[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ca³oœæ natrzeæ sol¹.W szybkowarze rozgrzaæ t³uszcz, obrumieniæ na nim porcje go³êbi, wlaæ œmietanê.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Go³êbie nadziewane 20 min – kuchnia z szybkowaru4 go³êbie (po 1 na osobê)3 dag t³uszczu1 szklanka œmietanysiekana natka pietruszki2 I serwatkiNadzienie:2 czerstwe kajzerki1 ³y¿ka mas³a0,75 szklanki mleka2 jaja0,5 szklanki suszonych czarnych jagód (lub rodzynków)sól i cukier do smakuSprawione go³êbie (bez przecinania podbrzusza, wnêtrznoœci wyj¹æ przez otwór w podgardlu) namoczyæ na kilka godzin w serwatce.Potem wyj¹æ, osuszyæ w œciereczce, natrzeæ sol¹.Przygotowaæ nadzienie.zmiksowaæ namoczon¹ w mleku i odciœniêt¹ bu³kê, wymieszaæ z surowymi ¿Ã³³tkami, mas³em, sol¹.Z bia³ek ubiæ sztywn¹ pianê i razem z jagodami wymieszaæ ostro¿nie lecz dok³adnie z nadzieniem.Wype³niæ nim go³êbie, zaszyæ lub spi¹æ otwory, obrumieniæ tuszki w szybkowarze na t³uszczu i polaæ œmietan¹.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Go³êbie z groszkiem 20 min – kuchnia z szybkowaru2 go³êbie (po pó³ na osobê)1,5 kg str¹ków groszku (lub 6 szklanek ³uskanego groszku)10 dag boczku3 ³y¿ki oleju (np.sojowego)1 ³y¿eczka m¹kisól i pieprz do smakuwoda i bia³e wytrawne winoSprawione go³êbie obrumieniæ w szybkowarze na oleju.Wrzuciæ pokrojony boczek, wsypaæ m¹kê, wymieszaé.Zalaæ go³êbie wod¹ pó³ na pó³ z winem, wsypaæ groszek, lekko posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Indycze udka z cukini¹ 20 min – kuchnia z szybkowaru1 du¿e udko indycze3 ³y¿ki oleju, np.sojowego2 m³ode cukinie4 pomidory1 z¹bek czosnku1 cebula1 szklanka wodytymianeksól i pieprz do smakuNa dwie godziny przed pieczeniem natrzeæ udko roztartym z sol¹ czosnkiem.Udko powinno byæ pozbawione fiszbin! Rozgrzaæ w szybkowarze olej, obrumieniæ na nim udko z obu stron.Wkroiæ do szybkowaru cukinie, sparzone i pozbawione skórki pomidory oraz oczyszczon¹ cebulê, równie¿ pokrojon¹, posypaæ tymiankiem i pieprzem, podlaæ wod¹.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Indyk w warzywach 25 min – kuchnia z szybkowaru4 porcje indyka25 dag rzepy lub kalarepki25 dag marchwi50 dag kartofli1 cebula2 z¹bki czosnku3 dag smalcu1 kostka maggi2 szklanki wodynatka pietruszkisól i pieprz do smakuOczyœciæ warzywa.W szybkowarze rozgrzaæ t³uszcz, na gor¹cy po³o¿yæ kawa³ki indyka, obrumieniæ, wyj¹æ.Na to miejsce wrzuciæ pokrojone.marchew, rzepê i cebulê.Zrumieniæ je.W³o¿yæ kawa³ki indyka, wlaæ wodê, wrzuciæ kostkê maggi i czosnek, posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Teraz szybkowar otworzyæ, wrzuciæ pokrojone kartofle, ponownie zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 12-15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przed podaniem posypaæ zielenin¹. Kaczka dzika duszona 30 min – kuchnia z szybkowaru1 dzika koczka20 dag boczku1 ³y¿ka t³uszczu3-4 z¹bki czosnku1 marchew1 pietruszka1 szklanka wody lub roso³u1 listek laurowy1,5 I serwatki4 winne jab³ka1 ³y¿ka kminkusól i pieprz do smakuSprawion¹ kaczkê namoczyæ na kilka godzin w serwatce (mo¿e byæ zsiad³e mleko).Potem kaczkê wyj¹æ, osuszyæ w œciereczce, podzieliæ na porcje i ka¿d¹ z nich natrzeæ sol¹ z czosnkiem i pieprzem.W szybkowarze rozgrzaæ t³uszcz, obrumieniæ na nim porcje kaczki, prze³o¿yæ pokrojonym boczkiem, oczyszczon¹ marchwi¹ i pietruszk¹ oraz pokruszonym listkiem laurowym.Wlaæ rosó³.Szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.W tym czasie obsma¿yæ na maœle w oddzielnym garnku æwiartki oczyszczonych jab³ek posypanych kminkiem.Podawaæ kaczkê z jab³kami. Kaczka pieczona 20 min1 m³oda kaczka (oko³o 1,5 kg)10 dag boczku6 dag smalcu mas³a lub 4 ³y¿ki oleju (np.sojowego)1 cebula1 marchew0,5 szklanki bia³ego wina wytrawnego (lub zamiennie tyle wody z octem winnym)0,5 szklanki wodysól i pieprz do smakuSprawion¹ kaczkê obrumieniæ w szybkowarze na t³uszczu, wrzuciæ pokrojony w kostkê boczek oraz pokrojone w talarki marchew i cebulê
[ Pobierz całość w formacie PDF ]