[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Seler i marchew utrzeæ na tarce z du¿ymi otworami, posoliæ, wymieszaæ z jogurtem.Ogórek pokrajaæ w s³upki, paprykê posiekaæ.Dodaæ do rozdrobnionych warzyw razem z listkami roœlin przyprawowych.Cebulê obraæ, op³ukaæ, drobno posiekaæ, wymieszaæ z surówk¹.Przyprawiæ do smaku sol¹ i pieprzem i ewentualnie dodaæ nieco soku cytrynowego.Amatorzy mog¹ tak¿e dodaæ 2-3 z¹bki drobno posiekanego czosnku.Podawaæ jako dodatek do potraw. BAK£A¯ANY DUSZONE1 bak³a¿an (ober¿yna) o ciê¿arze ok.20 dag1 ma³a cukinia (ok.10 dag),15 dog pomidorów10 dag cebuli2 z¹bki czosnkulistek laurowy2 ³y¿ki umytej, posiekanej naci pietruszkisólpieprz1/2 ³y¿ki oleju lub oliwyWarzywa umyæ, osuszyæ.Bak³a¿an obraæ ze skórki, pokrajaæ w plasterki.Patelniê do sma¿enia bez t³uszczu posmarowaæ oliw¹ lub olejem, rozgrzaæ, u³o¿yæ plastry bak³a¿ana, lekko podrumieniæ, posoliè, oprószyæ pieprzem.Cukiniê pokrajaæ w plasterki i u³o¿yæ na bak³a¿anie, przykryæ, skropiæ wod¹.Dusiæ na ma³ym ogniu z dodatkiem drobno posiekanej cebuli i czosnku.Pomidory sparzyæ wrz¹c¹ wod¹, obraæ ze skórki, pokrajaæ, dodaæ do dusz¹cej siê potrawy, posoliæ, oprószyæ pieprzem.Udusiæ do miêkkoœci z dodatkiem listka laurowego.Sprawdziæ smak i ewentualnie przyprawiæ sol¹ i pieprzem.Wy³o¿yæ na salaterkê, ostudziæ.Posypaæ pietruszk¹.Podawaæ na zimno jako dodatek do posi³ków.Amatorzy mog¹ takie jeœæ duszone bak³a¿any na gor¹co.Ale najsmaczniejsza bêdzie ta potrawa doskonale oziêbiona w lodówce. KAWIOR Z BAK£A¯ANÓW PO TURECKU30 dag bak³a¿anów10 dag cebuli10 dag selera naciowego4 ³y¿ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki lub liœci bazyliisólpieprzBak³a¿an umyæ, wstawiæ do nagrzanego piekarnika, upiec rumieni¹c równomiernie ze wszystkich stron.Wyj¹æ z piekarnika, w³o¿yæ do miski, przykryæ i pozostawiæ do ostygniêcia.Cebulê obraæ, op³ukaæ, drobniutko posiekaæ, posoliæ, oprószyæ pieprzem.Seler naciowy umyæ, oczyœciæ z w³Ã³kien, tak jak rabarbar, posiekaæ, dodaæ do cebuli.Zimny bak³a¿an oczyœciæ starannie ze skórki, a nastêpnie razem z selerem i cebul¹ zmiksowaæ.Masê po³¹czyæ z posiekan¹ pietruszk¹ lub listkami bazylii.Przyprawiæ do smaku sol¹ i pieprzem.Oryginalny przepis nie przewiduje dodatku soku cytrynowego.Warto go jednak dodaæ do smaku.Gotow¹ potrawê oziêbiæ w lodówce.Podawaæ jako dodatek do potraw z jajek, ryb oraz miês i zimnych, i gor¹cych. BOÆWINA, CZYLI BURAK LIŒCIOWY, A LA SZPINAK60 dag liœci boæwiny (po oczyszczeniu z ogonków liœciowych)1/4 szklanki mleka3 z¹bki czosnkusólpieprz1 pêczek naci pietruszkiBoæwinê i pietruszkê umyæ i os¹czyæ.Przebraæ liœcie boæwiny, odcinaj¹c ogonki liœciowe, które od³o¿yæ do przygotowania innej potrawy.Liœcie w³o¿yæ do wrz¹cej, osolonej wody i ugotowaæ w odkrytym rondlu z dodatkiem naci pietruszki.Po 2-3 min odcedziæ, lekko przestudziæ i drobno posiekaæ lub zmiksowaæ z dodatkiem mleka.W³o¿yæ do rondla, zagotowaæ, dodaæ przeciœniêty przez praskê czosnek.Przyprawiæ do smaku sol¹ i pieprzem.Podawaæ na gor¹co do potraw z jajek, drobiu i ryb. BROKU£Y PODAWANE NA ZIMNO40 dag broku³Ã³wsólpieprz1/2 ³y¿ki oleju lub oliwysok cytrynowy2 ³y¿ki umytego koperku posiekanego z naci¹ pietruszkiBroku³y umyæ, odci¹æ ³ody¿ki, w³o¿yæ do wrz¹cej, osolonej wody.Po 5 min dodaæ odkrajane ró¿yczki.Ugotowaæ do miêkkoœci.Ostudziæ, wy³o¿yæ na pó³misek, posypaæ zielenin¹, skropiæ sokiem cytrynowym i olejem lub oliw¹.Oprószyæ pieprzem.Podawaæ na zimno jako dodatek do potraw zimnych i gor¹cych. SA£ATKA Z OGONKÓW BOÆWINY30 dog ogonków liœciowych boæwiny4 z¹bki czosnku1/2 ³y¿ki oliwy lub oleju,10 dag cebuli4 ³y¿ki umytych drobno posiekanych listków roœlin przyprawowych (pietruszka, estragon, bazylia, cz¹ber)sok cytrynowysólpieprzOgonki liœciowe boæwiny umyæ, oczyœciæ z w³Ã³kien, tak jak rabarbar, zwi¹zaæ bawe³nian¹ nitk¹ w pêczek.W³o¿yæ do wrz¹cej, osolonej wody.Ugotowaæ do miêkkoœci z dodatkiem drobno posiekanego z¹bka czosnku.Ostudziæ, odcedziæ.Cebulê obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w drobn¹ kostkê.Czosnek obraæ, op³ukaæ, posiekaæ jak najdrobniej.Ugotowane ogonki liœciowe pokrajaæ w poprzek w drobne kawa³ki, skropiæ oliw¹ lub olejem i sokiem cytrynowym, dodaæ przygotowan¹ cebulê, czosnek i zieleninê.Przyprawiæ do smaku sol¹, pieprzem i sokiem cytrynowym.Oziêbiæ w lodówce.Podawaæ do zimnych i gor¹cych potraw z ryb i miêsa. BROKU£Y NA GOR¥CO40 dag broku³Ã³wsól2 ³y¿ki umytego, posiekanego koperkuBroku³y umyæ, odci¹æ ³ody¿ki i od razu w³o¿yæ do wrz¹cej, osolonej wody.Gotowaæ 5 miñ., a nastêpnie w³o¿yæ ró¿yczki.Ugotowaæ do miêkkoœci.Odcedziæ, wy³o¿yæ na pó³misek, posypaæ koperkiem.Podawaæ natychmiast jako dodatek do potraw gor¹cych. BURACZKI40 dag buraków (najlepiej odmiany Czerwona Kula)10 dag jab³ka kwaœnego,1/2 szklanki mleka4 ³y¿ki umytej, posiekanej naci pietruszkiBuraki umyæ szczotk¹, odci¹æ korzonki, w³o¿yæ do wrz¹cej wody, ugotowaæ do miêkkoœci.Ostudziæ, obraæ ze skórki, op³ukaæ, zetrzeæ na tarce z du¿ymi otworami, w³o¿yæ do rondla, podlaæ gor¹cym mlekiem.Jab³ko umyæ, obraæ, zetrzeæ na takiej samej tarce, dodaæ do buraków i zagotowaæ.Przyprawiæ do smaku sol¹ i ewentualnie odrobin¹ soku cytrynowego.Podawaæ buraczki na gor¹co, posypane posiekan¹ naci¹ pietruszki, jako dodatek do miês duszonych. SA£ATKA Z BURAKÓW GOTOWANYCH25 dag buraków10 dag cebuli10 dag ogórków kwaszonych lub konserwowanychocet owocowy4 ³y¿ki umytej, posiekanej naci pietruszki ze szczypiorkiemsólpieprz1/2 ³y¿ki oleju lub oliwyBuraki umyæ szczotk¹, w³o¿yæ do wrz¹cej wody, ugotowaæ do miêkkoœci, odcedziæ, ostudziæ.Obraæ ze skórki, op³ukaæ, pokrajaæ w foremn¹ kostkê.Tak samo pokrajaæ ogórki.Cebulê obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w bardzo drobn¹ kostkê.U³o¿yæ paskami na pó³misku: buraczki, cebulê, ogórek i buraczki.Buraczki i cebulê oprószyæ sol¹ i pieprzem, a nastêpnie skropiæ octem owocowym i olejem lub oliw¹.Posypaæ równomiernie zielenin¹.Podawaæ do potraw miêsnych zimnych i gor¹cych. BRUKSELKA GOTOWANA30 dag brukselki1/4 szklanki mlekasól1 dag tartej bu³kiG³Ã³wki brukselki oczyœciæ z po¿Ã³³k³ych lub uszkodzonych zewnêtrznych listków, umyæ.Zagotowaæ niewielk¹ iloœæ wody z dodatkiem mleka, osoliæ, w³o¿yæ brukselkê, ugotowaæ w odkrytym rondlu.Odcedziæ, wy³o¿yæ na salaterkê, posypaæ zrumienion¹ na suchej patelni tart¹ bu³k¹.Podawaæ na gor¹co do potraw z miês, ryb, drobiu i jajek
[ Pobierz całość w formacie PDF ]