.Ugotowaæ syrop z cukru i wody no nitkê dodaæ sok z cytryny, przestudziæ, po czym wyrabiaæ do czasu, a¿ zgêstnieje. TORT "MOCCA"Sk³adniki ciasta :40 dag cukru,8 bia³ek,1 paczka cukru waniliowego.Sk³adniki kremu :8 ¿Ã³³tek,20 dag cukru,20 dag mas³a,pó³ szklanki naparu z kawy.Ubiæ bia³ka na pianê, dodaæ cukier, ubiæ na sztywno, wsypaæ cukier waniliowy i wymieszaæ.Upiec 2 placki.Przyrz¹dzanie kremu.¯Ã³³tka utrzeæ z cukrem, zaparzyæ mocnym naparem z kawy i ucieraæ na parze do zgêstnienia.Zdj¹æ z ognia i mieszaj¹c ostudziæ.Dodaæ utarte na pianê mas³o, wymieszaæ.Prze³o¿yæ tort kremem.TORT KAWOWYSk³adniki ciasta :25 dag m¹ki pszennej,25 dag cukru,25 dag mas³a,12 jaj.Sk³adniki kremu:12 ¿Ã³³tek,20 dag cukru,25 dag mas³a,pó³ szklanki mocnego naparu z kawy.Do ozdoby:orzechy,cukierki.6 ¿Ã³³tek, 6 jaj i cukier ubijaæ na gor¹co do bia³oœci i zgêstnienia, nastêpnie dodaæ m¹kê, ubite na pianê bia³ka, roztopione mas³o.Ciasto wymieszaæ i w³o¿yæ do tortownicy.Piec ok.1 godziny.Nastêpnego dnia przekroiæ ciasto na cztery warstwy, prze³o¿yæ je kremem, posmarowaæ kremem wierzch i boki tortu.Udekorowaæ cukierkami i pokrajanymí orzechami.Przyrz¹dzanie kremu.Ubijaæ ¿Ã³³tka z cukrem i czarn¹ kaw¹ na gor¹co, a¿ do zgêstnienia.Utrzeæ mas³o do bia³oœci i zmieszaæ z ostudzon¹ mas¹, dodaj¹c j¹ stopniowo.TORT CZEKOLADOWYSk³adniki ciasta :20 dag orzechów laskowych,40 dag czekolady,20 dag cukru pudru,20 dag mas³a,8 jaj.Sk³adniki masy :20 dag migda³Ã³w,20 dag cukru,sok z 1 cytryny,2 ³y¿ki œmietanki.Sk³adniki polewy :1 tabliczka czekolady,pó³ szklanki œmietanki.Mas³o utrzeæ na pianê, wbijaæ po jednym ¿Ã³³tka i dalej mieszaj¹c dodawaæ zmielone orzechy, utart¹ czekoladê oraz cukier puder, a na koñcu lekko wmieszaæ pianê z bia³ek.Upiec dwa placki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]