[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.KURCZAK PIECZONYKuchnia chiñska2-2 1/2 kg œwie¿ego kurczaka1 cytryna pokrajana w ósemki3 ³y¿eczki soli1 ³y¿eczka "piêciu przypraw" lub cynamonuMieszanka do smarowania: 3 ³y¿ki octu (6%)2 ³y¿ki czystej wódki, winiaku lub brandy1 ³y¿ka miodu1-2 roztarte z¹bki czosnku (dowolnie)1/2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej2 ³y¿eczki wodyWyp³ukanego kurczaka osuszyæ.Sól i cynamon wsypaæ na czyst¹ ma³¹ patelniê, mieszaj¹c podgrzewaæ na œrednim ogniu a¿ nabior¹ ciemnoz³otego koloru (oko³o 45 sek), po czym wsypaæ do otworu brzusznego; trzymaj¹c kurczaka za nogi, poruszaæ nim tak, aby rozprowadziæ przyprawy.Spi¹æ wyka³aczkami lub zeszyæ.P³yn do smarowania wymieszaæ w rondlu.Mieszaj¹c gotowaæ na ma³ym ogniu do zgêstnienia.Kurczaka cienko posmarowaæ mieszank¹ 3 razy, powiesiæ za skrzyde³ka w przewiewnym miejscu.Zostawiæ na noc.Resztê mieszanki odstawiæ.Piekarnik rozgrzaæ do temperatury 190 °C.Wk³adkê do gotowania na parze w³o¿yæ do brytfanny.U³o¿yæ kurczaka piersi¹ do do³u, posmarowaæ odstawion¹ mieszank¹ do smarowania, piec do zrumienienia oko³o 45 min, obróciæ piersi¹ do góry, posmarowaæ, piec na ciemnoz³oty kolor oko³o 45 min.Wyj¹æ z piekarnika, pokrajaæ na ma³e kawa³eczki ("na z¹bek"), przybraæ cytryn¹.Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie g³Ã³wne, z dodatkiem ry¿u i zupy lub na 8-10 porcji na przyjêciu, kiedy podajemy kilka potraw
[ Pobierz całość w formacie PDF ]