[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.0,5 szklanki octu 6-procentowego1 szklanka wody1 niedu¿a cebula1 niedu¿a marchew1 ma³a pietruszka1 niedu¿y kawa³ek selera2 listki laurowe5 ziaren ziela angielskiegopieprz i sól do smakuNa 2 dni przed pieczeniem zamarynowaæ miêso.W tym celu zrobiæ zalewê.zagotowaæ wodê z przyprawami i sol¹, po ostygniêciu po³¹czyæ z octem.Oczyœciæ i poszatkowaæ warzywa, ob³o¿yæ nimi miêso.Zalaæ wszystko zalew¹, obci¹¿yæ denkiem, przechowywaæ w ch³odnym miejscu (je¿eli miêso nie jest zanurzone ca³e przewracaæ).Przed pieczeniem miêso naszpikowaæ pociêt¹ w s³upki i oprószon¹ pieprzem i sol¹ s³onin¹.Posoliæ dooko³a i obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu.Wlaæ 0,5 szklanki zalewy, wkroiæ cebulê.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po otwarciu szybkowaru sos podprawiæ m¹k¹, po³¹czyæ ze œmietan¹ i jeœli trzeba dosolié.Miêso pokroiæ w szerokie skoœne plastry, zagrzaæ w sosie. Pieczeñ cielêca z estragonem 30 min – kuchnia z szybkowaru80 dag cielêciny bez koœci4 dag smalcu2 dag mas³a0,5 szklanki bia³ego wytrawnego wina1 szklanka wody; sól i mielone nasiona estragonu do smakuNatrzeæ miêso estragonem i zostawiæ w ch³odzie na 2 dni.Przed pieczeniem miêso posoliæ i dok³adnie obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu.Wlaæ wodê, po³owê wina i szybkowar zamkn¹æ.Ogrzewaæ 30 minut od momentu przekroczenia przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po otwarciu szybkowaru dodaæ mas³o i pozosta³e wino. Pieczeñ cielêca z fasolk¹ 25 min – kuchnia z szybkowaru1 kg ³opatki3 ³y¿ki dobrego oleju (np.sojowego)50 dag fasolki szparagowej1 cebulaszczypta tymiankusól i pieprz do smakuMiêso obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze oleju, wrzuciæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê i j¹ tak¿e (lekko) zrumieniæ.Miêso posoliæ, popieprzyæ, posypaæ tymiankiem, wlaæ kilka ³y¿ek wody.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15 minut o momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie w³o¿yæ do szybkowaru wk³adkê siatkow¹ z oczyszczon¹ i posolon¹ fasolk¹, szybkowar znów zamkn¹æ i ogrzewaæ jeszcze 10 minut oá ponownego przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Sznycle cielêce ze œliwkami 30 min – kuchnia z szybkowaru50 dag sznyclówki cielêcej3 ³y¿ki dobrego olejunp.sojowego15 dag suszonych œliwek3 dag suszonych winogron (lub rodzynków)1 ³y¿ka m¹ki50 dag marchwi2 cebule1 szklanka wody1 pietruszka1 kostka maggi0,5 listka laurowego; tymianeksól i pieprz do smakuSuszone œliwki (i winogrona) namoczyæ na kilka godzin.Sznyclówkê pokroiæ w poprzek w³Ã³kien na kawa³ki, obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze oleju, wrzuciæ oczyszczone i pokrojone w plasterki cebulê i marchew i chwilê jeszcze sma¿yæ.Posypaæ m¹k¹, wymieszaæ.wlaæ bulion zrobiony z kostki maggi i wody, w³o¿yæ oczyszczon¹ pietruszkê, wsypaæ tymianek i pieprz.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie otworzyæ, w³o¿yæ o szybkowaru wypestkowane œliwki (i ewentualnie winogrona), ponownie zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po ugotowaniu sprawdziæ smak potrawy i jeœli zawarta w kostce maggi sól nie wystarczy³a dosoliæ. Zrazy cielêce zawijane z boczkiem 20 min – kuchnia z szybkowaru50 dag miêsa cielêcego bez koœci5 dag t³uszczu2 ³y¿eczki m¹ki1 spora cebula10 dag wêdzonego boczku (lub pasztetu)2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego1 ³y¿eczka siekanego koperkusól i papryka ostra mielona do smakuszczypta cukruOczyszczone z b³on miêso pokroiæ skoœnie w poprzek w³Ã³kien na 4 kawa³ki, pobiæ niezbyt mocno na p³askie plastry, oprószyæ sol¹ i papryk¹, po³o¿yæ na ka¿dym 3-4 paski boczku wêdzonego, ciasno zwin¹æ w ruloniki i spi¹æ, by siê nie rozpada³y.Obtoczyæ w m¹ce i obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu.W³o¿yæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê i te¿ razem podsma¿yæ.Wlaæ tyle wody, by pokry³a zrazy, w³o¿yæ koncentrat pomidorowy, posoliæ, wsypaæ szczyptê cukru.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przed podaniem posypaæ koperkiem. ¯eberka cielêce duszone 10 min – kuchnia z szybkowaru8 pociêtych w poprzek cielêcych ¿eberek (po 2 na osobê)4 dag t³uszczu1 ³y¿ka m¹ki1 du¿a cebulasól i pieprz do smaku¯eberka obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu, wsypaæ m¹kê, zrumieniæ, wlaæ tyle zimnej wody, by zatopi³a ¿eberka.W³o¿yæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê, posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego
[ Pobierz całość w formacie PDF ]