[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zupa z sosem pestoKuchnia w³oska100 g œwie¿ej fasoli borlotti100 g œwie¿ego groszku1/2 g³Ã³wki poszatkowanej w³oskiej kapusty1 obrany ziemniak (w ca³oœci)100 g w³oszczyzny1 pokrojona cebula1 pokrojony por1 kawa³ek pokrojonego selera naciowego1 z¹bek czosnku1 grubo pokrojona marchew1 grubo pokrojona cukinia1 pomidor, sparzony, obrany ze skórki i podzielony na æwiartki100 g drobnego makaronu5 ³y¿ek genueñskiego sosu pesto3 ³y¿ki tartego parmezanu4 ³y¿ki oliwy z oliweksólDo du¿ego rondla wlaæ oliwê i przyrumieniæ na niej cebulê.Nastêpnie do rondla dodaæ por, czosnek, seler, marchew, cukiniê, pomidor i gotowaæ 4 minuty, ci¹gle mieszaj¹c.Po up³ywie tego czasu do³o¿yæ resztê warzyw, dolaæ wody, posoliæ i gotowaæ jeszcze oko³o godziny.Z rondla wydobyæ gotowanego w ca³oœci ziemniaka, rozgnieœæ go i ponownie wrzuciæ do zupy.Do gotuj¹cej siê zupy wsypaæ makaron, pamiêtaj¹c o tym, by go nie rozgotowaæ.Gdy zupa bêdzie gotowa, zdj¹æ rondel z ognia, dodaæ sos i tarty ser i bezpoœrednio potem podawaæ na stó³
[ Pobierz całość w formacie PDF ]