[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Olej mocno rozgrzaæ na du¿ym ogniu, sprawdziæ temperaturê, zmniejszyæ p³omieñ na œredni, w³o¿yæ miêso i sma¿yæ 4 min, os¹czyæ z t³uszczu.W³o¿yæ do p³askiego garnka, skór¹ do do³u, wlaæ zamieszany sos przyprawowy, doprowadziæ do zagotowania, obracaæ kilkakrotnie trzymaj¹c na œrednim ogniu minutê.Garnek z miêsem ustawiæ na wk³adce do gotowania na parze, przykryæ, gotowaæ na parze a¿ miêso stanie siê bardzo miêkkie, oko³o 2 godz.Ostro¿nie wyj¹æ garnek, miêso prze³o¿yæ na pó³misek, polaæ sosem z garnka.Podawaæ na gor¹co lub na zimno.Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie g³Ã³wne, z ry¿em, lub na zimno na 10 - 12 porcji, kiedy podajemy inne potrawy BOCZEK PIECZONY – kuchnia chiñska1 kg surowego boczku ze skór¹1 i 1/2 ³y¿eczki imbiru w proszku3 i 1/2 ³y¿eczki soli1-2 roztarte z¹bki czosnku1 ³y¿ka miodu1 1/2 ³y¿ki sosu sojowegoSkórŸ naci¹ê w kratkŸ w odstŸpach 2 1/2 cm.Czosnek rozetrzeê z sol¹ i imbirem, natrzeê miŸso.Odstawiê na 2 godz., a jeszcze lepiej na noc.WodŸ wlaê do garnka, doprowadziæ do wrzenia, w³o¿yæ boczek i gotowaæ przez 5 min, wyj¹æ, odcedziæ, os¹czyæ.Piekarnik rozgrzaæ do 200 °C.Ruszt piekarnika posmarowaæ olejem, miêso u³o¿yæ na ruszcie skór¹ do do³u, piec 35-45 min, zmniejszyæ temperaturê do 180 °C.Miêso wyj¹æ, obróciæ, posmarowaæ miodem po³¹czonym z sosem sojowym, wstawiæ do piekarnika i piec 45 min.Skórka musi byæ chrupi¹ca i ³adnie zrumieniona.Pokrajaæ w kawa³ki "na z¹bek".Podawaæ z sosem sojowym.Proporcje: dla 6 osób - z ry¿em lub bu³k¹ na parze, z potraw¹ z warzyw i zup¹ WIEPRZOWE PALUSZKI Z OSTRYM SOSEM – kuchnia chiñska75 dag chudej wieprzowiny pokrajanej w kawa³ki d³ugoœci i gruboœci palcaolej do g³êbokiego sma¿eniaMarynata:1 ³y¿eczka soli1/4 ³y¿eczki pieprzu1/2 ³y¿eczki imbiru w proszku1 ³y¿ka czystej wódki lub wytrawnego bia³ego wina1 ³y¿eczka oleju sezamowego (dowolnie)Ciasto:1 jajo5 ³y¿ek m¹ki pszennej1 1/2 ³y¿ki m¹ki ziemniaczanejSos:1 1/2 ³y¿ki oleju1 1/2 ³y¿ki posiekanej cebuli dymki2 ³y¿eczki roztartego czosnku2 ³y¿eczki posiekanej ostrej papryki lub ³y¿eczka chilli1 1/2 ³y¿ki posiekanego œwie¿ego imbiru lub 1 1/2 ³y¿eczki imbiru w proszku5 ³y¿ek roso³u lub wywaru l2 ³y¿ki octu (5%)2 ³y¿ki sosu sojowego1 ³y¿eczka soli1 ³y¿eczka cukruPrzybranie:rzodkiewka, plasterki cytryny lub listki sa³aty (dowolnie)Sk³adniki marynaty po³¹czyæ, wymieszaæ z miêsem, odstawiæ na 30 min.Jajka roztrzepaæ, ubijaj¹c stopniowo dodawaæ m¹ki, wymieszaæ na jednolite ciasto.1 1/2 ³y¿ki oleju rozgrzaæ w rondelku, wsypaæ cebulê, czosnek i imbir, mieszaj¹c sma¿yæ 30 sek, dodaæ pozosta³e sk³adniki sosu, zamieszaæ, zagotowaæ, zestawiæ z ognia, trzymaæ w cieple lub w garnku z gor¹c¹ wod¹.Olej rozgrzaæ na œrednim ogniu.Miêso wymieszaæ z ciastem, po³owê paluszków k³aœæ pojedynczo w gor¹cy olej, sma¿yæ 3 minuty.Wybraæ ³y¿k¹ cedzakow¹, sma¿yæ drug¹ po³owê.Sitkiem metalowym usun¹æ zanieczyszczenia z oleju, olej rozgrzaæ, wsypaæ miêso, sma¿yæ 2 min, wybraæ, os¹czyæ.Przed podaniem polaæ gor¹cym sosem lub u³o¿yæ na pó³misku, przybraæ.Sos podawaæ oddzielnie.Proporcje: dla 4-6 osób - z ry¿em AROMATYCZNE PASKI WIEPRZOWE – kuchnia chiñska1/2 kg chudej wieprzowiny pokrajanej w grube paski1 ³y¿eczka soli1/2 ³y¿eczki piêciu przypraw": zmielonego cynamonu lub ziela angielskiego1 1/2 ³y¿ki m¹ki ziemniaczanej2 posiekane plasterki œwie¿ego imbiru lub ³y¿eczka imbiru w proszku2 posiekane z¹bki czosnkuolej do g³êbokiego sma¿enia1 1/2 ³y¿ki sosu sojowego2 ³y¿eczki cukru2 ³y¿eczki grubej soli1 1/2 ³y¿eczki pieprzu syczuañskiego lub pieprzu czarnego10 listków sa³aty lub placki mandaryñskie6 ³y¿ek sosu œliwkowegoSól po³¹czyæ z "piêcioma przyprawami" i m¹k¹ ziemniaczan¹, natrzeæ paski miêsa, odstawiæ na 30 min.Olej rozgrzaæ na œrednim ogniu, w³o¿yæ po³owê miêsa, zamieszaæ, sma¿yæ 3 1/2 min, wybraæ ³y¿k¹ cedzakow¹, os¹czyæ w cedzaku, prze³o¿yæ do miski.Sma¿yæ pozosta³e miêso.Wlaæ sos sojowy do miêsa, posypaæ cukrem, dok³adnie wymieszaæ
[ Pobierz całość w formacie PDF ]