[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Prze³o¿yæ na pó³misek, posypaæ cebul¹ dymk¹.Podawaæ na gor¹co.Proporcje: dla 6 osób, kiedy podajemy inne potrawy SMA¯ONY RY¯ Z SZYNK¥ – kuchnia chiñska3 szklanki ugotowanego ry¿u2 ³y¿ki oleju2 roztrzepane jaja1/2 ³y¿eczki soli70 dag drobno posiekanej szynki1/2 szklanki zielonego groszku z puszki2 ³y¿eczki sosu sojowegoposiekany szczypiorsa³atka pokrajana w paseczkiOlej rozgrzaæ na gor¹cej patelni na œrednim ogniu, wlaæ jaja, mieszaj¹c sma¿yæ na rzadk¹ jajecznicê.Wsypaæ ry¿, trzymaj¹c na ogniu dok³adnie wymieszaæ podrzucaj¹c, dodaæ szynkê mieszaj¹c sma¿yæ 3 min, wsypaæ groszek, ostro¿nie sma¿yæ 3 min, zestawiæ z ognia.Wlaæ sos sojowy i posiekany szczypior, wymieszaæ, spróbowaæ, doprawiæ.Prze³o¿yæ na pó³misek, przybraæ paskami sa³aty.Proporcje: dla 3 osób - ze sma¿onymi warzywamiWIEPRZOWINA W CIEŒCIE – kuchnia chiñska15 dag chudej wieprzowiny od szynki lub schabu (karkówki)2-3 szklanki oleju do sma¿enia1/2 ³y¿eczki przyprawionej soli (1 ³y¿kŸ soli wymieszaê z 1/2 ³y¿ki "piŸciu przypraw", cynamonu lub mielonego ziela angielskiego, wsypaê na ma³¹ patelniŸ, czŸsto mieszaj¹c podgrzewaê na œrednim ogniu a¿ poczuje siê mocny zapach korzenny.)olej do g³êbokiego sma¿eniaMarynata:1/2 ³y¿eczki soli1 ³y¿ka wytrawnego bia³ego wina lub czystej wódki1/2 ³y¿eczki glutasoli lub "Vegety" albo "Jarzynki"Ciasto:1 jajko3 ³y¿ki pszennej m¹ki1 ³y¿ka olejuMiêso pokrajaæ w kostki (1,5 x 1,5 x 2,5 cm), wymieszaæ ze sk³adnikami marynaty, odstawiæ na 15-30 min.Jajo roztrzepaæ z olejem, ubijaj¹c stopniowo dodawaæ m¹kê.Olej wlaæ na g³êbok¹, gor¹c¹ patelniê, rozgrzaæ.Kawa³eczki miêsa zanurzaæ w cieœcie, k³aœæ pojedynczo w rozgrzany olej, sma¿yæ do zrumienienia z obu stron, os¹czyæ z oleju, prze³o¿yæ na talerz.Nie nale¿y sma¿yæ zbyt wielu kawa³ków jednoczeœnie.Po usma¿eniu wszystkich kawa³ków miêsa, metalowym sitkiem usun¹æ zanieczyszczenia z powierzchni oleju.Olej rozgrzaæ, w³o¿yæ przesma¿one miêso, sma¿yæ minutê, os¹czyæ.Przed podaniem posypaæ przyprawion¹ sol¹.Proporcje: dla 2-3 osób, kiedy podajemy zupê i potrawy z warzyw WIEPRZOWINA W SOSIE POMIDOROWYM – kuchnia chiñska15 dag wieprzowiny2 1/2 œwie¿ego œredniego ogórka1/2 surowego jaja1 1/2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej3 ³y¿ki smalcu lub oleju3-4 ³y¿ki keczupu1 ³y¿ka cukru2 ³y¿eczki bardzo drobno posiekanej cebuli dymki1 ³y¿eczka roztartego czosnku1/2 ³y¿eczki soli1/2 ³y¿eczki glutasoli lub "Vegety" albo "Jarzynki"Mieso pokrajaæ w cienkie kwadraty o boku oko³o 3 1/2 cm.Jajo roztrzepaæ, dodaæ m¹kê rozprowadzon¹ wod¹, dok³adnie po³¹czyæ, wlaæ do miêsa, starannie wymieszaæ.wie¿y ogórek pokrajaæ w plasterki 1/2 cm gruboœci, w³o¿yæ do cedzaka, oprószyæ sol¹ (1/4 ³y¿eczki), odstawiæ na 15 min.Odcisn¹æ z soku.Patelniê mocno podgrzaæ na du¿ym ogniu, w³o¿yæ t³uszcz, mocno rozgrzaæ, pojedynczo k³aœæ miêso, sma¿yæ mieszaj¹c 1 1/2 min.Wlac keczupu, zamieszaæ, dodaæ cebulê i czosnek, mieszaj¹c sma¿yæ 45 sek, w³o¿yæ plasterki ogórka (wyciskaj¹c sok), posypaæ sol¹, cukrem i glutasol¹ lub przypraw¹, mieszaæ przez podrzucanie, trzymaæ na ogniu 25 sek.Podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 2-3 osób - jako danie g³Ã³wne, z ry¿em i zup¹.Uwaga! Rybê i pierœ kurczaka mo¿na przyrz¹dziæ wed³ug wy¿ej podanego przepisu. CHRUPI¥CA WIEPRZOWINA W SOSIE – kuchnia chiñska15 dag schabu bez koœci1/2 œredniej cebuli2 - 3 pieczarki pokrajane w cienkie plasterki (dowolnie)1 ³y¿eczka startego œwie¿ego imbiru lub 1/2 ³y¿eczki imbiru w proszku1 czubata ³y¿eczka roztartego czosnku2 – 3 szklanki oleju do g³êbokiego sma¿eniaMarynata:1/4 ³y¿eczki soli1/4 ³y¿eczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"1/2 ³y¿eczki wytrawnego bia³ego wina lub czystej wódkiCiasto:2 ³y¿ki m¹ki ziemniaczanejwodaSos przyprawowy:1 1/2 ³y¿ki sosu sojowego1/4 ³y¿eczki soli1/4 ³y¿eczki glutasoli; "Vegety" lub "Jarzynki"1 ³y¿ka wytrawnego bia³ego wina lub czystej wódki1 ³y¿eczka octu1/2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej8 ³y¿ek wodyMiêso pokrajaæ w cienkie kwadraty o boku 4 cm, wymieszaæ z marynat¹, odstawiæ na 15 min
[ Pobierz całość w formacie PDF ]