[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.ZUPA "KWIAT" ZE ZMIELON¥ WO£OWIN¥Kuchnia chiñska10 dag zmielonej chudej wo³owiny2 ³y¿ki oleju2 jaja + ¿Ã³³tko1 cebula dymka5 szklanek wywaru l2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej2 ³y¿ki wodysól do smakuPrzyprawy:1 ³y¿ka sosu sojowego2 ³y¿eczki czystej wódki lub wytrawnego bia³ego wina1/2 ³y¿eczki cukru1 ³y¿eczka oleju sezamowego lub sojowego2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej1 bia³ko1/4 ³y¿eczki pieprzuPrzyprawy starannie wymieszaæ, dodaæ miêso, mieszaæ widelcem w jedn¹ stronê, a¿ sk³adniki po³¹cz¹ siê w jednolit¹ masê.Dodaæ olej, wymieszaæ, odstawiæ na 15 min.Jaja i ¿Ã³³tko lekko roztrzepaæ.Cebulê dymkê drobno posiekaæ.Do garnka o pojemnoœci 4 litrów wlaæ wywar, postawiæ na œrednim gazie.M¹kê ziemniaczan¹ wymieszaæ z 2 ³y¿kami wody.Wywar doprowadziæ do wrzenia, mieszaj¹c zupê wlaæ rozprowadzon¹ m¹kê, zmniejszyæ p³omieñ, gotowaæ do zgêstnienia.Odlaæ 2 szklanki gor¹cej zupy do rondla, dodaæ miêso, mocno mieszaæ widelcem przez 15 sek, wlaæ do roso³u w garnku.Zwiêkszyæ p³omieñ, mieszaj¹c doprowadziæ do zagotowania na œrednim ogniu, wy³¹czyæ gaz.Cienkim strumieniem wlaæ na zupê jaja, pozostawiæ na 10 sek, lekko zamieszaæ.Spróbowaæ, w razie potrzeby przyprawiæ sol¹ i pieprzem.Przelaæ do wazy, posypaæ dymk¹ lub natk¹ pietruszki.Zupê podawaæ na gor¹co.Proporcje: dla 6 osób
[ Pobierz całość w formacie PDF ]