[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Obran¹ cebulê op³ukaæ, utrzeæ na tarce z ma³ymi otworami, dodaæ do sosu.Paprykê umyæ, oczyœciæ z nasion, pokrajaæ w bardzo cienki makaronik, wymieszaæ z sosem.Podawaæ natychmiast po przyrz¹dzeniu. SURÓWKA Z KWASZONEJ PAPRYKI25 dag str¹ków kwaszonej papryki4 ³y¿ki drobno posiekanego szczypiorku,4 z¹bki czosnkupieprzPaprykê pokrajaæ w drobne paski.Czosnek obraæ, op³ukaæ, posiekaæ i dodaæ razem ze szczypiorkiem do papryki.Wymieszaæ, przyprawiæ do smaku pieprzem.Podawaæ do potraw z ryb i miês. OSTRA SURÓWKA Z PAPRYKI20 dag str¹ków papryki zielonej lub czerwonej5 dag korniszonów lub grzybków z marynaty5 dag cebuli4 ³y¿ki umytych posiekanych liœci mieszanych zió³ przyprawowych (bazylia, estragon, cz¹ber)Paprykê umyæ, osuszyæ, oczyœciæ z nasion, drobniutko poszatkowaæ, wymieszaæ z oliw¹.Dodaæ drobno posiekane korniszony i cebulê oraz liœcie roœlin przyprawowych.Przyprawiæ do smaku sol¹ i pieprzem.Amatorzy mog¹ dodaæ 3-4 drobno posiekane z¹bki czosnku.Podawaæ do wszelkich posi³ków. SURÓWKA Z PIECZAREK25 dag pieczarek10 dag drobnych cebulek, najlepiej szaloteksok cytrynowy,4 ³y¿ki posiekanej naci pietruszki1/2 ³y¿ki oliwysólpieprzCebulki obraæ, op³ukaæ i bardzo drobno posiekaæ.Posoliæ, skropiæ sokiem z cytryny.Pieczarki umyæ bardzo dok³adnie, oczyœciæ starannie i od razu sp³ukaæ przegotowan¹ gor¹c¹ wod¹.Os¹czyæ, skropiæ sokiem cytrynowym, ¿eby nie œciemnia³y.Drobniutko posiekaæ, skrapiaj¹c sokiem cytrynowym.Wymieszaæ z oliw¹, szalotkami i pietruszk¹.Przyprawiæ sol¹ do smaku.Wstawiæ na ok.20 min do zamra¿arki lub do lodówki blisko zamra¿alnika.Podawaæ po oziêbieniu do potraw z miêsa, jajek i ryb. SURÓWKA Z POMIDORÓW I PAPRYKI30 dag pomidorów10 dag papryki5 dag cebuli1/2 ³y¿ki oliwy lub oleju,2 ³y¿ki umytej, posiekanej naci pietruszki ze szczypiorkiemsólpieprzPomidory umyæ, sparzyæ wrz¹c¹ wod¹, cebulê obraæ, op³ukaæ, drobno posiekaæ, posoliæ, oprószyæ pieprzem, skropiæ sokiem cytrynowym.Paprykê umyæ, oczyœciæ z nasion, pokrajaæ w drobn¹ kostkê i od razu wymieszaæ z cebul¹ i olejem lub oliw¹.Pomidory obraæ ze skórki, pokrajaæ w cz¹stki, w³o¿yæ do salaterki, oprószyæ sol¹ i pieprzem.Na powierzchni pomidorów roz³o¿yæ równomiernie cebulê z papryk¹, posypaæ zielenin¹.Podawaæ jako dodatek do posi³ków. SURÓWKA Z POMIDORÓW W SOSIEdag pomidorów5 ³y¿ek umytego, drobno posiekanego szczypiorku1/2 szklanki jogurtuocet owocowysólpieprzPomidory umyæ, sparzyæ wrz¹c¹ wod¹.Jogurt wymieszaæ ze szczypiorkiem, przyprawiæ octem owocowym, sol¹ i pieprzem.Pomidory obraæ ze skórki, pokrajaæ w cz¹stki, u³o¿yæ w salaterce, polaæ sosem.Podawaæ jako dodatek do posi³ków. SURÓWKA Z PORÓW NATURALNA30 dag porów1/2 ³y¿ki oliwy10 dag bia³ych porzeczek4 ³y¿ki umytej, posiekanej naci pietruszki ze szczypiorkiemsólimbirpieprzPory oczyœciæ, umyæ, odkrajaæ stwardnia³e czêœci zielonych liœci.Oczyszczone pory op³ukaæ bardzo starannie, odginaj¹c górne czêœci liœci i sprawdzaj¹c, czy pomiêdzy nimi nie pozosta³y resztki ziemi.Porzeczki umyæ, oberwaæ z szypu³ek, zmia¿d¿yæ, szybko doprowadziæ do zawrzenia i przetrzeæ przez sito.Przecier wymieszaæ z oliw¹ i zielenin¹, przyprawiæ sol¹, pieprzem i imbirem.Pory pokrajaæ w poprzek w bardzo cienki makaronik, wymieszaæ z sosem porzeczkowym.Wy³o¿yæ na salaterkê.Podawaæ jako dodatek do potraw z miêsa i z ryb.Przecier z porzeczek mo¿na zast¹piæ innym œrodkiem zakwaszaj¹cym. SURÓWKA Z PORÓW Z POMIDORAMI20 dag porów20 dag pomidorów5 dag jab³kasok cytrynowy lub zaprawa cytrynowasólpieprz3 ³y¿ki umytej, posiekanej naci pietruszki z koperkiem,1/4 szklanki jogurtuPory oczyœciæ, umyæ, odkrajaæ stwardnia³e czêœci zielonych liœci, starannie op³ukaæ, odchylaj¹c górne czêœci liœci i sprawdzaj¹c, czy pomiêdzy nimi nie pozosta³y resztki ziemi.Os¹czyæ.Pomidory i jab³ko umyæ.Pomidory sparzyæ wrz¹c¹ wod¹, sp³ukaæ zimn¹ wod¹.Jab³ko obraæ, utrzeæ na tarce z du¿ymi otworami, skrapiaj¹c sokiem z cytryny.Wymieszaæ z jogurtem, przyprawiæ.Pory pokrajaæ w drobny makaronik, przyprawiæ do smaku sol¹, pieprzem i sokiem z cytryny.Wy³o¿yæ na salaterkê.Pomidory obraæ ze skórki, pokrajaæ w cz¹stki, u³o¿yæ ozdobnie na porach, oprószyæ pieprzem.Polaæ równomiernie sosem jogurtowym, posypaæ posiekan¹ zielenin¹.Podawaæ jako dodatek do posi³ków. SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPKI40 dag czarnej rzepki4 ³y¿ki umytego, drobno pokrajanego szczypiorku z koperkiemsok cytrynowy lub zaprawa cytrynowa1/4 szklanki œmietanki (9% t³uszczu)sólpieprzRzep umyæ szczotk¹, obraæ, op³ukaæ i utrzeæ na tarce z du¿ymi otworami.Posoliæ, wymieszaæ ze œmietank¹ i szczypiorkiem, przyprawiæ do smaku sokiem cytrynowym, sol¹ i odrobin¹ pieprzu.Podawaæ jako dodatek do potraw z jajek, miêsa i ryb
[ Pobierz całość w formacie PDF ]