[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Potrawê przyprawiæ sol¹ z pieprzem, wy³o¿yæ na pó³misek.Podawaæ z ziemniakami z wody (1-2 na porcjê) i z surówk¹ z kapusty. FLACZKI Z DROBIU50 dag miêsa z nó¿ek i grzbietu kurczaka40 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka seler)cebula2 z¹bki czosnku1 ³y¿ka oliwy lub olejumajeranek,imbirziele angielskiegoŸdzikisólpieprz4 ³y¿ki umytej, posiekanej naci pietruszkiostra sproszkowana paprykaMiêso oddzieliæ od koœci, umyæ, pokrajaæ w paski tak jak flaki.Patelniê pokryt¹ mas¹ typu teflon posmarowaæ oliw¹ lub olejem, rozgrzaæ, w³o¿yæ przygotowane miêso, lekko obrumieniæ, dodaæ drobno posiekany czosnek, posoliæ, skropiæ wod¹.Dusiæ na ma³ym ogniu.Warzywa umyæ, oczyœciæ, pokrajaæ w makaronik lub rozdrobniæ w paski na specjalnej szatkownicy, posoliæ, dodaæ do dusz¹cego siê miêsa.Dusiæ w miarê potrzeby lekko podlewaj¹c wrz¹c¹ wod¹.Pod koniec duszenia dodaæ przyprawy.Sprawdziæ smak potrawy i ewentualnie dodaæ nieco imbiru, papryki czy majeranku.Wy³o¿yæ na salaterkê, posypaæ pietruszk¹.Podawaæ z pieczywem. KURCZÊ DUSZONE Z PRZYPRAWAMI50 dag miêsa z udek kurczaka1/2 ostrej zielonej papryki2 z¹bki czosnku,listek laurowytymianekmajeraneksólpieprz4 ³y¿ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki1 szklanka przecieru pomidorowego10 dag pieczarekUdka umyæ, osuszyæ, pokrajaæ ka¿de na 3 czêœci, posoliæ.Paprykê i pieczarki umyæ.Paprykg drobno posiekaæ.Pieczarki oczyœciæ, pokrajaæ w drobn¹ kostkê.Do rondla w³aæ przecier pomidorowy, dodaæ pieczarki, paprykê, drobno posiekany czosnek, listek laurowy, tymianek, ³y¿kg majeranku i posiekan¹ pietruszkê.Zagotowaæ, osoliæ, dodaæ trochê pieprzu.Do wrz¹tku w³o¿yæ pokrajane miêso z nó¿ek.Udusiæ do miêkkoœci pod przykryciem.Gotow¹ potrawê wy³o¿yê na pó³misek.Podawaê z dodatkiem ziemniaków purée (1-11/2 ³y¿ki na porcjŸ) i surówek. KURCZÊ DUSZONE W CEBULI50 dag miêsa z kurczakasól selerowa40 dag cebuli1 ³y¿ka oliwy lub oleju4 ³y¿ki umytych, posiekanych mieszanych przypraw zio³owychsólpieprzTuszkê umyæ, osuszyæ, pokrajaæ na niewielkie kawa³ki, w³o¿yæ na rozgrzan¹ patelniê pokryt¹ mas¹ typu teflon, posmarowan¹ oliw¹, lekko obrumieniæ, oprószyæ sol¹ selerow¹.Cebulê obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w piórka, dodaæ do obrumienionego miêsa, posoliæ dodaæ mieszane przyprawy zio³owe (estragon, bazylia, majeranek, hyzop), skropiæ wrz¹c¹ wod¹.Udusiæ pod przykryciem do miêkkoœci.Przyprawiæ sol¹ i pieprzem.Gotow¹ potrawê wy³o¿yæ na pó³misek.Podawaæ z dodatkiem ziemniaków z wody i surówek. KURCZÊ PIECZONE AU NATUREL1 brojler (ok.80 dag)sól czosnkowa1 pêczek naci pietruszkiTuszkê oczyœciæ, umyæ, osuszyæ.Natrzeæ sol¹ czosnkow¹ na powierzchni i wewn¹trz jamy brzusznej.Pietruszkê umyæ, os¹czyæ, w³o¿yæ do wnêtrza jamy brzusznej kurczaka razem z odkrajanymi skrzyde³kami.Spi¹æ szpilkami do drobiu.Umocowaæ nó¿ki, wk³adaj¹c je w otwory utworzone przez nadciêcia w dole jamy brzusznej.Uformowan¹ tuszkê u³o¿yæ w brytfannie i wstawiæ do nagrzanego piekarnika lub upiec w prodi¿u.Pod koniec podlaæ wrz¹c¹ wod¹.Upieczonego kurczaka pokrajaæ na porcje, u³o¿yæ na ogrzanym pó³misku.Podawaæ z dodatkiem ziemniaków pieczonych (1-2 na porcjê) i z surówkami lub warzywami gotowanymi podawanymi na gor¹co albo na zimno.Kurczê pieczone au naturel mo¿na tak¿e podawaæ na zimno z dodatkiem sa³atek z warzyw. KURCZÊ “ZIO£OWE" PIECZONE W FOLII1 brojler (ok.80 dag)4 ³y¿ki umytych, drobno posiekanych œwie¿ych liœci przypraw zio³owych (lubczyk, bazylia, melisa, estragon)3 z¹bki czosnkusólpieprzKurczê oczyœciæ, umyæ, natrzeæ wyciœniêtym przez praskê czosnkiem i po³ow¹ posiekanych liœci roœlin przyprawowych.Resztê przypraw umieœciæ wewn¹trz jamy brzusznej.Oprószyæ tuszkê sol¹ i pieprzem wewn¹trz i na powierzchni.Do wnêtrza jamy brzusznej w³o¿yæ odkrajane skrzyde³ka, spi¹æ szpilkami do drobiu.Przygotowan¹ tuszkê owin¹æ foli¹ aluminiow¹, u³o¿yæ na ruszcie piekarnika i upiec.Gotow¹ tuszkê wyj¹æ z folii, pokrajaæ na porcje, u³o¿yæ na ogrzanym pó³misku, ob³o¿yæ pieczonymi ziemniakami (1-2 na porcjê).Podawaæ z dodatkiem zielonej sa³aty lub surówki ze œwie¿ych ogórków.Kurczê pieczone w folii mo¿na takie podawaæ na zimno z dodatkiem sa³atek z warzyw. KURCZÊ PIECZONE Z JAB£KAMI1 brojler (ok.80 dag)1 ³y¿ka mieszanych przypraw zio³owych (sza³wia, estragon, majeranek, bazylia)3 z¹bki czosnkusól30 dag jab³ekKurczê oczyœciæ, umyæ, osuszyæ.Odkrajaæ skrzyde³ka.Czosnek obraæ, op³ukaæ, posiekaæ, rozetrzeæ z sol¹, wymieszaæ z rozkruszonymi suszonymi zio³ami lub z umytymi, drobno posiekanymi listkami œwie¿ych zió³.Przygotowan¹ mieszanin¹ natrzeæ wnêtrze jamy brzusznej i powierzchniê tuszki.Pozostawiæ na kilkanaœcie minut.jab³ka (antonówka, papierówka, reneta) umyæ, obraæ, pokrajaæ w cz¹stki, wykrawaj¹c gniazda nasienne.Przygotowane jab³ka i odkrajane skrzyde³ka w³o¿yæ do jamy brzusznej kurczaka, spi¹æ szpilkami do drobiu.W dole jamy brzusznej (po obu stronach) przekrajaæ skórê.Nó¿ki umocowaæ w tych przeciêciach.Uformowan¹ tuszkê u³o¿yæ w brytfannie, wstawiæ do nagrzanego piekarnika.Zrumieniæ, a nastêpnie dopiekaæ przy zmniejszonym dop³ywie ciep³a.W czasie dopiekania podlewaæ wrz¹c¹ wod¹.Upieczon¹ tuszkê pokrajaæ na porcje.Jab³ka wyj¹æ.Porcje u³o¿yæ na ogrzanym pó³misku, ob³o¿yæ jab³kami i pieczonymi ziemniakami (1-2 na porcje).Podawaæ z dodatkiem surówek z zielonej sa³aty, cykorii lub ze œwie¿ych ogórków.Kurczê pieczone z jab³kami mo¿na tak¿e podawaæ na zimno z dodatkiem sa³atek warzywnych. W¥TRÓBKI Z DROBIU OPIEKANE30 dag w¹tróbek z drobiu20 dag cebuli1 ³y¿ka oliwy lub olejusólpieprz3 ³y¿ki umytej posiekanej naci pietruszkiW¹tróbki umyæ, oczyœciæ, obsuszyæ.Ka¿d¹ przekrajaæ na pó³.Cebulê obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w piórka, posoliæ, ogrzewaæ na patelni mieszaj¹c, a¿ zmiêknie i nieco z¿Ã³³knie.Patelniê, powleczon¹ pow³ok¹ typu teflon, posmarowaæ oliw¹ lub olejem, rozgrzaæ.Na rozgrzan¹ patelniê w³o¿yæ w¹tróbki, obrumieniæ, osoliæ.Do w¹tróbek dodaæ cebulê, oprószyæ pieprzem, skropiæ wrz¹c¹ wod¹.Dusiæ kilka minut pod przykryciem na ma³ym ogniu.Uduszone w¹tróbki wy³o¿yæ na pó³misek, posypaæ posiekan¹ naci¹ pietruszki.Podawaæ z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków i z surówk¹ z pomidorów. POTRAWKA Z SERC LUB ¯O£¥DKÓW DROBIOWYCH40 dag serc lub ¿o³¹dków drobiowych40 dag warzyw mieszanych, listek laurowy,1I4 szklanki œmietanki (9% t³uszczu)4 ³y¿ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki z koperkiemsólpieprz2 z¹bki czosnkuSerca lub ¿o³¹dki umyæ, oczyœciæ, usun¹æ b³onki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]