[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zalaæ wod¹, tak by pokry³a kurê, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, wrzuciæ oczyszczone i pokrojone w paseczki warzywa z w³oszczyzny oraz pokrojone w plasterki grzyby, a tak¿e podrumienion¹ cebulê (mo¿na te¿ podrumieniæ j¹ razem z kur¹ w szybkowarze).Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Zaraz po ponownym otworzeniu szybkowaru wrzuciæ zrobion¹ w tym czasie bia³¹ zasma¿kê z mas³a i m¹ki, zagotowaæ.Doprawiæ sol¹ i pieprzem.Podawaæ potrawê z kasz¹, ry¿em lub k³adzionymi kluskami. Kura z ry¿em 50 min – kuchnia z szybkowaru1 kura (oko³o 2 kg)2 marchwie1 pietruszka1 cebula25 dag ry¿u1 ³y¿eczka curry4 ³y¿ki dobrego oleju (np.sojowego)sólpieprz i zielenina do smakuSprawion¹ kurê posoliæ na godzinê przed obróbk¹ termiczn¹.Potem w³o¿yæ do szybkowaru kurê, oczyszczone, ale nie krojone warzywa, popieprzyæ, zalaæ 3 szklankami wody i po zamkniêciu szybkowaru ogrzewaæ 40 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.W tym czasie rozgrzaæ na patelni olej, na gor¹cy wsypaæ ry¿ i sma¿yæ, mieszaj¹c, 3-4 minuty.Otworzyæ szybkowar, wsypaæ curry i zeszkliwiony ry¿, zamkn¹æ ponownie i ogrzewaæ jeszcze 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przed podaniem posypaæ zielenin¹.Uwaga.Obróbka termiczna w szybkowarze powinna trwaæ 25 minut na ka¿dy kilogram kury.Brojlery gotuje siê dwukrotnie krócej. Kurczê dietetyczne na parze 25 min – kuchnia z szybkowaru1 kurczê (1-1,5 kg)10-12 m³odych ga³¹zek estragonu2 szklanki wody 2 kostki maggi50 dag marchwisól i pieprz do smakuSprawione kurczê natrzeæ wewn¹trz i na zewn¹trz sol¹ i pieprzem, powbijaæ w nie w ró¿nych miejscach ga³¹zki estragonu, w³o¿yæ do perforowanej wk³adki.Obok kurczêcia u³o¿yæ oczyszczon¹, lecz nie krojon¹ marchew.Wlaæ na dno szybkowaru wodê, wrzuciæ kostki maggi, wstawiæ wk³adkê z kurczêciem i marchwi¹ tak, by nie dotyka³a wody.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Podawaæ z surowym roztopionym mas³em lekko zakwaszonym sokiem z cytryny.Uwaga.jeœli dieta pozwala, lepiej zamiast marchwi podaæ dowoln¹ surówkê. Kurczê nadziewane 20 min – kuchnia z szybkowaru1 kurczê (oko³o 1 kg)6 dag mas³a5 dag innego t³uszczu1 czerstwa kajzerka0,5 szklanki mleka2 jaja3 ³y¿ki siekanej natki pietruszkisól i pieprz do smakuSprawione kurczê natrzeæ sol¹ wewn¹trz i zewn¹trz.Przygotowaæ nadzienie.W tym celu zemleæ w maszynce lub zmiksowaæ namoczon¹ w mleku i odciœniêt¹ bu³kê, mas³o utrzeæ z ¿Ã³³tkami, po³¹czyæ z bu³k¹ i natk¹ pietruszki, posoliæ i popieprzyæ, wymieszaæ ze sztywno ubit¹ pian¹.Nadzieniem tym wype³niæ luŸno kurczê, zaszyæ lub spi¹æ dok³adnie szpilkami otwór.Kurczê obrumieniæ ze wszystkich stron na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu, wlaæ 0,5 szklanki wody, zamkn¹æ szybkowar.Ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Kurczê nadziewane 18 min – kuchnia z szybkowaru1 kurczê z podrobami6 dag mas³a5 dag innego t³uszczu5 dag boczku25 sztuk ma³ych cebulek (najlepiej szalotek)1 du¿a cebula1,5 czerstwej kajzerki (6 dag)10 dag kie³basy50 dag kartoflisól i pieprz do smakuwoda lub mleko do namoczenia bu³kiNa maœle zeszkliæ du¿¹ cebulê, zemleæ razem z namoczon¹ i potem odciœniêt¹ bu³k¹ oraz z podróbkami i kie³bas¹.Posoliæ, popieprzyæ i wszystko razem dobrze wymieszaæ.Dusiæ na ma³ym ogniu oko³o 10 minut.Farszem tym wype³niæ kurczê i zaszyæ lub pospinaæ otwór, tak aby siê farsz nie wydostawa³.T³uszcz rozgrzaæ w szybkowarze, obrumieniæ na nim kurczê wraz z wrzuconymi jednoczeœnie oczyszczonymi, ale nie krojonymi cebulkami i pokrojonym boczkiem.W³o¿yæ do szybkowaru oczyszczone i pokrojone kartofle, posoliæ i wymieszaæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15-18 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Podaæ z mizeri¹ lub zielon¹ sa³at¹.Uwaga.Nadzienie jest smaczniejsze, jeœli przed duszeniem doda siê do niego kieliszek koniaku. Kurczê po baskijsku 15 min – kuchnia z szybkowaru1 kurczê1 kg pomidorów3 cebule12-13 dag mas³a lub 9-10 ³y¿ek oleju (np.sojowego)25 dag pora25 dag ry¿u (nieco wiêcej ni¿ 1,5 szklanki)2,5 szklanki wodynatka pietruszkisól i pieprz do smakuPomidory sparzyæ, obraæ ze skórki, pokroiæ.Pokroiæ te¿ cebulê i jasne czêœci porów.Trzeci¹ czêœæ t³uszczu rozgrzaæ w rondlu, zeszkliæ na nim oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê, wrzuciæ pokrojone pory i pomidory posiekany czosnek, sól i pierz.Dusiæ pod przykryciem.Po nastawieniu do duszenia pomidorów rozgrzaæ w szybkowarze pozosta³y t³uszcz i obrumieniæ na nim sprawione i pokrojone na kawa³ki kurczê, posoliæ i dopieprzyæ, po czym prze³o¿yæ do perforowanej wk³adki, a na dno szybkowaru wsypaæ suchy ry¿, chwilê dusiæ na znajduj¹cym siê tam t³uszczu, nastêpnie wlaæ wodê, nieco osoliæ, wstawiæ wk³adkê z kurczêciem i szybkowar zamkn¹æ.Ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Podawaæ kurczê w sosie powsta³ym z uduszonych warzyw posypane natk¹ pietruszki, a obok ry¿. Kurczê po ma³opolsku 20 min – kuchnia z szybkowaru1 kurczê1 szklanka ugotowanego na sypko ry¿u10 dag drobno pokrojonych i usma¿onych pieczarek10 dag w¹tróbki cielêcej i w¹tróbka z kurczêcia1 ³y¿ka mas³a2 marchwie1 pietruszka1 niedu¿y kawa³ek selera1 listek laurowy1 szklanka bia³ego wytrawnego wina (zastêpczo mo¿e byæ tyle¿ wody z octem winnym)sól i pieprz do smakuRy¿ wymieszaæ z pieczarkami i posiekan¹ drobniutko w¹tróbk¹.Nadzieniem tym wype³niæ kurczê, w³o¿yæ do œrodka kawa³ek mas³a i zaszyæ lub pospinaæ szpilkami otwór.Natrzeæ kurczê sol¹, w³o¿yæ do szybkowaru, wkroiæ oczyszczone warzywa, w³o¿yæ listek laurowy i pieprz
[ Pobierz całość w formacie PDF ]