[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.TORT NA WAFLACH4 jaja2 okr¹g³e wafle40 dag cukru w m¹czce30 dag mas³a4 ³y¿eczki wyborowego kakao4 paczki herbatników12 dag orzechów w³oskichLukier:8-10 dag cukru m¹czki1 bia³kosok z 1/2 cytryny i skórka2 dag mas³a stopionegoUtrzeæ jaja z cukrem na parze.Gdy spieni¹ siê i zgêstniej¹, zdj¹æ.Zemleæ herbatniki i orzechy w maszynce do orzechów.Utrzeæ mas³o na pienist¹ masê, dodaæ po trochu ubite jaja i kakao, rozetrzeæ, przy koñcu dodaæ zmielone herbatniki.Dno tortownicy wy³o¿yæ waflem, posypaæ tartymi orzechami (2 dag).Na to wy³o¿yæ masê, rozsmarowaæ j¹, posypaæ orzechami i przykryæ waflem, przy³o¿yæ dnem tortownicy, nieco obci¹¿yæ, wynieœæ do ch³odnego miejsca do zakrzepniêcia.Powierzchniê posmarowaæ lukrem cytrynowym.Sporz¹dziæ lukier: Stopiæ mas³o, przesiaæ cukier.Do cukru w³o¿yæ bia³ko i utrzeæ na pienist¹ masê, wlaæ sok z cytryny (do smaku), dodaæ stopione mas³o i skórkê, i rozetrzeæ.Zaraz wylaæ na powierzchniê tortu, rozsmarowaæ, bo szybko krzepnie. BISZKOPT CHIÑSKI20 dag mas³a4 ¿Ã³³tka12 dag cukru pudru4 bia³ka (piana)13 dag m¹ki pszennej1 dag mas³a do smarowania formy12 dag m¹ki ziemniaczanej1/2 proszku spulchniaj¹cego2 kopiaste ³y¿ki mielonej kawy palonejMas³o ucieraæ, dodaj¹c po 1 ¿Ã³³tku i po trochu cukru, wymieszaæ z kaw¹ i proszkiem spulchniaj¹cym.Ubiæ bia³ka na pianê, wymieszaæ z mas¹ ¿Ã³³tkow¹ i m¹k¹.Biszkopt wy³o¿yæ do d³ugiej, w¹skiej, dobrze wysmarowanej mas³em formy keksowej i upiec w piekarniku niezbyt gor¹cym (ok.40 min.). KEKS Z CIASTA PIASKOWEGO8 ¿Ã³³tekwanilia30 dag cukru pudruskórka cytrynowa26 dag m¹ki5 dag rodzynków24 dag mas³a10 dag skórki pomarañczowej8 bia³ek10 dag orzechów w³oskichPrzygotowaæ rodzynki, pokrajaæ skórkê pomarañczow¹, orzechy; bakalie oprószyæ m¹k¹, aby nie opad³y na spód ciasta.Utrzeæ mas³o i dodaj¹c po trochu cukier i po jednym ¿Ã³³tku, start¹ waniliê i skórkê cytrynow¹.Ubiæ pianê i po³owê wymieszaæ z mas¹ maœlan¹.Dodaæ m¹kê, bakalie, resztê piany, ciasto lekko wymieszaæ, w³o¿yæ do formy keksowej starannie wysmarowanej mas³em i oprószonej m¹k¹.Ciasto wstawiæ do miernie nagrzanego piekarnika i upiec (45 min.).Po wyjêciu chwilê pozostawiæ w formie, a póŸniej ostro¿nie wy³o¿yæ i ostudziæ.Krajaæ po kilku godzinach po upieczeniu. ROLADA BISZKOPTOWA Z NADZIENIEM ORZECHOWYM5 ¿Ã³³tek16 dag cukru5 bia³ek8 dag m¹kiNadzienie:15 dag m³odej gêstej œmietany10 dag orzechów w³oskich lub laskowych5 dag cukru pudru z wanili¹3 dag cukru pudru z wanili¹ do posypaniaSporz¹dziæ i upiec roladê jak podano w poprzednim przepisie.Sporz¹dziæ nadzienie: orzechy przebraæ, zemleæ, laskowe przed zmieleniem zrumieniæ w piekarniku do z³otawego zabarwienia.Œmietanê (lub œmietankê) ubiæ; wymieszaæ z orzechami i cukrem.Gdy powierzchnia ciasta zrumieniona, lecz ciasto jest elastyczne i odchodzi od boków brytfanny, wy³o¿yæ je na serwetkê, zdj¹æ papier, ostudziæ, posmarowaæ nadzieniem, zwin¹æ.Zawin¹æ w serwetkê.Gdy ciasto ostygnie, posypaæ cukrem z wanili¹, pokrajaæ skoœne kr¹¿ki, 1 cm gruboœci, u³o¿yæ w ca³oœæ dwoma rzêdami na szklanym pó³misku. KWADRACIKI BISZKOPTOWE Z BAKALIAMI2 jaja2 dag migda³Ã³w10 dag cukru pudru2 dag rodzynków10 dag m¹ki1 dag mas³a do formy2 dag cukru z wanili¹ do posypaniaPokrajaæ migda³y w pod³u¿ne paski i zmieszaæ z op³ukanymi rodzynkami.Wybiæ jaja ze skorupek i utrzeæ z cukrem, dodaj¹c po trochu m¹kê.Posmarowaæ blaszkê, na blaszkê wylaæ ciasto, rozsmarowaæ na gruboœæ 3 mm, powierzchniê ciasta posypaæ migda³ami i rodzynkami, ciasto upiec w gor¹cym piekarniku, szybko, aby nie wysch³o.Po zrumienieniu wyj¹æ z piekarnika, natychmiast pokrajaæ na kawa³ki 4 X 4 cm, oprószyæ cukrem z wanili¹, szybko i ostro¿nie wyjmowaæ z blaszki no¿em, zanim ciasto ostygnie i zacznie siê kruszyæ. PALUSZKI BISZKOPTOWE Z MIGDA£AMI3 jaja2 dag migda³Ã³w15 dag cukru pudru2 dag cukru15 dag m¹ki2 dag cukru z wanili¹skórka cytrynowa1 dag mas³a do smarowania formyMigda³y pokrajaæ w paski, wymieszaæ z cukrem.Wybiæ jaja ze skorupek i utrzeæ starannie z cukrem, dodaj¹c po trochu m¹kŸ, ucieraê 20 min., na koñcu wymieszaê ze skórk¹ cytrynow¹.Posmarowaê mas³em ma³¹ blaszkŸ, na blaszkŸ wylaê ciasto warstw¹ grub¹ na 1-1 1/2 cm.PowierzchniŸ ciasta posypaê równomiernie migda³ami z cukrem, wstawiê do gor¹cego piekarnika i upiec na kolor z³oty (ok.30 min.).Ciasto natychmiast po upieczeniu oprószyæ cukrem waniliowym i krajaæ ostrym no¿em paluszki na 1 cm szerokoœci i 5-7 cm d³ugie.Paluszki wyk³adaæ póki ciep³e i studziæ u³o¿one p³asko na stolnicy.Podawaæ albo zaraz po upieczeniu, albo za 2-3 dni, gdy¿ stygn¹c twardniej¹ i musz¹ nieco zwilgotnieæ. BEZY ZE ŒMIETAN¥10 szt
[ Pobierz całość w formacie PDF ]