[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zagnieœæ ciasto jajem i nie wyrabiaj¹c kszta³towaæ na stolnicy paluszki (oko³o 10 cm d³ugoœci).Paluszki uk³adaæ na posmarowanej blasze, posmarowaæ jajem, upiec.Podawaæ gor¹ce, jako dodatek do zup czystych lub do herbaty. DOMOWY MAKARON – kuchnia chiñska2 szklanki i 2 ³y¿ki m¹ki3 du¿e jaja2 ³y¿ki wody1/2 szklanki m¹ki ziemniaczanej do podsypaniaDwie szklanki m¹ki przesiaæ do miski, zrobiæ do³ek, wlaæ jaja roztrzepane z wod¹, mieszaæ w jednym kierunku ³y¿k¹ drewnian¹ do po³¹czenia siê ciasta w grudkow¹ masê, przykryæ zwil¿on¹ œciereczk¹, odstawiæ na 30 min.Ciasto wy³o¿yæ na stolnicê posypan¹ ³y¿k¹ m¹ki, wygniataæ, podsypuj¹c m¹k¹ a¿ stanie siê jednolite i elastyczne.Pó³metrowy kawa³ek gazy z³o¿yæ, wsypaæ m¹kê ziemniaczan¹ na œrodek, lekko zwi¹zaæ woreczek.Kulê ciasta rozp³aszczyæ d³oni¹, potrzeæ woreczkiem z m¹k¹, odwróciæ, potrzeæ m¹k¹ z drugiej strony.Wa³kiem mocno przycisn¹æ ciasto zaczynaj¹c od œrodka do góry, nastêpnie w dó³ (nie wa³kowaæ).Ciasto potrzeæ gaz¹ z m¹k¹, obróciæ, przyciskaæ wa³kiem, potrzeæ m¹k¹, wa³kowaæ ciasto z jednej i drugiej strony, w razie potrzeby pocieraj¹c m¹k¹, a¿ powstanie cienki p³at.Ciasto posypaæ m¹k¹ ziemniaczan¹, po³o¿yæ pó³metrowy kawa³ek kija przy dolnym brzegu, zwin¹æ jak roladê.Wyj¹æ kij, ciasto potrzeæ m¹k¹, przycisn¹ê wa³kiem jak w punkcie 5 i 6.Rozwin¹ê p³at ciasta, potrzeê m¹k¹ z jednej i z drugiej strony, powtórzyê czynnoœê jeszcze dwa razy.Lekko zwin¹ê w rulon o œrednicy oko³o 7 cm, pokrajaê w 1/4 cm paski, przerzuciê palcami tak, aby makaron rozsypa³ siŸ w d³ugie paseczki lub ciasto rozwa³kowaê w p³at, podzieliê na 2 czŸœci, jeden przykryê, drugi cienko rozwa³kowaê, przesuszyê, zwin¹ê w rulon, pokrajaê w 1/4 cm paski.Post¹piê w ten sam sposób z pozosta³ym p³atem.Proporcje: na oko³o 1/2 kg makaronu MAKARON Z SOSEM MIÊSNYM ZHA DZIANG MEIN – kuchnia chiñska4 cebule dymki1/2 szklanki oleju1/2 kg zmielonej chudej wieprzowiny2 ³y¿ki czystej wódki4 ³y¿ki sosu sojowego1 szklanka wywaru l lub wody1-2 roztarte z¹bki czosnku1 ³y¿eczka cukru1/2 ³y¿eczki soli1 ³y¿ka oleju sezamowego (dowolnie)1/2 kg domowego makaronu lub 25 dag spaghettiMiêso wymieszaæ z czosnkiem, odstawiæ na 30-45 min.Cebulê dymkê drobno posiekaæ, odstawiæ.1/4 szklanki oleju wlaæ do gor¹cej patelni, mocno rozgrzaæ na du¿ym ogniu, w³o¿yæ miêso, mieszaj¹c sma¿yæ a¿ wyparuje p³yn miêsny (oko³o 4 min), cienkim strumieniem wlaæ wódkê, mieszaj¹c sma¿yæ jeszcze minutê.Dodaæ cebulê dymkê i sos sojowy, mieszaj¹c sma¿yæ 30 sek.Wlaæ wywar lub wodê, dosypaæ cukier i sól, zamieszaæ, doprowadziæ do zagotowania, zmniejszyæ p³omieñ, dusiæ do zgêstnienia 10 min mieszaj¹c kilkakrotnie.Wlaæ 1/4 szklanki oleju, dusiæ jeszcze minutê pokropiæ olejem sezamowym.Wodê zagotowaæ w du¿ym garnku w³o¿yæ makaron, zamieszaæ, doprowadziæ do wrzenia, wlaæ szklankê zimnej wody, jeszcze raz zagotowaæ.Makaron bêd¹cy w sprzeda¿y gotowaæ wg instrukcji producenta.Przelaæ makaron do cedzaka, przep³ukaæ zimn¹ wod¹, os¹czyæ, prze³o¿yæ do garnka, z czyst¹ wrz¹c¹ wod¹, raz zamieszaæ, w³o¿yæ do cedzaka, os¹czyæ przez kilka sekund, prze³o¿yæ do du¿ej miski.Ka¿dy nak³ada sobie makaronu do miseczki polewaj¹c sosem.Proporcje: dla 4 osóbMAKARON Z OSTRYM SOSEM – kuchnia chiñska30 dag domowego makaronu lub 15 dag spaghetti25 dag zmielonej wo³owiny1 posiekana œrednia cebula1-2 cebule dymki (tylko szczypior)2 ³y¿ki olejuPrzyprawy:1/2 ³y¿eczki soli1/2 ³y¿eczki pieprzu1 ³y¿ka sosu sojowego1 ³y¿ka miodu lub 2 ³y¿eczki cukru1 ³y¿ka przyprawy chilli¾ szklanki wywaru wolowego lub wody z ³y¿eczk¹ rozkruszonej kostki roso³owej1 ³y¿ka oleju sezamowego lub sojowegoOlej przyprawowy:4 ³y¿ki oleju1 roztarty z¹bek czosnku1/2 ³y¿eczki startego œwie¿ego imbiru lub 1/2 ³y¿eczki imbiru w proszkuMakaron ugotowaæ (patrz Makaron z sosem miêsnym).Miêso posiekaæ z cebul¹.Olej rozgrzaæ na gor¹cej patelni na du¿ym ogniu, w³o¿yæ miêso, przyprawiæ sol¹, pieprzem i sosem sojowym, mieszaj¹c sma¿yæ do zrumienienia, zmniejszyæ p³omieñ, dodaæ chilli, miód lub cukier, mieszaj¹c sma¿yæ na œrednim ogniu 2 min.Wlaæ wywar, zamieszaæ, zmniejszyæ gaz, dusiæ pod przykryciem 20 minut, na bardzo ma³ym ogniu.Makaron wymieszaæ z ³y¿k¹ oleju sezamowego lub sojowego, prze³o¿yæ na czyst¹ patelniê, mocno podgrzaæ, trzymaj¹c na œrednim ogniu 2-3 min.4 ³y¿ki oleju rozgrzaæ w rondelku, dodaæ czosnek i imbir, mieszaj¹c sma¿yæ 15 sek na œrednim ogniu.Wlaæ do gor¹cej miski, rozprowadziæ po œciankach.W³o¿yæ gor¹cy makaron do miski z olejem przyprawowym, zalaæ gor¹cym sosem, przybraæ kawa³kami szczypioru
[ Pobierz całość w formacie PDF ]