[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zagnieœæ m¹kê, t³uszcz, jajo i ocet z tak¹ iloœci¹ ciep³ej osolonej wody, aby powsta³o miêkkie ciasto.Uformowaæ z niego dwie kule i u³o¿yæ je na serwecie.Posmarowaæ ka¿d¹ po wierzchu roztopionym t³uszczem, nakryæ nagrzanym rondlem i pozostawiæ na 15 min.Rozwa³kowaæ ciasto, potem uciskaj¹c je rêkami, wyci¹gn¹æ na wszystkie strony (a¿ po brzegi sto³u), aby zrobi³o siê cieniuteñkie.Zwisaj¹ce poza brzegi sto³u grube koñce ciasta odci¹æ.Ciasto podsuszyæ, wtedy skropiæ je roztopionym t³uszczem i pokryæ jednym z nadzieñ podanych w nastêpnych przepisach.Ciasto luŸno zrolowaæ i tak podzieliæ, aby ka¿da rolada mia³a d³ugoœæ brytfanny.Powierzchniê posmarowaæ roztopionym t³uszczem i piec w piekarniku na z³oty kolor. Knedle z ry¿u z owocami – kuchnia wêgierska200 g ry¿um¹ka1 I mlekatarta bu³kacukierolej5 jajœliwkiRy¿ ugotowaæ w os³odzonym mleku, odcedziæ, odczekaæ a¿ przestygnie, wtedy zaci¹gn¹æ go 3 ¿Ã³³tkami i pian¹ ubit¹ z bia³ek, dodaæ m¹kê.Z powsta³ego ciasta formowaæ ma³e knedle i do œrodka ka¿dego wcisn¹æ ma³¹, wypestkowan¹ œliwkê.Knedle musz¹ byæ okr¹g³e, a œliwki zupe³nie pokryte ciastem.Nastêpnie obtaczaæ je w roztrzepanym jaju i tartej bu³ce i sma¿yæ na gor¹cym oleju. BLINY Z KASZY MANNY4 szklanki mleka,³y¿ka mas³a,50 dag kaszy manny,cukier,sól,koper lub naæ pietruszki,4 ³y¿ki t³uszczu do sma¿enia,4 jaja,³y¿ka m¹ki ziemniaczanejMleko zagotowaæ, dodaæ mas³o i kaszê mannê.Po kilku minutach zestawiæ z ognia i ostudziæ.Nastêpnie dodaæ ¿Ã³³tka, przyprawy, posiekany koper lub naæ pietruszki i dok³adnie wyrobiæ.Ubiæ pianê z bia³ek, lekko wymieszaæ z ca³oœci¹; sma¿yæ bliny na rozgrzanym t³uszczu.Podawaæ z sosami: pomidorowym, koperkowym itp. BLINY GRYCZANE Z JAJEM35 dag kaszy krakowskiej lub gryczanej,3 szklanki mleka,³y¿ka mas³a,³y¿ka t³uszczu,4 ³y¿ki m¹ki pszennej,pó³ szklanki œmietany,sól,4 jaja,3 ³y¿ki t³uszczu do sma¿eniaKaszê krakowsk¹ lub gryczan¹ ugotowaæ na mleku, ostudziæ i zemleæ dwa razy w maszynce.Dodaæ mas³o i 3 ¿Ã³³tka, posoliæ i dok³adnie utrzeæ na pulchn¹ masê.Ubiæ pianê z trzech bia³ek i lekko mieszaj¹c wsypywaæ m¹kê.Ca³oœæ wymieszaæ i sma¿yæ bliny na rozgrzanym t³uszczu.Podawaæ posypane posiekanym jajem i polane œmietan¹. KOTLETY GRYCZANE40 dag kaszy gryczanej,szklanka mleka,cebula,4 ³y¿ki t³uszczu,5 dag tartej bu³ki,sól,pieprz,majeranek,3 jaja,czosnekKaszê gryczan¹ ugotowaæ na sypko na mleku z dodatkiem wody (2 razy wiêcej p³ynu w stosunku do kaszy).Cebulê pokrajaæ w plastry í przesma¿yæ na t³uszczu.Ostudzon¹ kaszê zemleæ w maszynce razem z cebul¹.Dodaæ przyprawy; trochê tartej bu³ki, jaja, z¹bek czosnku i ciasto wyrobiæ.Uformowaæ kotlety, obtaczaæ w tartej bu³ce i usma¿yæ na t³uszczu.Podawaæ z ziemniakami i sosem grzybowym, oraz z surówkami. Zrazy z kaszy w sosie grzybowym25 dag kaszy jêczmiennej,cebula,10 dag t³uszczu,4 dag grzybów suszonych,3 ³y¿ki m¹ki ziemniaczanej,3 ³y¿ki tartej bulki,pó³ szklanki œmietany,pieprz,majeranek,³y¿ka m¹ki pszennej,3 jaja,przyprawa do zup,czosnekKaszê jêczmienn¹ ugotowaæ na sypko, ostudziæ i zemleæ w maszynce razem z cebul¹, kilkoma ugotowanymi grzybami i czosnkiem.Do masy dodaæ jaja, trochê t³uszczu, majeranek, m¹kê ziemniaczan¹ i tart¹ bu³kê.Dok³adnie wyrobiæ i uformowaæ pod³u¿ne zrazy; zrumieniæ je na t³uszczu, zalaæ sosem grzybowym i chwilê dusiæ na ma³ym ogniu.Podawaæ z ziemniakami. Klopsiki gryczane25 dag porów bia³ych,3 dag suszonych grzybów,2 szklanki mleka lub wody,25 dag kaszy gryczanej,3 ³y¿ki t³uszczu,3 ³y¿ki tartej bu³ki,3 ³y¿ki m¹ki ziemniaczanej,z¹bek czosnku,pieprz,majeranek,sól3 jaja,przyprawa do zupPory oczyœciæ i pokrajaæ suszone grzyby op³ukaæ i dodaæ do porów.Zalaæ dwiema szklankami mleka lub wody z dodatkiem t³uszczu; zagotowaæ, a¿ grzyby bêd¹ miêkkie, nastêpnie zasypaæ kasz¹ gryczan¹, posoliæ i pru¿yæ pod przykryciem w piekarniku.Gdy bêd¹ miêkkie ostudziæ i zemleæ w maszynce.Dodaæ przyprawy i pozosta³e sk³adniki, masê dok³adnie wyrobiæ i podzieliæ na ma³e owalne klopsy.Zrumieniæ je lekko na t³uszczu, dodaæ do sosu cebulowego i chwilê poddusiæ.Podawaæ z ziemniakami. Klopsiki z manny w sosie pomidorowym25 dag porów,3 ³y¿ki t³uszczu,30 dag kaszy manny,3 jaja,10 dag tartej bu³ki,pieprz,z¹bek czosnku,majeranek,cukier,sól,2 szklanki sosu pomidorowegoPory oczyœciæ, pokrajaæ i udusiæ w wodzie z dodatkiem t³uszczu (ok.2 szklanki).Gdy miêkkie - zasypaæ kasz¹ mann¹; postawiæ na rozgrzanej p³ycie, a¿ utworzy siê masa.Ostudzon¹ masê zemleæ w maszynce, wbiæ jaja, dodaæ tart¹ bu³kê i przyprawy.Dok³adnie wyrobiæ, uformowaæ owalne pulpety, zrumieniæ je lekko na t³uszczu i chwilê poddusiæ w sosie pomidorowym.Podawaæ z ziemniakami. Pierogi "kopytka" z kaszy jaglanej40 dag kaszy jaglanej,2 szklanki mleka,³y¿ka mas³a,3 jaja,25 dag m¹ki,1,5 ³y¿ki m¹ki ziemniaczanej,naæ pietruszki,sól,cukierKaszê jaglan¹ sparzyæ wrz¹tkiem, ods¹czyæ i zalaæ gor¹cym mlekiem.Przykryæ i upru¿yæ w piekarniku.Nastêpnie ostudziæ, zemleæ w maszynce, wbiæ jaja, dodaæ m¹kê, mas³o i dodatki.Z przygotowanego ciasta zrobiæ wa³ek, poci¹æ no¿em kopytka i wrzucaæ je do wrz¹cej osolonej wady.Podawaæ z sosem pomidorowym lub grzybowym i z surówkami. KOTLETY Z KASZY MANNY I GRZYBÓW40 dag kaszy manny,5 dag grzybów suszonych,du¿a cebula,4 ³y¿ki t³uszczu,4 ³y¿ki tartej bu³ki,2 jaja,sól,pieprzKaszê mannê ugotowaæ no wywarze z ugotowanych grzybów.Cebulê posiekaæ, przesma¿yæ, dodaæ do kaszy razem z posiekanymi grzybami i wymieszaæ.Wbiæ jajo, przyprawiæ, dodaæ trochê tartej bu³ki.Z masy formowaæ owalne kotleciki, obtaczaæ je w tartej bu³ce i sma¿yæ na t³uszczu.Podawaæ z surówkami i ziemniakami purée. KROKIETY Z MANNY FASZEROWANE5 dag suszonych grzybów,5 dag kaszy manny,du¿a cebula,4 ³y¿ki t³uszczu,5 ³y¿ek tartej bu³ki,sól,pieprz,majeranek lub ga³ka muszkato³owa,4 jaja,³y¿ka m¹ki ziemniaczanejGrzyby umyæ i ugotowaæ.Na wywarze z grzybów ugotowaæ mannê.Gdy ostygnie - dodaæ majeranku lub ga³ki muszkato³owej do smaku, m¹kê ziemniaczan¹, czêœæ tartej bu³ki.Grzyby drobno posiekaæ, dodaæ posiekan¹ i przesma¿on¹ cebulê, tart¹ bu³kê, 2 jaja i pieprz.Z manny robiæ owalne krokiety, sp³aszczaæ je, nak³adaæ farsz, maczaæ w rozmieszanym jaju, panierowaæ i sma¿yæ na rozgrzanym t³uszczu.Podawaæ z surówkami. KROKIETY Z JAJ I KASZY MANNY25 dag kaszy manny,cebula,³y¿ka mas³a,2 szklanki mleka,2,5 ³y¿ki tartej bu³ki,3 ³y¿ki t³uszczu,pieprz,sól,6 jajCebulê pokrajaæ i zrumieniæ na t³uszczu.Mannê ugotowaæ na sypko na mleku, gdy ostygnie - dodaæ przesma¿on¹ cebulê i 2 jaja; wyrobiæ.Nastêpnie dodaæ 3 ugotowane no twardo i posiekane jaja.Z masy formowaæ owalne krokiety, maczaæ je w rozmieszanym jaju, obtaczaæ w tartej bu³ce i sma¿yæ na t³uszczu.Podawaæ ze szpinakiem i ziemniakami lub polane sosem. ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ I JAJ40 dag kaszy gryczanej,5 jaj,4 ³y¿ki œmietany,sól,majeranek,pieprz,przyprawa do zupKaszê gryczan¹ ugotowaæ no sypko i ostudziæ.Jaja ugotowaæ na twardo, posiekaæ.Drobna pokrajan¹ cebulê przesma¿yæ, dodaæ do kaszy, przyprawiæ i wyrobiæ.Jaja posoliæ, dodaæ pieprz i œmietanê.Naczynie wysmarowaæ t³uszczem, po³o¿yæ na dno warstwê kaszy, nastêpnie - warstwê jaj, przykryæ kasz¹ i zapiec w piekarniku
[ Pobierz całość w formacie PDF ]