[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ewolucja roœlinPRZEBIEG EWOLUCJI ROŒLINData odpowiada czasowi, w jakim nast¹pi³oby dane wy-143darzenie, gdyby ca³¹ historiê Ziemi zmieœciæ w jednym roku.Czas (w mln lat) Wydarzenie Data3600 Pierwsze glony 21 marca433 Pojawiaj¹ siê roœliny l¹dowe 27 listopada400 Paprocie i nagozal¹¿kowe 30 listopada300 Tworz¹ siê z³o¿a wêgla 8 grudnia65 Pojawiaj¹ siê roœliny okrytozal¹¿kowe 26 grudniaEwolucja roœlin 59Roœliny pojawi³y siê na 144 Ziemi ponad 3 miliardylat temu.Na podstawie znalezisk paleontologicznych stwierdzono, ¿e sinice wystêpowa³y obficie w ziemskich oceanach 3,6 miliarda lat temu.Prawdopodobnie nie bardzo siê ró¿ni³y od prostych glonów ¿yj¹cych obecnie.Niektórzy uczeni s¹dz¹, ¿e briofity (jak mchy) i roœliny naczyniowe (jak paprocie i roœliny nasienne) rozwinê³y siê z pierwotnych glonów oddzielnie i w ró¿nym czasie.[Ale glony, z których rozwinê³y siê roœliny wy¿sze, nale¿a³y do eukariontów, a sinice to prokarionty - ró¿nica miêdzy tymi grupami organizmów jest ogromna (zob.notka 97; przyp.red.nauk.)].Pojawienie siê roœlin 145 okrytozal¹¿kowych jestwielk¹ tajemnic¹ ewolucji roœlin.Na podstawie skamienia³oœci wiemy, ¿e pojawi³y siê one oko³o 65 milionów lat temu, lecz niezbyt dobrze wiemy, jacy byli ich przodkowie i jak powsta³y.Odnosi siê on zarówno do p³ynu w drewnie, jak i p³ynu w ³yku.Pierwszy p³yn zawiera rozpuszczone w wodzie sole mineralne, drugi - organiczne produkty fotosyntezy.Kiedy nacinamy klon w celu uzyskania syropu, czy jest nam potrzebny sok z drewna, czy z tyka? OdpowiedŸ: Z ³yka.Po odparowaniu wody pozostanie stê¿ony roztwór cukrów.147 W przeciwieñstwie do zwierz¹t, których cia³oroœnie mniej wiêcej równomiernie, roœliny rosn¹ tylko w pewnych miejscach.Te tkanki, w których zachodzi szybki podzia³ komórek, nazwane zosta³y merystemami.Typowe merystemy w roœlinie to: wierzcho³ek korzenia, wierzcho³ek pêdu i p¹czki na ³odydze, z których wyrastaj¹ liœcie i pêdy boczne.146 Sok p³ynie i w ksylemie (drewnie), i we floemie(³yku).Termin "sok" oznacza p³yn, który wyp³ywa, kiedy roœlina jest œciêta lub uszkodzona.Bulwa ziemniaka jest 148 zmodyfikowan¹ ³odyg¹, a nie korzeniem.Tak zwane oczka s¹ p¹czkami bocznymi.Kiedy wiêc ziemniak60 BIOLOGIA KLASYCZNAkie³kuje, robi to samo co drzewo wypuszczaj¹ce now¹ ga³¹Ÿ.149 leñ drzewa przyrasta na gruboœæ tu¿ pod kor¹.Obszar podzia³u komórek w pniu drzewa nazywamy kambium (miazg¹).Jest to warstwa tkanki twórczej, otaczaj¹cej pieñ tu¿ pod kor¹.W miazdze powstaj¹ nowe komórki drewna i ³yka, poszerzaj¹c pieñ na zewn¹trz i pozostawiaj¹c martwe, starsze komórki w œrodku pnia.Kiedy drzewo osi¹ga odpowiedni wiek, drewno wewn¹trz pnia ulega przeobra¿eniom, tworz¹c tzw.twardziel.Nie bierze ona udzia³u w transporcie.Drewno takie jest wysoko cenione z powodu jego odpornoœci na termity i butwienie.Czêœæ pnia, w której naczynia transportuj¹ p³yny, jest nazywana bielem.150 Wiek drzewa mo¿na okreœliæ, licz¹c tzw.s³ojeprzyrostu rocznego.Wiosn¹ miazga wytwarza naczynia du¿e i cienkoœcienne.PóŸniej, kiedy wody jest ju¿ mniej, naczynia staj¹ siê mniejsze i maj¹ grubsze œcianki.Z tego powodu letni przyrost jest ciemniejszy.Wystêpuj¹ce na przemian na przekroju pnia podwójne warstewki jasno-ciemne s¹ nazywane s³ojami drewna.tacieDlaczego drzewa tropikalne nie maj¹ slojów? OdpowiedŸ: Brak pór roku.151 stan spoczynku jest mechanizmem umo¿liwiaj¹cym roœlinom przetrwanie (nawet roœliny wiecznie zielone znajduj¹ siê zim¹ w stanie zahamowanego metabolizmu).Ni¿szy poziom oœwietlenia spowalnia fotosyntezê.Opadanie liœci zmniejsza utratê wody.Nawet podczas stanu spoczynku silny mróz mo¿e wyrz¹dziæ krzywdê drzewu.Je¿eli woda w pniu zamarznie, to siê rozszerzy i spowoduje rozsadzenie pnia.G³oœny trzask, jaki temu towarzyszy, przypomina strza³ karabinowy.Ka¿dy, kto go us³ysza³, nie zapomni tego dŸwiêku do koñca ¿ycia.152 Jedno zgni³e jab³ko mo¿e zepsuæ wszystkie.O dojrzewaniu owoców i opadaniu liœci decyduje prosty zwi¹zek chemiczny wytwarzany przez roœlinê.Na przyk³ad kiedy noce staj¹ siê d³u¿sze, korzenie drzewa przestaj¹ produkowaæ zwi¹zki chemiczne nale¿¹ce do cytokinin, liœcie zaczynaj¹ siê starzeæ, umieraj¹Ekosystemy 61i wreszcie spadaj¹, zaœcie³aj¹c jesieni¹ ziemiê.Istnieje jeszcze jeden zwi¹zek chemiczny przyspieszaj¹cy opadanie liœci i dojrzewanie owoców.Zosta³ odkryty pod koniec XIX w., kiedy zaobserwowano, ¿e drzewa w pobli¿u lamp gazowych trac¹ liœcie wczeœniej ni¿ pozosta³e.Dzisiaj pomidory czêsto zrywa siê, gdy s¹ jeszcze zielone.Nadmuch etylenu powoduje ich zaczerwienienie i odjazd do supermarketu.Oto dlaczego zimowe pomidory maj¹ inny smak ni¿ te z twojego ogrodu.Gnij¹ce jab³ko wydziela etylen.Jego dzia³anie powoduje szybkie dojrzewanie i gnicie pozosta³ych jab³ek w koszu.Okaza³o siê, ¿e ludowa m¹droœæ ma swoje chemiczne uzasadnienie.153 L~~ie s¹ zielone, poniewa¿ zawieraj¹ chlorofil.Kiedy zamieraj¹, chlorofil zanika i ujawniaj¹ siê inne kolory zwi¹zane z barwnikami, które by³y w liœciu ca³y czas, lecz maskowa³ je chlorofil.EkosystemyEkosystem to wszystkie 154 roœliny i zwierzêta na danym obszarze wraz z ca³ym œrodowiskiem, w którym ¿yj¹.Nauka poœwiêcona badaniu ekosystemów nazwana zosta³a ekologi¹.' ~~ W ekosystemach kr¹¿y materia i nrzen³vwaprzez nie energia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]