[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Sk³adniki sosu przyprawowego wymieszaæ, odstawiæ.Patelniê podgrzaæ, wlaæ olej, mocno rozgrzaæ, k³aœæ ¿eberka pojedynczo, sma¿yæ na œrednim ogniu, a¿ miêso bêdzie miêkkie i rumiane, prze³o¿yæ na cedzak, os¹czyæ z oleju.Olej zlaæ z patelni, zostawiaj¹c 1-2 ³y¿ki t³uszczu, mocno rozgrzaæ, wlaæ zamieszany sos przyprawowy, podgrzewaæ ci¹gle mieszaj¹c a¿ sos zgêstnieje i zagotuje siê.W³o¿yæ usma¿one ¿eberka, wymieszaæ, trzymaæ na œrednim ogniu 30 sek.Podawaæ na gor¹co lub na zimno.Proporcje: dla 3-4 osób - jako danie g³Ã³wne, z potraw¹ z warzyw ¯EBERKA PIKANTNE SMA¯ONE – kuchnia chiñska1 kg ¿eberek wieprzowychm¹ka ziemniaczana do obtoczenia6 ³y¿ek soli2 ³y¿ki grubo zmielonego pieprzu1 ³y¿eczka glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"5-6 szklanek oleju do g³êbokiego sma¿eniaMarynata:2 ³y¿ki sosu sojowego1 ³y¿ka soli3 ³y¿ki wytrawnego bia³ego wina lub czystej wódki1/2 ³y¿ki grubo zmielonego pieprzu1/4 szklanki cebuli dymki pokrajanej w 3 cm kawa³ki4 posiekane plasterki œwie¿ego imbiru lub 2 ³y¿eczki imbiru w proszku1/2 ³y¿eczki cynamonu2 roztarte z¹bki czosnkuMiêso podzieliæ na podwójne ¿eberka, ka¿de por¹baæ na mniejsze kawa³ki.¯eberka wymieszaæ ze sk³adnikami marynaty, odstawiæ pod przykryciem na przynajmniej 2 godz.lub wstawiæ do lodówki na noc.Przed gotowaniem wyj¹æ z lodówki na 1 godzinê.(Mieszaæ 2-3 razy podczas marynowania.) ¯eberka w³o¿yæ do g³êbokiej miski, zalaê marynat¹, przykryê, gotowaê na parze oko³o 1 1/2 godz.MiŸso powinno byê bardzo miŸkkie.6 ³y¿ek soli wymieszaê z 2 ³y¿kami pieprzu na suchej patelni, postawiê na ma³ym ogniu, mieszaj¹c podgrzewaê przez 1 1/2 min, zestawiê z ognia, wymieszaê z glutasol¹, odstawiæ.Miêso ostro¿nie wyj¹æ, ostudziæ, obtoczyæ w m¹ce ziemniaczanej.Olej wlaæ do p³askiego, szerokiego garnka, mocno rozgrzaæ (sprawdziæ temperaturê).¯eberka k³aœæ pojedynczo, sma¿yæ na z³oty kolor, wybraæ ³y¿k¹ cedzakow¹, prze³o¿yæ na gor¹cy talerz, posypaæ przyprawion¹ sol¹ (sól, pieprz i glutasól) lub podawaæ sól oddzielnie.Podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 4-6 osób - z bu³eczkami gotowanymi na parze, z potraw¹ z warzyw i zup¹ ¯EBERKA Z KALAREP¥ W ROSOLE – kuchnia chiñska1/2 kg ¿eberek wieprzowych2-3 m³ode kalarepy (oko³o 25 dag)1 ³y¿eczka soli1 ³y¿ka sosu sojowego1 ³y¿ka wytrawnego bia³ego wina lub czystej wódki2 ³y¿ki posiekanej cebuli dymki2 plasterki œwie¿ego imbiru lub 1 ³y¿eczka imbiru w proszku1 ³y¿ka pieprzu grubo zmielonegoMiêso podzieliæ na pojedyncze ¿eberka, ka¿de por¹baæ na 2-3 kawa³ki, w³o¿yæ do garnka, wlaæ 2 razy wiêcej wody ni¿ jest miêsa.Zagotowaæ.Zebraæ szumowiny.Zmniejszyæ p³omieñ, dodaæ cebulê dymkê, imbir, sól, alkohol i pieprz, doprowadziæ do wrzenia na œrednim ogniu, zmniejszyê p³omieñ na ma³y, gotowaê 1 1/2 godz.Odrzuciê plasterki imbiru.Tymczasem obraê kalarepŸ, odkroiê tward¹ nasadŸ, pokrajaê w 1/2 cm plasterki.Ka¿dy plasterek przeci¹ê na pó³.Wsypaê do rondla z wrz¹c¹ wod¹, gotowaê minutŸ, odcedziê, przep³ukaæ zimn¹ wod¹, os¹czyæ, dodaæ do zupy, gotowaæ do miêkkoœci oko³o 30 min.Wlaæ sos sojowy, zamieszaæ, podawaæ.Proporcje: dla 2-3 osób - z ry¿em lub makaronem SMA¯ONE KULKI MIÊSNE – kuchnia chiñska25 dag zmielonej œrednio t³ustej wieprzowiny3 czerstwe pszenne bu³eczki œniadaniowe2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej rozprowadzonej 2 ³y¿kami wody1 jajo1 1/2 ³y¿ki sosu sojowego1 ³y¿eczka soli1 ³y¿ka wytrawnego bia³ego wina lub czystej wódki3 ³y¿eczki drobno posiekanej cebuli dymki lub 2 roztarte z¹bki czosnku1 posiekany plasterek œwie¿ego imbiru lub 1/2 ³y¿eczki imbiru w proszku3 - 4 szklanki oleju do g³êbokiego sma¿eniaSkórkê z bu³ek zetrzeæ na tarce.Miêkkie œrodki bu³eczek pokrajaæ w kostkê, nastêpnie siekaæ a¿ powstan¹ kawa³eczki wielkoœci ziarenek ry¿u (mo¿na u¿ywaæ tartej bu³ki, ale wówczas kulki nie bêd¹ b³yszcz¹ce).Miêso mielone w³o¿yæ do miski, wlaæ m¹kê ziemniaczan¹ rozprowadzon¹ wod¹ wbiæ jajko, dodaæ pozosta³e sk³adniki oprócz oleju i rozdrobnionej bu³ki.Mieszaæ w kierunku wskazówek zegara oko³o 1 1/2 min lub a¿ powstanie jednolita, lepka masa.Z masy miŸsnej formowaê kulki wielkoœci orzecha w³oskiego, równomiernie obtoczyê w rozdrobnionej bu³ce.Olej wlaê do garnka, rozgrzaê (sprawdziê temperaturŸ).K³aœê kulki na rozgrzany olej, sma¿yê na ciemnoz³oty kolor.Wybraæ ³y¿k¹ cedzakow¹.Podawaæ na gor¹co lub na zimno z keczupem lub musztard¹.Proporcje: dla 6-8 osób - na przystawkê, przy innych daniach KULKI MIÊSNE Z ORZECHAMI – kuchnia chiñska25 dag zmielonej œrednio t³ustej wieprzowiny3-4 ³y¿ki bardzo drobno posiekanych orzechów w³oskich lub migda³Ã³w posiekanych do wielkoœci ziarnek ry¿u (bez ³upinek)2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej rozprowadzonej ³y¿k¹ wody1 jajko1 1/2 ³y¿ki sosu sojowego1/2 ³y¿eczki soli1 ³y¿ka wytrawnego bia³ego wina lub czystej wódki1 ³y¿ka drobno posiekanej cebuli2 plasterki œwie¿ego imbiru lub 1/2 ³y¿eczki imbiru w proszku1/4 ³y¿eczki pieprzuolej do g³êbokiego sma¿eniaMiêso wymieszaæ z m¹k¹ ziemniaczan¹ rozprowadzon¹ wod¹, jajkiem, sosem sojowym, sol¹, alkoholem, cebul¹, posiekanym imbirem i pieprzem.Mieszaæ jak w przepisie: “Sma¿one kulki miêsne”.Z masy miêsnej formowaæ kulki wielkoœci orzecha w³oskiego, obtoczyæ w orzechach
[ Pobierz całość w formacie PDF ]