[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Krew sma¿ona3/4 litra krwi (wieprzowej lub z drobiu, najlepiej z gêsi lub kaczek)sól2 du¿e cebulepieprz5 dkg t³uszczuKrew zebraæ do naczynia, natychmiast dodaæ do niej sól, starannie rozm¹ciæ m¹tewk¹, wynieœæ do ch³odnego miejsca.Cebulê pokrajaæ, w³o¿yæ na roztopiony t³uszcz, lekko podsma¿yæ.Do cebuli z t³uszczem wlaæ krew i œci¹æ j¹, powoli podgrzewaj¹c i mieszaj¹c.Dodaæ do masy pieprzu do smaku.Podawaæ natychmiast po usma¿eniu, ok³adaj¹c t¹ gor¹c¹ mas¹ kromki chleba.Masê nale¿y szybko zu¿ywaæ, gdy¿ prêdko ulega zepsuciu
[ Pobierz całość w formacie PDF ]