[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wieniec dro¿d¿owyczubata szklanka cukru pudru2 jajka8 dag mas³askórka cytrynowaszklanka œmietanki18 dag m¹ki1 dag sproszkowanych dro¿d¿y (ekstrakt)³y¿eczka mas³a i ³y¿eczka m¹ki do formyDo przybrania:szklanka bitej œmietany i owoce œwie¿e lub wyjête z konfituryCukier puder i ca³e jajka ubijaæ trzepaczk¹ sprê¿ynow¹, a¿ masa stanie siê jednolita i puszysta.Dodaæ stopione ciep³e mas³o, œmietankê, start¹ skórkê cytrynow¹ oraz m¹kê wymieszan¹ z dro¿d¿ami.Przygotowaæ formê w kszta³cie wieñca, smaruj¹c j¹ mas³em i posypuj¹c m¹k¹.Prze³o¿yæ do niej ciasto i wstawiæ do ogrzanego piekarnika.Piec w œredniej temperaturze (ok.200 oC) 40-45 min.Po upieczeniu przestudziæ i wy³o¿yæ na talerz.Wnêtrze wieñca wype³niæ bit¹ œmietank¹ i owocami - œwie¿ymi lub wyjêtymi z konfitury
[ Pobierz całość w formacie PDF ]